Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι ζητά ο Περιφερειάρχης


Την άμεση επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. Ο περιφερειάρχης αναφέρει αναλυτικά τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως διαπιστώθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο κ. Κ. Αγοραστός επισημαίνει τα εξής:
1) Πληρωμές εξισωτικών ενισχύσεων παλαιοτέρων ετών. Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο ένας οργανισμός (ΟΠΕΚΕΠΕ) τόσα χρόνια να μην έχει καταλήξει ποιες είναι οι επιλέξιμες εκτάσεις με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι αλλά να τους ζητάνε να επιστρέψουν λεφτά ακόμα και από το 2009 παρακρατώντας τα από την ενιαία ενίσχυση του 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας ένα 20% των κτηνοτρόφων τους παρακρατήθηκαν ενισχύσεις παλιότερων ετών με αποτέλεσμα αυτά που πληρώθηκαν στο τέλος του 2015 να είναι κουτσουρεμένα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων και δημιουργείται μεγάλη ανισότητα ανάμεσα σε αυτούς που πληρώθηκαν και σε αυτούς που δεν πληρώθηκαν λόγω βοσκοτόπου. Ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο σκληρά εργαζόμενος κτηνοτρόφος (365 μέρες ασταμάτητα, με χιόνια με βροχές, με καύσωνα) και είναι αυτός που από την αστοχία κάποιων στην Αθήνα καλείται να επιβιώσει τόσο αυτός όσο και το κοπάδι του χωρίς τις απαραίτητες ενισχύσεις. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξισωτική ενίσχυση δίνεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου οι συνθήκες είναι ακόμα ποιό δύσκολες για τους κτηνοτρόφους. Τέλος πρέπει να τονίσω ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα τον οποίο πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε. Πολύ φοβάμαι όμως ότι με τέτοιες κινήσεις (μη πληρωμή όλων των κτηνοτρόφων και παρακράτηση ενισχύσεων παλιότερων ετών) καθώς επίσης και με τα νέα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν τόσο στην μείωση των ατόμων που ασχολούνται με την κτηνοτροφία όσο και στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

2) Διαχειριστικά σχέδια βοσκής όπου περιμένουμε ακόμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες την ανάθεση της εκπόνησής τους στις περιφέρειες.

Προηγούμενο άρθρο Αναρτήθηκε στην Περιφέρεια η κατάσταση πληρωμών και απορριπτόμενων για τα ζαχαρότευτλα
Επόμενο άρθρο Έκλεψαν πίνακα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας