Λαμβάνοντας 56 ψήφους πρώτος στη σχετική ψηφοφορία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), αναδείχθηκε ο Ρίζος Μαρούδας, με το συνέδριο να επικυρώνει την απόφαση να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 του μήνα.
Συγκεκριμένα στις εκλογές ψήφισαν 60 αντιπρόσωποι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 60.
Πιο αναλυτικά έλαβαν και εκλέγονται:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 46 ψήφοι
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΟΣ 45 ψήφοι
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 44 ψήφοι
ΔΟΞΑΡΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 46 ψήφοι
ΖΑΜΠΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 47 ψήφοι
ΚΑΡΑΜΠΑΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 43 ψήφοι
ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 45 ψήφοι
ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 45 ψήφοι
ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΡΙΖΟΣ 56 ψήφοι
ΜΠΑΝΤΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 46 ψήφοι
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 47 ψήφοι
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 42 ψήφοι
ΣΙΜΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 44 ψήφοι
ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ 45 ψήφοι
ΤΣΙΝΤΖΙΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 43 ψήφοι
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΚΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 51 ψήφοι
ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 53 ψήφοι
ΤΑΚΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 48 ψήφοι
Αναλυτικά η απόφαση του συνεδρίου
Η επίθεση που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ολομέτωπη. Το 3ο Μνημόνιο και η ΚΑΠ είναι τα εργαλεία μέσω των οποίων θα γίνει η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, η δημιουργία μεγάλων μονάδων, σύγχρονων τσιφλικιών. Η τάση συγκέντρωσης της παραγωγής είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανάπτυξης του καπιταλισμού σε κάθε χώρα και είναι μια αντικειμενική διαδικασία.
Με τα στοιχεία της EYROSTAT την δεκαετία 2003-2013 υπήρξε μείωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων στην χώρα μας κατά 14% και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης επικράτησε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ο μέσος όρος κλήρου στην χώρα μας αυξήθηκε από 48 στα 68 στρέμματα ανά αγροτικό νοικοκυριό και τα αντίστοιχα νούμερα στην Ε.Ε είναι αύξηση από 117 στα 161 στρέμματα ανά νοικοκυριό.
Από τα παραπάνω στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι ξεκληρίζονται φτωχοί αγρότες που όσο πάει αυτό διευρύνεται και οδηγούνται στον αφανισμό και μεσαίοι αγρότες. Είναι ξεκάθαρο ότι συγκεντρώνεται η γη και παραγωγή σε λιγότερα χέρια.
1. Αγροτικοί Σύλλογοι – Όπλο στον αγώνα μας
Είναι επιτακτική ανάγκη οι αγροτικοί σύλλογοι να μαζικοποιηθούν, να συσπειρώσουν την συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι και να καλύψουμε το σύνολο του Νομού. Την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία είναι σε καλύτερο επίπεδο οργανωτικά, το κύρος της είναι ανεβασμένο, την εμπιστεύονται και την ακούνε πολλοί περισσότεροι αγρότες και αυτό φαίνεται και από την μαζικότητα των κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ της Λάρισας που συμμετέχουν στο μπλόκο Νίκαιας.
Πρώτο και αποφασιστικό βήμα στο οποίο θα κριθούμε είναι η ουσιαστική λειτουργία, ανασυγκρότηση, αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων. Αυτό προϋποθέτει να υπάρχει τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ, να συζητάει θέματα που αφορούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη του συλλόγου αλλά και συνολικά προβλήματα που αφορούν την διαβίωση στο χωριό. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο συζητάει και συνεδριάζει τότε πιο εύκολα θα διοργανώνει Γενικές Συνελεύσεις ή συσκέψεις/ομιλίες στο χωριό ώστε να ενημερώνει τους αγρότες για οτιδήποτε συμβαίνει. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο Αγροτικός Σύλλογος θα αποκτά κύρος, θα συσπειρώσει την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, θα τους κινητοποιεί, θα γίνεται το «αποκούμπι» και θα συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα για την ύπαρξη του.
Πολλές φορές στις συζητήσεις μας υπάρχουν ερωτήσεις και αγανάκτηση γιατί δεν βγαίνουν να παλέψουν οι αγρότες ενώ έχουν πρόβλημα, ενώ μειώνεται το εισόδημα τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν μια σειρά μηχανισμοί που επιδρούν στην συνείδηση των αγροτών, συνολικά του λαού. Η καθημερινή προπαγάνδα από την τηλεόραση, sites στο internet, εφημερίδες ότι «δεν αλλάζει τίποτε», πως «πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες να σωθεί η χώρα» ότι «είναι μονόδρομος να σκύψουμε το κεφάλι ώστε να βγούμε από το τούνελ» ότι «δεν γίνεται τίποτε με τους αγώνες» και η γενικότερη απαξίωση της συλλογικής δράσης και πάλης.
Ο Αγροτικός Σύλλογος με την δράση του, την λειτουργία του μπορεί να «ξυπνήσει» συνειδήσεις, να πείσει ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων για να υπάρχουν αποτελέσματα στον αγώνα μας. Ο αγώνας κρίνεται από τον συσχετισμό δύναμης, όσο περισσότεροι αγωνίζονται τόσο μεγαλώνουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Το προηγούμενο διάστημα πολλά Δ.Σ όπως εκλέχτηκαν δεν συνεδρίαζαν τακτικά. Κάποιοι Α.Σ υπήρχαν στα χαρτιά, χωρίς καμιά λειτουργία και δράση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα από το νέο Δ.Σ και ιδιαίτερα σήμερα που η επίθεση που δεχόμαστε θα σκληραίνει μέρα με την μέρα. Βάζουμε ως στόχο προτεραιότητας την συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε ομάδες χωριών του Νομού που σήμερα δεν έχουν Συλλόγους και το δυνάμωμα των υπαρχόντων. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις στα χωριά, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών, στάβλων. Με διακοπές ρεύματος και ύδρευσης. Με φτώχεια και πείνα σε οικογένειες συγχωριανών μας. Είναι ζήτημα τιμής και ευθύνης για την ΕΟΑΣΝΛ, για τον κάθε αγροτικό σύλλογο να οργανώσει την πάλη των κατοίκων στα χωριά ώστε να μην επιτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις να συμβούν.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα.
Για παράδειγμα αφορά τα μέλη του Α.Σ όπως και ο όλο το λαό αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια δωρεάν παιδεία. Τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύει μια αγροτική οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της από το δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο για να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους οδηγήσει στην ανεργία.
Αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια υγεία και πρόνοια. Αν υπολειτουργούν όπως σήμερα, χωρίς ειδικότητες, μηχανήματα, προσωπικό όλα τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Είναι και δική μας υπόθεση η οργάνωση της πάλης για αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, για στελέχωση τους, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς κλπ.
Αφορά τον Α.Σ αν θα υπάρχουν χώροι άθλησης, γήπεδα κλπ στα χωριά για τα παιδιά μας για να γυμνάζονται και να μην μπλέκουν με ναρκωτικά.
Αφορά τον Α.Σ αν η όποια Δημοτική Αρχή αυξάνει το κόστος ύδρευσης και τα δημοτικά τέλη που είναι τοπική φορολογία. Μας φορολογεί το κράτος, μας χαρατσώνει, μας φορολογεί και ο Δήμος από πάνω.
Οτιδήποτε αφορά στην ποιότητα ζωής των μελών του αφορά και τον Αγροτικό Σύλλογο που πρέπει να γίνει ο κύριος μαζικός φορέας συσπείρωσης και διεκδίκησης μαζί με τους υπόλοιπους φορείς στο χωριό. (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Μορφωτικοί, Αθλητικοί).
2. Κοινή δράση και συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα
Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι από μόνοι μας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα αλλάξουμε αποτελεσματικά την μοίρα μας. Εκ των πραγμάτων έχουμε κοινά συμφέροντα με όλους όσους υποφέρουν σήμερα και πληρώνουν την κρίση χωρίς να φταίνε για αυτή την κρίση.
Το «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζεται από την αρχή της ιστορίας. Γνωρίσαμε στο πετσί μας τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» όταν βγαίναμε στους δρόμους. Τέτοιες απόψεις υπάρχουν και στους αγρότες, καλλιεργούνται συστηματικά όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από την αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Όπως εμείς θέλουμε την συμπαράσταση των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών το ίδιο και εμείς πρέπει να δείχνουμε την συμπαράσταση μας όταν αγωνίζονται.
Δεν αρκεί να στέλνουμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης σε κάποιον που αγωνίζεται αλλά να συμμετέχουμε ουσιαστικά στους αγώνες τους και το ίδιο και αυτοί στους δικούς μας αγώνες.
Χρειάζεται να παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες για πολλά ζητήματα που μας αφορούν. Για παράδειγμα, υγεία, παιδεία, καμιά διακοπή ρεύματος ή νερού, να παλέψουμε μαζί ενάντια στο ασφαλιστικό σήμερα και στην άγρια φοροληστεία σε λίγο καιρό που θα το φέρουν για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.
Μπροστά μας έχουμε ένα σκληρό αγώνα απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης που υλοποιεί το Μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ αλλά και στην ΚΑΠ που μειώνει σχεδόν 60% ως το 2019 τις ενισχύσεις και βάζει νέους φραγμούς στην παραγωγή. Απέναντι στο τερατούργημα του ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ και την άγρια φοροληστεία που θα φτάσει στο 26-29% με 100% προκαταβολή από το πρώτο ευρώ.
Η ΕΟΑΣΝΛ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα όπως έκανε πάντα στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας της χωρίς ποτέ να προδώσει τους αγώνες, οργανώνοντας την ανυποχώρητη πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και είναι αιτήματα επιβίωσης.
Τις μέρες που απομένουν χρειάζεται τα Διοικητικά Συμβούλια σε κάθε Α.Σ να συνεδριάσουν και να δουν πως θα ενημερώσουν και κυρίως θα οργανώσουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις.
Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Οι αντιπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και κάθε Συλλόγου είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν.
Η απόφαση που ομόφωνα επικύρωσε η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα είναι η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Παρασκευή 15 Γενάρη και μετά μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και τις Επιτροπές Αγώνα θα αποφασιστεί η ημερομηνία και ο χώρος συγκέντρωσης των τρακτέρ για το Μπλόκο.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ
agronews.gr