ΕΚΛ : Πλαίσιο διεκδικήσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση


Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων, ΕΒΕ, αγροτών, επιστημόνων, γυναικών και φοιτητών
Εκ’ μέρους της Διοίκησης του ΕΚΝΛ, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, στην σημερινή εκδήλωση του ΕΚΝΛ, στην οποία θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για την Κοινωνική Ασφάλιση και για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από κοινού με την Ε.Ε και την μεγαλοεργοδοσία. Θεωρούμε συνυπεύθυνα και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και τώρα κάνουν δήθεν αντιπολίτευση, λέγοντας ότι τα δικά τους αντιασφαλιστικά νομοθετήματα ήταν καλύτερα. Είναι όλα τους αντιλαϊκά.
Θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό σε όλα τα σωματεία, συλλόγους, σε κλάδους-χώρους δουλειάς και γειτονιές, να δυναμώσει η απάντηση που πρέπει να δοθεί από το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του αντιασφαλιστικού Ν/Σ.

Η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανένα κλάδο ανέγγιχτο. Σήμερα είναι ανάγκη να υπάρξει δράση, αγώνας και συντονισμός στις ενέργειες μας, να αντιταχθούμε στο κυβερνητικό Ν/Σ, να αποκαλύψουμε τις ψευτιές της κυβέρνησης, να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο να έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Στη βάση αυτή καλούμε τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων από κάθε χώρο και κλάδο, μετά την εισήγηση να πάρουν το λόγο για λίγα λεπτά, καταθέτοντας τον σχεδιασμό δράσης τους και τις προτάσεις τους.
Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για τις συντάξεις, για το δικαίωμα μας στην υγεία και την πρόνοια. Η αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτό που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Μεσολαβεί η συζήτηση με το «κουαρτέτο», με κρίσιμες παραμέτρους να είναι ανοιχτές, καθώς δεν αποκλείεται η «εθνική σύνταξη» να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αύξησης των αναγκαίων ημερών ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.000.
Η επίθεση στο ασφαλιστικό δεν είναι νέα εξέλιξη. Υπάρχει προμελετημένο σχέδιο που ξεκινά απο την συνθήκη του Μάαστριχτ, με στόχο να απαλλαγούν μεγάλο κεφάλαιο και κράτος από την υποχρέωση στην Κ.Α, για να αυξήσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, που υλοποιείται με συνεχείς αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παρά τα κατασκευασμένα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση σε ΜΜΕ με κέντρο της κυβερνητικής προπαγάνδας την ΕΡΤ, η μοναδική αλήθεια είναι πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αποτελεί ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, σφαγιάζει κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, μειώνει και σε μια πορεία καταργεί το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, καθώς όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους και τον αντιδραστικοποιεί περισσότερο.

Η κυβερνητική πρόταση αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την εργατική-λαϊκή οικογένεια που θα έχει και συνέχεια. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει οργανωμένα και αγωνιστικά να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο.

Η κοινωνική ασφάλιση δε μας χαρίστηκε. Το ασφαλιστικό για εμάς δεν είναι λογιστικές πράξεις. Είναι η ζωή μας και γι αυτό δεν παζαρεύεται! Τα εκατομμύρια των εργαζομένων στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο κατέκτησαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με αιματηρούς πολύχρονους αγώνες για να μην πεθαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, για να έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, για να έχουν προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο, απ’ τις επαγγελματικές ασθένειες. Διεκδίκησαν και κατέκτησαν με τους αγώνες τους το ασφαλιστικό σύστημα να διευρύνει το πλέγμα προστασίας τους ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογενείας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνοιακά επιδόματα για ευπαθείς ομάδες.

Κριτήριο για τη νέα κυβέρνηση όπως και για τις προηγούμενες είναι «η αντοχή της οικονομίας», δηλαδή τι χωράει μέσα στο αντιδραστικό πλαίσιο κανόνων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Για τα μονοπώλια και την κυβέρνηση το πρόβλημα στην κοινωνική ασφάλιση είναι οικονομοτεχνικό. Οι λύσεις που προτείνουν δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι αναφορές περί σωτηρίας και δικαιότερου συστήματος είναι προκλητικές. Η σωτηρία του συστήματος με συντάξεις από 380 ευρώ, σωτηρία που θεώρει ακμαίο και ικανό έναν άνθρωπο ηλικίας 67 ετών για να μπορεί να εργάζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η δήθεν δικαιοσύνη και ισότητα με κατακόρυφη πτώση συντάξεων και παροχών προς τα κάτω, ο κοινωνικός χαρακτήρας με στήριξη του συστήματος από νέους φόρους, αποτελούσε πάγιο στόχο του κεφαλαίου.

Συκοφαντούν και ψεύδονται προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα σφαγή! Τρανταχτό παράδειγμα της βρώμικης προπαγάνδας αποτελεί ο μύθος των μεγάλων συντάξεων και πως με το κυβερνητικό σχέδιο επιτυγχάνεται κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία μόλις 2.500 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2.656.007, δηλ. το 0,096% παίρνει σύνταξη άνω των 3.000 ευρώ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία παλεύει να επιβιώσει με 500-600 ευρώ.

Στο όνομα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της προστασίας δήθεν των νέων εργαζομένων η κυβερνητική πρόταση σαρώνει το τελικό ποσό των σύνταξης, κύριας και επικουρικής, που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχος. Η κυβέρνηση φέρνοντας παραδείγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργεί ένα πλαίσιο που πέρα από τις μειώσεις που σήμερα συνεχίζονται και παγιώνονται, σε ελάχιστα χρόνια οι συντάξεις θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για όλους.

Τι μέρες ασφάλισης θα έχει σε 20-30 χρόνια ο σημερινός 20αρης-30αρης-40αρης που μαστίζεται από την τεράστια ανεργία; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ένας οικοδόμος, ένας εργάτης μετάλλου, ξύλου, μια γαζώτρια, που σήμερα λειτουργούν με μεροκάματα στη χάση και στη φέξη, με κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης των Δήμων, των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχεία, σε καφετέριες, όταν κυριαρχεί η ανασφάλιστη εργασία και η εποχικότητα; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει μια εργαζομένη στο εμπόριο που πάνω από τις μισές δουλεύουν με 4ωρα; Τι μέρες ασφάλισης θα έχει ο 5μηνιτης του ΟΑΕΔ όταν έχει 125 μέρες ασφάλισης ανά 2 έτη και κυρίως, αυτά τα ένσημα αν θα υπολογίζονται στην τελική σύνταξη. Διότι αν πάρουμε υπόψη πως η αναλογική σύνταξη θα βγαίνει με βάση τις εισφορές που πληρώνει ο εργαζόμενος τότε οι 5μηνίτες βγαίνουν εκτός, καθώς τις εισφορές του εργαζομένου στα προγράμματα τις πληρώνει ο ΟΑΕΔ.
Αν παράλληλα πάρουμε υπόψη πως η σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασίμου βίου, σε συνθήκες που σήμερα ο κατώτερος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται στα άθλια επίπεδα των 586 και των 511 ευρώ για τους νέους για τους οποίους δήθεν κόπτεται η κυβέρνηση, τότε μπορούμε να δούμε πως η προπαγάνδα της είναι αέρας κοπανιστός. Τι αναλογική σύνταξη θα έχουν όλοι αυτοί που εργάζονται μ’ αυτές τις εργασιακές σχέσεις και με αυτούς τους μισθούς;

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε προχθές πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι ταξικά μεροληπτική. Συμφωνούμε απολύτως! Όχι όμως υπέρ των αδυνάτων όπως λέει, αλλά υπέρ εκείνων που την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, βάφτισε τη στάση τους, ως υπεύθυνη! Δηλαδή των Βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών. Αυτών δηλαδή που ευθύνονται για την κρίση, που έχουν καταληστεύσει τα ταμεία, αυτών που σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία έχουν απλήρωτους περίπου 900 χιλιάδες εργαζόμενους, που έχουν μαύρη ανασφάλιστη εργασία πάνω από 25%, που έχουν τσακίσει τους μισθούς με διαλυμένες τις ΣΣΕ, αυτών που ακονίζουν τα νύχια τους πάνω στα αποκαΐδια του ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση δε μπορεί να κρύβεται πίσω από στοχευόμενα παραδείγματα που δημιουργούν εικονική πραγματικότητα. Η ποσοτικοποίηση του ασφαλιστικού δηλαδή οι περικοπές εκφρασμένες σε χρήμα δείχνουν αν κάτι είναι προς το συμφέρον ή όχι του εργαζομένου λάου. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως μόλις ένα μήνα πριν, ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός ο οποίος για το 2016, φορτώνει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κόστος ύψους 1,838 δισ. ευρώ από περικοπές συντάξεων, «εξοικονομήσεις» και αυξήσεις εισφορών!

Η κ. Γεροβασίλη δύο μήνες πριν, έλεγε πως χρειάστηκαν μόλις 5,7 δισ. ευρώ στη διαδικασία της κεφαλαιοποίησης των Ελληνικών τραπεζών. Αυτά τα χρήματα δε θα πάνε στις άμεσες ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων αφού συμφώνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Εργασίας η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει τα αποθεματικά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Αυτές είναι ενέργειες που αποτυπώνουν ταξικές επιλογές. Θυμίζουμε πως η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, έφερε νέο πλήγμα στα αποθεματικά των ταμείων 1,5 δις, τα οποία αθροίζονται πάνω στις προηγούμενες λεηλασίες του κουρέματος με το δεύτερο μνημόνιο, με τις απώλειες του Χρηματιστηρίου το 1999 με την διαχρονική καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που για δεκαετίες ήταν κατατεθειμένα στην ΤτΕ με 0,5% επιτόκιο, ενώ δανείζονταν με 10-12% και πολλά απ’ αυτά δόθηκαν ως δανεικά σε μεγαλοεπιχειρηματίες για να κάνουν τάχα επενδύσεις χωρίς να επιστραφούν ποτέ!.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί καθώς μαζί με το κυβερνητικό σχέδιο για το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης, φέρνει παράλληλα στη Βουλή Ν/Σ για την ιδιωτική ασφάλιση, νομοθετώντας υπέρ μιας ισχυρής μερίδας του κεφαλαίου (κλινικάρχες, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες) για τους οποίους η ασφάλιση αποτελεί μεγάλη πηγή νέας κερδοφορίας. Μόνο για το 2015 και το α’ εξάμηνο ο τζίρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ήταν 2 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας άνοδο +1,8%, ενισχυμένη κατά 25% στα προϊόντα υγείας.

Την ακριβώς αντίθετη επιλογή από το κεφάλαιο, έχουν οι εργάτες, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος περά από την αγωνιστική απάντηση για να μην περάσουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ε.Ε, να μην πληρώσουν για πολλοστή φορά τις συνέπειες της κρίσης, τη λεηλασία των ταμείων που δεν έγινε με δική τους ευθύνη.
Απ’ αυτήν την άποψη το ζήτημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δεν είναι λογιστικό όπως αναφέρουν τα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλισμό και την Ε.Ε, αλλά πολιτικό και ταξικό. Είναι σύγκρουση τάξεων, ταξικών συμφερόντων, διαφορετικών δρόμων ανάπτυξης. Ο ένας δρόμος εμποδίζει κάθε ικανοποίηση ακόμα και των πιο βασικών λαϊκών αναγκών που σήμερα πολλαπλασιάζονται και ο άλλος, ο πιο δύσκολος που απαιτεί ρήξεις και συγκρούσεις φωτίζει τη διέξοδο.

