Πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 30-31 Ιανουαρίου, υπεύθυνοι της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κιλελέρ, προφανώς, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους του Δήμου, προχώρησαν στην κοπή των 6 εναπομεινάντων πεύκων του Δημοτικού Σχολείου του Πλατυκάμπου, μολονότι είχαν περιέλθει εις γνώση τους οι καταστρεπτικές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης, κυρίως μετά την γνωστοποίηση της πληροφορίας ότι στο εν λόγω σημείο φώλιαζε αποικία ερωδιών.
Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε την πράξη τους, όταν μάλιστα τους προτάθηκε με τεκμηριωμένο τρόπο η υλοποίηση περιβαλλοντικής δράσης, μέσω της οποίας θα αντιμετωπίζονταν το πρόβλημα με τις κάμπιες και θα περιμέναμε να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε αυτή την επιλογή, όταν μάλιστα, κάτι τέτοιο, ταυτίζονταν και με τη θέση του Δ/ντή της σχολικής μονάδας, αλλά και της εκπαιδευτικής ιεραρχίας.
Για ποιόν λόγο, όμως, προχώρησαν με τόση βιασύνη στην κοπή των πεύκων; άραγε να φοβόταν ότι μέσω μιας περιβαλλοντικής δράσης προστασίας των 6 δένδρων θα αποκαλύπτονταν το ατόπημά τους; ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος; ότι και να ήταν, θεωρούμε ότι η πράξη τους προκαλεί μη αντιστρέψιμη βλάβη στο ευρύτερο, τοπικό μικρο-οικοσύστημα.
Ως «Οικολογική Θεσσαλία» θα ζητήσουμε να διενεργηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς, να εξεταστούν όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την κοπή των δένδρων και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες όπου πρέπει.
Ο προληπτικός παραδειγματισμός δυστυχώς δεν εισακούστηκε και αναπόφευκτα απομένει η ενεργοποίηση κατασταλτικής αντιμετώπισης, που μοιάζει να αποτελεί ύστατο μέσο προστασίας από παρόμοιες καταστροφές.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε για το εν λόγω θέμα.
Οφείλουμε τέλος να αναφέρουμε ότι η πίστη μας στις πρακτικές πρόληψης παραμένει ακλόνητη και για το λόγο αυτό, εκτός από το αίτημά μας για ταχεία αποκατάσταση με νέα δενδροφύτευση, καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς να προχωρήσουν, συμβολικά, σε υιοθεσίες των αλσών της περιοχής ώστε να τα προστατεύσουν από παρόμοιες καταστροφές.