Παρουσίαση Βιβλίου κ. Γεωργίου Σούρλα«Στα βήματα του Ιερού Λόχου»


 Ο Γ. Σούρλας στο βιβλίο του «Στα βήματα του Ιερού Λόχου», που η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο στο Λιβάδι, αναφέρεται στην προσωπικότητα και τη δράση του Γιωργάκη Ολύμπιου. Στους αγώνες και την θυσία του για την πατρίδα, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Την εκδήλωση θα προλογίσουν οι κύριοι Νικόλαος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βασίλειος Αγοράστης, πρώην βουλευτής.

Ολύμπιος στο χαρακτήρα, τη γενναιότητα, την τόλμη κατέκτησε την αναγνώριση από διεθνής παράγοντες και αγωνιστές της εποχής του και αναδείχθηκε σε μια εξέχοντα φυσιογνωμία που εντάσσεται στο πάνθεον των ηρώων.

Ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Α, τον τίμησε με το βαθμό του Συνταγματάρχη μετά από σκληρή αναμέτρηση με τους Τούρκους, του απένειμε το ρωσικό παράσημο της Αγίας Άννης.

Επίσης μαζί με τον Ιωάννη Καποδίστρια  αναγνωρίζοντας τις διπλωματικές του ικανότητες τον συμπεριέλαβε στην αντιπροσωπεία του περιβόητου συνεδρίου της Βιέννης το 1815.

Ο ηγεμόνας της Βλαχίας Αλ. Σούτσος εκτιμώντας τις αρετές του Γιωργάκη Ολύμπιου τον διόρισε αρχιστράτηγο και οργανωτή του πυροβολικού των ηγεμονιών.

Ο αρχηγός της επανάστασης του 1821 Αλ. Υψηλάντης τον διόρισε αρχιστράτηγο του Δουναβικού στρατεύματος και διοικητή του Ιερού Λόχου.

Ο Γιωργάκης Ολύμπιος εκτός από μαχητής διακρίθηκε για τις πνευματικές του ικανότητες. Στην ακαδημία του Ιασίου που υπήρξε μέλος στις ομιλίες του συμπεριλαμβάνεται η προφητική γι αυτόν ρήση «ο αγωνιστής  την ελευθερία ή την κερδίζει μαχόμενος ή την καθαγιάζει πεθαίνοντας».

Για τον Γιωργάκη Ολύμπιο τονίζει ο Γ. Σούρλας στο βιβλίο του, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους  άνθρωποι του πνεύματος της εποχής του αλλά και σύγχρονοι.

Ο κορυφαίος ποιητής και ιδρυτής της σύγχρονης Ρωσικής λογοτεχνίας  Αλ. Πούσκιν που έζησε στα χρόνια του Ολύμπιου εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Γιωργάκη.

Ο Σπυρίδων Τρικούπης για την απόφασή του να πεθάνει μαζί με τους συντρόφους του βάζοντας πυρ στην πυρίτιδα της Μονής Σέκου, παρά να παραδοθεί στους Τούρκους γράφει μεταξύ άλλων «Δεν έμεινε και δεν πολέμησε ελπίζοντας στη νίκη γιατί δεν υπήρχε τέτοια ελπίδα, ούτε αγωνίστηκε μέχρι θανάτου για να υποστηρίξει τον αγώνα για την ελευθερία γιατί ο αγώνας είχε καταστραφεί .

‘Έμεινε, πολέμησε και πέθανε για την στρατιωτική του τιμή, για τον όρκο του , για τον πατριωτισμό του».

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γ. Σούρλας επισημάνει ότι η πολιτεία δεν στάθηκε αρωγός  στη γυναίκα του και τα τρία παιδιά που αντιμετώπισαν πρόβλημα επιβίωσης αφού τα χρήματα 5.500  φλουριά τα διέθεσε στον αγώνα.

Ευτυχώς που η τοπική κοινωνία, ο σύλλογος Λιβαδιτών τίμησαν τον συντοπίτη αγωνιστή Γεωργάκη Ολύμπιο τον ήρωα, τον πατριώτη, τον αγωνιστή του καθήκοντος.

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις με αφορμή την 190η επέτειο του Γεωργάκη Ολύμπιου
Επόμενο άρθρο Πάρτι Νεολαίας στη Δολίχη