Φίλες και φίλοι,
Δεν πρέπει να περνάει στο απυρόβλητο πως η κυβέρνηση τσακίζει τις συντάξεις πατώντας πάνω στις ήδη διαμορφωμένες μειώσεις που έχουν διαλύσει το λαϊκό εισόδημα. Στα τελευταία χρόνια με 6 διαφορετικούς νόμους οι συνταξιούχοι είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται από 14,3% οι χαμηλότερες έως και 40% ανάλογα με το ύψος τους. Το 2013 σε σχέση με το 2009 οι συνταξιούχοι των ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας πήραν 5 δισεκατομμύρια 67 εκατομμύρια λιγότερα από το 2009 ενώ ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Οι συνεχόμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι έπληξαν παράλληλα την Υγεία, την περίθαλψη, τα ΒΑΕ, την προστασία από εργατικό ατύχημα. Στις 11 μειώσεις των συντάξεων που επικαλείται η κυβέρνηση, υπάρχουν επιπλέον δυο μειώσεις δικές της με τους νόμους των προηγούμενων μηνών που πέρασαν με τη μορφή του κατεπείγοντος (οι μειώσεις των συντάξεων από 1/7/15 με την αύξηση των εισφορών για την υγεία +2% στις κύριες, +6% για πρώτη φορά στις επικουρικές, οι μειώσεις σε όλους όσους συνταξιοδοτούνται από 1/1/2016, οι μειώσεις .
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση έλεγε ότι θα έδινε πίσω τη 13η σύνταξη και τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο ενταφιάζει την 13η και 14η σύνταξη.

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, του υπουργού Εργασίας, στο κυβερνητικό σχέδιο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα ποσά που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, στην κατακρεούργηση των αποθεματικών, στην επιστροφή και στην αναπλήρωση τους.

Η κυβερνητική προπαγάνδα αυτές τις μέρες ξεσαλώνει, κατασκευάζει συνεχώς στοιχεία που δείχνουν αυξήσεις, πως η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις, πως κερδισμένοι θα είναι όλοι, νέοι και παλιοί συνταξιούχοι, νεολαία.

Ας εξετάσουμε κάποιες βασικές πλευρές της κυβερνητικής πρότασης. Καταρχήν υλοποιείται και αντιγράφεται ο νομός Λοβέρδου-Κουτρουμάνη στην πιο αντιδραστική μορφή του. Η αρχιτεκτονική του συστήματος παραμένει ίδια, η βασική συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και του κουαρτέτου έχει αποτυπωθεί, όποτε οι κυβερνητικές τσιρίδες περί σκληρής διαπραγμάτευσης αποτελούν προπαγανδιστική σκόνη που επιχειρούν να σκορπίσουν για να κρύψουν το νέο έγκλημα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όπως άλλωστε και με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, σπάει η σύνταξη σε εθνική και αναλογική, θεσπίζεται προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τη σύνταξη του καθένα! Δίπλα στην Εθνική σύνταξη που την ορίζουν στα 384 ευρώ, θα υπάρχει η αναλογική σύνταξη, δηλαδή κάθε εργαζόμενος θα διαφέρει από τον άλλον, θα έχει διαφορετικά κριτήρια για την ασφάλιση του, τη σύνταξη του. Στην ουσία αυτή η πρόταση αποτελεί ένα πρόπλασμα για τη σταδιακή απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας από την ευθύνη τους για το ασφαλιστικό. Ο καθένας δηλαδή να είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση του.

Οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή η μια από τις δύο παραμέτρους που επηρεάζουν το τελικό ποσό της σύνταξης, θα έχουν ως βάση όλο τον εργάσιμο βίο. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος που υπολογίζονται οι συντάξεις τόσο μικρότερος θα είναι ο μέσος όρος καθώς θα μπαίνουν στο ζύγι και οι μισθοί 30 ετών πριν. Π.χ ένας 40αρης-50αρης με τι μισθό μπήκε στην δουλειά το 1980, το 1990;
Τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι δεύτερη παράμετρος που καθορίζει το ποσό της σύνταξης ξεκινούν από 0.8% για τα πρώτα έτη και φτάνουν στο 2% για τα 42 έτη και άνω. Τα ποσοστά αναπλήρωσης με την κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 38,68% για τα 35 χρόνια ασφάλισης. Τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός πλέον θα είναι ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας (π.χ. ΙΚΑ). Π.χ. Με το παλιό σύστημα, ένας μισθωτός που είχε 10.500 ένσημα (35ετία), με μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 70% και η σύνταξη 1.040 ευρώ. Με το νέο σύστημα, επειδή πλέον θα υπολογίζονται οι μισθοί όλου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας, ο συντάξιμος μισθός του εργαζόμενου θα είναι μόλις 1.026 ευρώ. Το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70%, με βάση την κυβερνητική πρόταση θα είναι για τα 35 χρόνια Ασφάλισης, μόλις 38,68%! Έτσι το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 396 ευρώ.
Εδώ κυρίως γίνεται η σφαγή των νέων εργαζομένων. Με την ανεργία ριζωμένη στο 26-27%, με τη μαύρη εργασία στο 25%, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο ο σημερινός 20αρης, 30αρης θα έχει πολύ μικρό ποσοστό αναλογικής σύνταξης (τα πρώτα 15 χρόνια είναι με συντελεστή 0,8 δηλαδή 12%). Με υπολογισμένο το σύνολο του εργάσιμου βίου και μισθούς στα 586 και στα 511 ευρώ, η αναλογική σύνταξη θα είναι κυριολεκτικά ένα ξεροκόμματο πλάι στα 384 ευρώ. Η δικαιοσύνη και η ισότητα για την κυβέρνηση είναι στη φτώχεια.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση το καλοκαίρι, έφερε νέες κλιμακωτές αυξήσεις στα όρια ηλικίας, τη δουλειά ως τα 67 έτη για πλήρη σύνταξη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Ποιος νέος εργάτης σήμερα σχεδόν στο σύνολο των κλάδων θα έχει 40 χρόνια εργασίας; Όποιος δε, θα θέλει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη θα έχει επιπλέον ποινή 0,5% για κάθε μήνα ή 6% για κάθε χρόνο που θα υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως δε θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις και στη βάση αυτή έχει εξαπολύσει μια βρώμικη προπαγάνδα.
Καταρχήν και για τους νυν και τους παλιούς συνταξιούχους τα κριτήρια θα είναι ίδια. Δηλ. θα υπάρχει ενιαίος υπολογισμός των συντάξεων και επανυπολογισμός στην ίδια βάση για τους παλιούς. Η προσωπική διάφορα που θα δίνεται στους παλιούς και αυτό υπό προϋποθέσεις με βάση το άρθρο 48, είναι το τυράκι στη φάκα των πρώτων 3 ετών για να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Σε αυτούς που βγαίνουν καταρχήν στη σύνταξη από 1/1/2016 οι μειώσεις υπολογίζονται από 5% ως 30%. Περίπου 900.000 συνταξιούχοι την επομένη δεκαετία θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους μεσοσταθμικά περίπου στο 15%.
Οι νυν συνταξιούχοι θα έχουν ακριβώς τον ίδιο υπολογισμό στις συντάξεις τους όπως και οι μελλοντικοί και μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα υπάρξει ετεροχρονισμένη περικοπή και στις δικές τους συντάξεις. Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στις σημερινές συντάξεις, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για αυτές που διαμορφώθηκαν μετά τις απανωτές μειώσεις της τελευταίας πενταετίας δηλαδή 40% περίπου μειωμένες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.
Παράδειγμα: Ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2016, με το παλιό σύστημα δικαιούνταν σύνταξη 1.000 ευρώ και με το νέο 800, τότε μέχρι και το 2018 θα παίρνει 900 (το μισό της διαφοράς του 20%). Από εκεί και πέρα, η σύνταξή του θα προσαρμοστεί στα 800. Ανάλογα «τρικ» με μικρότερη όμως «προσωπική διαφορά» προβλέπονται για όσους βγουν στη σύνταξη το 2017 και το 2018.

