Υποθηκοφυλάκεια Δήμου Τεμπών


Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Τεμπών καταβάλλουμε καθημερινά μια σοβαρή προσπάθεια διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης διοικητικής μονάδας, παρά τις μορφολογικές και ενδοδημοτικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.

Αναγνωρίζουμε και ζούμε κι εμείς, ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις δυσκολίες της εποχής καθώς και τις επιβεβλημένες πολιτικές, που άλλοτε συγχωνεύουν και άλλοτε καταργούν Περιφερειακές Δομές.

Ωστόσο κι επειδή μόλις χθες (Δευτέρα, 18-01-2016) πληροφορήθηκα την πρόθεση διαβούλευσης αναφορικά με την μετακίνηση των δύο υποθηκοφυλακείων από το Δήμο μας (Ολύμπου που εδρεύει στον Πυργετό και Κισσάβου που εδρεύει στο Συκούριο) στην πόλη της Λάρισας, οφείλω ως Δήμαρχος αυτής της περιοχής να σας επισημάνω τα ακόλουθα:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται καθημερινά, κυρίως όμως αποδυναμώνεται ο πληθυσμός των τοπικών κοινωνιών τον οποίο κληθήκαμε και καλούμαστε να εξυπηρετούμε.

Η σκέψη για οποιαδήποτε μετακίνηση των δύο παραπάνω υποθηκοφυλακείων θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες του Δ. Τεμπών και όμορων Δήμων (π.χ Αγιάς) που εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες δομές.

Η αναστάτωση αυτή θα΄ναι ακόμη μεγαλύτερη με την έναρξη των δηλώσεων Κτηματολογίου που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και λόγω της ύπαρξης των παραλίων και των ορεινών διαμερισμάτων τα δικαιώματα δηλώσεων υπερβαίνουν κατά πολύ τις 150.000. Άρα γίνεται εύκολα αντιληπτό ο όγκος των δηλώσεων και ο αριθμός των ανθρώπων που θα εξυπηρετηθούν από τα υποθηκοφυλακεία Ολύμπου και Κισσάβου.

Οφείλουμε εδώ να τονίσουμε, ότι η λειτουργία των παραπάνω υποθηκοφυλακείων δεν επιβαρύνει σε καμιά περίπτωση τον προϋπολογισμό των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό, ότι οι δαπάνες τους καλύπτονται εξ΄ολοκλήρου από τους άμισθους υποθηκοφύλακες.

Επομένως, ο εξορθολογισμός των δαπανών – αφού τούτο είναι το ζητούμενο της εποχής μας – εκπληρώνεται. Αντίθετα, ενδεχόμενη μετακίνηση των δύο υποθηκοφυλακείων, εκτός των άλλων δυσλειτουργιών, θα οδηγήσει στην εξεύρεση νέων χώρων, επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας τους.

Δεν θέλουμε βέβαια να πιστέψουμε ότι υποκρύπτεται συντεχνιακό ενδιαφέρον επαγγελματικών ομάδων που επιδιώκουν τη μετακίνηση στην έδρα του Ν.Λάρισας. Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να άρουμε τη γεωγραφική απομόνωση της περιοχής.

Σαφέστατα η ύπαρξη δομών και υποδομών που εξυπηρετούν τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους ενισχύει τη συγκράτηση του πληθυσμού και τονώνει την τοπική οικονομία.

Θεωρούμε όμως και για ιστορικούς λόγουςεπιβεβλημένη την παραμονή των δύο υποθηκοφυλακείων δεδομένου ότι η έναρξη και η λειτουργία τους βρίσκεται στο μέσον του 18ου αιώνα, όταν ακόμη οι περιοχές αυτές μεσουρανούσαν δίνοντας τα φώτα και το στίγμα της φυσικής και πολιτιστικής των κληρονομιάς. Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας και των δύο υποθηκοφυλακείων στο Δήμο μας και στην κατεύθυνση αυτή θα μας βρείτε αρωγούς και πρόθυμους συνεργασίας.

Εξάλλου η διατήρηση των παραπάνω δομών στο Δήμο μας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης και πρότυπο αποκέντρωσης δομών που όλες οι κυβερνήσεις <<προεκλογικά >> ευαγγελίζονται.

Με την παράκληση να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις ανάγκες και τις προθέσεις του Δήμου μας παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Τεμπών

Κωνσταντίνος Ε. Κολλάτος

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΝΛ: Να παρθούν επειγόντως γενναία μέτρα για την δημόσια υγεία!
Επόμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων