Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη


Συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κα Ρεμπέκα Φόνγκ είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας. Σκοπός της επίσκεψης, όπως ανέφερε η κα Φόνγκ, είναι η γνωριμία με τις αρχές της Θεσσαλίας και η ενημέρωση για τα κυριότερα ζητήματα της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα θέματα της οικονομίας, της τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά και για τα έργα και τα προγράμματα, που υλοποιούνται με στρατηγικό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η Ελλάδα βιώνει σήμερα τη δυσκολότερη περίοδο της νεότερης ιστορίας της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι που είχαν μια οργάνωση στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους, είδαν τα πάντα γύρω τους να αλλάζουν βίαια προς το χειρότερο. Βιώνουν τα αίτια μιας κρίσης και μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική απ’ ότι μπορούσαν να φανταστούν. Οι πολίτες είχαν και έχασαν».
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι η μη ύπαρξη παραγωγής, η ανεργία και η υπερφορολόγηση είναι ίσως τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα σήμερα. Τα μέτρα σημείωσε είναι πάρα πολλά, οι φόροι είναι πολλοί και δυσβάστακτοι και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν. Απ’ τη μία αυξάνονται οι επιβαρύνσεις και απ’ την άλλη μειώνονται τα εισοδήματα. «Η συνταγή που ακολουθείται είναι λανθασμένη και φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζονται αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, γιατί το υπάρχον δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει λοιπόν:
1) Να πάμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επί επτά χρόνια συνεχόμενα αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και από την άλλη μειώνονται τα έσοδα του κράτους.
2) Να μειωθεί το ασφαλιστικό κόστος. Ας μην κρυβόμαστε. Το μεγάλο ασφαλιστικό κόστος αυξάνει την αδήλωτη (μαύρη) εργασία.
3) Τράπεζες. Δεν μπορεί να γίνονται συνέχεια ανακεφαλαιοποιήσεις και επί της ουσίας να μην έχουμε τράπεζες, να μη έχουμε ρευστότητα, να μην έχουμε χρηματοδοτήσεις αποταμιεύσεις.
4) Σταθερότητα. Όσα κίνητρα και να δοθούν αν δεν υπάρχει πολιτική, οικονομική, φορολογική και κοινωνική σταθερότητα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη.
5) Αναπτυξιακός νόμος. Στοχευμένος με χρονοδιαγράμματα.
6) Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.
7) Πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν θα έρθει κανείς να επενδύσει αν δεν απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και δεν διευκολύνουμε τους επενδυτές.
8) Χρηματοδότηση. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που «τρέχουν» για ενισχύσεις αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων, όμως αυτά πρέπει να γίνονται στοχευμένα και να είναι διαθέσιμα για όλους. Γιατί στην ουσία δεν υπάρχει χρηματοδότηση καθώς τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι αποτρεπτικά για τους περισσότερους επενδυτές.
9) Μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.
Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού σημειώνοντας ότι η Θεσσαλία είναι μια μικρή Ελλάδα. Έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις περιοχές όπως: Όλυμπος, νησιά, Πήλιο, Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, τα παράλια κ.α, τα οποία μπορούν να την αναδείξουν ως σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι: «Αναδεικνύουμε τον καταδυτικό τουρισμό και τα υποβρύχια μουσεία, δημιουργούμε μίνι πλανητάρια στα Μετέωρα και τον Όλυμπο, αναδεικνύουμε μέσω του ΕΣΠΑ τα αρχαία θέατρα (Λάρισας, Φθιωτίδων Θηβών) τα κάστρα σε Τρίκαλα, Μελιβοία, Φανάρι και Φάρσαλα, καθώς και τους παλαιολιθικούς οικισμούς στις παρακάρλιες περιοχές», τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η αιρετή Περιφέρεια ακολουθεί μια πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτό φαίνεται σε όλους τους δείκτες. Μάλιστα σε πρόσφατα μελέτη της ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ η Θεσσαλία εμφανίζει τη μικρότερη σχολική διαρροή στη χώρα με ποσοστό 5,9%, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η Θεσσαλία έχει σχέδιο. Επίσης επεσήμανε ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 1200 έργα-δράσεις σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν, προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ, που στηρίζουν θέσεις εργασίας και τονώνουν την τοπική οικονομία.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αγορά των ΗΠΑ καθώς καλύπτει τους τομείς τουρισμού που ενδιαφέρουν κυρίως τους Αμερικανούς όπως είναι περιπατητικός, ορειβατικός, κρουαζιέρας, αθλητικός, υγείας, τουρισμός κρουαζιέρας, επισημαίνοντας ότι το λιμάνι του Βόλου είναι το μοναδικό στη χώρα που διαθέτει σύγχρονο σύστημα ασφαλείας..
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα των έργων του Αχελώου και της λίμνης Κάρλας, ενώ αναφέρθηκε και στο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία κέντρου αδρονικής θεραπείας του καρκίνου για το οποίο όμως ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα.
Από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ κα Ρ. Φονγκ ανέφερε ότι καταλαβαίνει απόλυτα τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η χώρα σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει ομάδα 12 τεχνοκρατών, η οποία εδώ και καιρό και με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέτρα ανάκαμψης ώστε να μπορέσει η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί την σταθερότητα στην περιοχή, γι’ αυτό και θεωρεί ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας χρειάζεται στήριξη αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται να είναι «άπειρη» στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η πρόξενος, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους ξεναγήθηκε στους χώρους του κτιρίου της Περιφέρειας και κατόπιν επισκέφτηκε τα αξιοθέατα της πόλης.

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Παναγροτική διαμαρτυρία στο μπλόκο του κόμβου Τρικάλων- Καρδίτσας -Λάρισας