Στις επικουρικές συντάξεις γίνεται η μεγάλη σφαγή. Η κυβέρνηση βάφτισε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε κανόνα βιωσιμότητας που είναι ακριβώς το ίδιο εργαλείο μείωσης των συντάξεων. Για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπουν ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης. Η πρόταση αυτή κυριολεκτικά εκμηδενίζει τις επικουρικές συντάξεις.

Για το ΕΚΑΣ υπάρχει δραστική μείωση των δικαιούχων μέχρι την πλήρη κατάργησή του το 2019. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που μπαίνουν πετούν 60.000 συνταξιούχους εκτός επιδόματος. Η μείωση σε κάθε κλίμακα των δικαιούχων του ΕΚΑΣ πέφτει κατά 500 ευρώ δηλαδή περίπου 50 ευρώ κάθε μήνα, σε περίοδο συνεχούς τσεκουριού στις συντάξεις. Επίσης παγιώνεται το 65ο έτος για να είναι κάποιος δικαιούχος με βάση την ηλικία.

Για τις αναπηρικές συντάξεις υπάρχουν νέες σημαντικές μειώσεις. Π.χ. προβλέπεται για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,9% χορήγηση του 75% της εθνικής σύνταξης δηλαδή 270 ευρώ, και με ποσοστό από 50% έως και 66,99% εθνική σύνταξη στο 50% αυτής δηλαδή 182 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα είναι η αναλογική σύνταξη εφόσον υπάρχει. Δηλαδή, αν κάποιος έχει εργατικό ατύχημα ή μείνει ανάπηρος μετά από 15 χρόνια δουλειάς, η σύνταξη του μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα.
Τέλος προβλέπεται μείωση των εφάπαξ περίπου 10%. Στις συσσωρευμένες αιτήσεις 5ετίας που περιμένουν όπως και στις επικουρικές συντάξεις, ο υπολογισμός τους θα γίνεται με βάση τον νέο τρόπο, δηλαδή προβλέπονται νέες μειώσεις.
Συνάδελφοι-σσες,
Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το δηλητήριο της διαίρεσης που έσπερναν επι χρόνια κυβερνήσεις αλλά και φορείς του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου που ύψωναν τείχη στην ταξική ενότητα των εργατών, κόντρα στο κεφάλαιο.

Το αντιασφαλιστικό Ν/Σ δεν ακουμπά μόνο τους εργαζόμενους. Χτυπά αρκετές ομάδες, μικρούς ΕΒΕ, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς.
Η κυβέρνηση, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση συνεχώς, καταφεύγει στην αύξηση των εισφορών για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελευθεροεπαγγελματίες και επιστήμονες. Μαζί με την αύξηση της φορολογίας ετοιμάζει το μαζικό ξεκλήρισμά τους.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, προβλέπει δραστική μείωση των συντάξεων μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού και της αλλαγής προς τα κάτω στα ποσοστά αναπλήρωσης της σύνταξης. Η σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα, για όσους η δουλειά τους δεν πάει καλά, θα οδηγήσει σε συντάξεις-επιδόματα φτώχειας και αναγκαστική δουλειά μέχρι τον τάφο.
Η κυβερνητική προπαγάνδα μπορεί να μιλά για μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν αναφέρει πως η πραγματική ζωή και όχι τα κιτάπια δείχνουν πως χιλιάδες επαγγελματίες είναι κατεστραμμένοι από τους συνεχόμενους φόρους. Συμπληρωματικά οι εισφορές αυτές αντικειμενικά θα δώσουν χαμηλότερες συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
Παράλληλα η κυβερνητική πρόταση εκτοξεύει τις ασφαλιστικές εισφορές για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους σε αρκετούς κλάδους, καλώντας τους να δώσουν τεράστιες εισφορές ασφάλισης. Το Ν/Σ για την ασφάλιση, αγκαλιά με τη φορολογία, εξαναγκάζει χιλιάδες αυταπασχολούμενους να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα το κλείσιμο, την ανεργία και την γιγάντωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Για τους αγρότες, προβλέπει μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί. Από το 2ο εξάμηνο του 2015 ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.

Φίλες και φίλοι,
To ΕΚΝΛ, καλεί σήμερα σε αγώνα για την ανακούφιση του εργαζόμενου λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών του. Καλεί κάθε εργάτη-τρια να πάρει ατομική ευθύνη καθώς από τη στάση του, από την οργάνωση και τη συμμετοχή μας στους αγώνες, εξαρτάται η έκβαση της αναμέτρησης.
Ταυτόχρονα όμως το ΕΚΝΛ αναδεικνύει την πρόταση για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος και επομένως πρέπει να είναι και ο μοναδικός αποδέκτης του. Αυτό απαιτεί πλήρη σύγκρουση, δηλαδή η εργατική τάξη και τα φτωχά λαικά στρώματα να έρθουν σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του, να διεκδικήσει αυτή την εξουσία και την ιδιοκτησία στα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.
Θεωρούμε την κοινωνική ασφάλιση δικαίωμα! Εκτιμάμε πως σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες, λόγω της υψηλότερης παραγωγικότητας σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, να μειωθούν δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και ο χρόνος εργασίας (60 έτη για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ), να μειωθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση στα 4.050 ένσημα για εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, να επανέλθουν τα όρια ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και η πλήρης συνταξιοδότηση με 35ετία, 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, με 9.000 ένσημα, κάθε εργαζόμενος να μπορεί να συνταξιοδοτείται ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας, να αυξηθούν ταυτόχρονα οι μισθοί, οι συντάξεις, να διευρυνθούν οι παροχές Υγείας, Πρόνοιας, τα κοινωνικά δικαιώματα. Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανα έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης. Για όσους δεν συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο συνταξιοδότησης να καθιερωθεί ο θεσμός της «κοινωνικής σύνταξης», για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών τους. Αυτή πρέπει να στηρίζεται σε κρατικούς πόρους και τον κρατικό προϋπολογισμό, να δίνεται από κρατικό φορέα.
Το ΕΚΝΛ, αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης με τη δραστηριότητα ασφαλιστικών εταιριών σε τομείς που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση.

Με πυρήνα αυτήν τη θέση, προβάλουμε ένα δίχτυ αιτημάτων που σας μοιράσθηκε σε έντυπο, και καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τους ανέργους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες με τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις τους να το υιοθετήσουν στον αγώνα.
Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει αίτημα που θα βρίσκεται πιο κάτω από την αναπλήρωση όλων των απωλειών κύριων και επικουρικών συντάξεων, την επαναφορά της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης, για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και των άλλων παροχών ασφάλισης, υγείας, πρόνοιας με επαναφορά στα επίπεδα του 2009 με κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, από την αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την επαναφορά του ΕΚΑΣ στους ασφαλισμένους κάτω των 65 ετών. Που δεν θα διεκδικεί να μην υπάρχει κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους (στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα με νόμο). Επαναφορά της κατώτερης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και της επικουρικής στα 5 ημερομίσθια. Την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, της προσωρινής και εκ περιτροπής εργασίας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή, εκ περιτροπής εργασία και συμβάσεις έργου.
Το ΕΚΝΛ απορρίπτει την λογική ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στηρίχτηκαν στην τριμερή χρηματοδότηση. Πέρα από το ότι και οι δύο πηγές (κρατικός προϋπολογισμός, εισφορά εργοδοσίας) προέρχονται από την υπεραξία που παράγουν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά ποτέ.
Το ΕΚΝΛ διεκδικεί τα έξοδα της Κ.Α να καλύπτονται απ’ το κράτος και τους καπιταλιστές, την πλήρη, επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ, προνοιακών ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη εγγύηση των συντάξεων και παροχών απ’ το κράτος.

Παράλληλα με τα αιτήματα που βάζουν στο επίκεντρο την κάλυψη των απωλειών που για εμάς είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, θεωρούμε πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να υιοθετήσουν, τις εξής πλευρές όσον αφορά το ασφαλιστικό:
• Η φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις, η προστασία του εργαζόμενου στο χώρο δουλειάς, είναι δικαιώματα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά.
• Η δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν η Κοινωνική Ασφάλιση είναι υπόθεση του κράτους, με κριτήριο την κάλυψη των συνεχών αυξανόμενων λαικών αναγκών.
• Η πρόληψη, η προστασία της υγείας και η περίθαλψη είναι υπόθεση ενός αποκλειστικά δημόσιου – δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση του κλάδου Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος και θα παρέχει ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους, στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στους αλλοδαπούς εργάτες, στα προστατευόμενα μέλη της λαϊκής οικογένειας.
• Η πρόληψη, η προστασία και η αποκατάσταση της υγείας, η φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες δεν μπορεί να είναι πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απαιτείται η κατάργηση της ιδιωτικής & κρατικής επιχειρηματικής δράσης.

Φίλες και φίλοι,
Για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα, χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός, κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες παντού σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές! Να εμποδίσουμε την κατάθεση του στη Βουλή είτε με τη μορφή που έχει δώσει η κυβέρνηση σήμερα είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή έρθει με βάση τις τελικές διαπραγματεύσεις. Να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, τις εργοδοτικές οργανώσεις, να πολλαπλασιαστούν οι αγώνες σε κάθε πόλη. Να ακυρώσουμε το κυβερνητικό Ν/Σ με κάθε δυνατό τρόπο.

Χρειάζεται να δυναμώσει η συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις γειτονιές. Να προχωρήσουν τα σωματεία σε έκτακτες Γ.Σ, σε συσκέψεις, η συζήτηση για το ασφαλιστικό να γίνει το επίκεντρο. Με μέτωπο στην κυβέρνηση, στην Ε.Ε και το μεγάλο κεφάλαιο, να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες παντού.
Πρέπει να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης, η ένταση και η κλιμάκωση των αγώνων, που θα στοχεύουν στην αποτροπή της νέας σφαγής, που θα βάζουν στο στόχαστρο τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους.

Το ΕΚΝΛ, εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει τη δράση του με συσκέψεις, πικετοφορίες, άλλες παρεμβάσεις. Απ’ αυτή τη βδομάδα πυκνώνουν οι δραστηριότητες σε αρκετούς εργατικούς κλάδους και σωματεία, την ερχόμενη Τρίτη 19/1 τα συνταξιουχικά σωματεία θα κάνουν παρέμβαση-συνέντευξη στα γραφεία του ΠΕΔΥ. Από τις 19/1 επίσης το ΕΚΝΛ οργανώνει συγκεντρώσεις, συσκέψεις και στις γειτονιές της Λάρισας και σε κοντινά κεφαλοχώρια.

Στηρίζουμε επίσης τους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών που βγαίνουν στις πλατείες, στα χωριά και το επόμενο διάστημα στα μπλόκα, τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών και φοιτητών.

Το Σάββατο 23 Γενάρη στις 11.30 π.μ, το ΕΚΝΛ αποφάσισε να διοργανώσει συλλαλητήριο στην Κ. Πλατεία στις 11.30 το πρωί και σας καλούμε να συμβάλετε όλοι για την επιτυχία του. Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, αποφάσισε επίσης 24ωρη απεργία και θα προτείνει στο Γ.Σ της ΓΣΕΕ που συνεδριάζει αύριο, αυτή να γίνει στις 28 Γενάρη και παραπέρα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων τον Φλεβάρη, ώστε να βάλουμε φραγμό στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, οι ζωές μας. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, το δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Μέση λύση δεν υπάρχει: Η τα κέρδη του κεφαλαίου ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες.
Τις επόμενες μέρες πρέπει να φτάσει παντού το σύνθημα: Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο. Πάρτε πίσω το Ν/Σ λαιμητόμο!

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας σε Αποστόλου : Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές της εξισωτικής
Επόμενο άρθρο Στη Λάρισα την 1η Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου