- Η οικονομία σε φαύλο κύκλο
«Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανεπίδεκτη μαθήσεως, καθώς αρνείται πεισματικά να μάθει από τα λάθη της. Επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερα ελλείμματα και μοιραία σε νέα μέτρα. Ένας καταστροφικός για την οικονομία φαύλος κύκλος. Μόνη διέξοδος είναι μια άλλη πολιτική, με μέτρα που θα στοχεύουν στην κινητοποίηση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων και στην ανάπτυξη». Αυτά τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη σε ερώτηση που υπέβαλλε στη βουλή για τον απόλυτο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2011.
Η απάντηση του κ. Σαχινίδη στον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Λαρίσης έχει ως εξής:
«Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων (τακτικών, προσωρινών και προληπτικών) προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, για την αποτροπή και την καταστολή των φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε αυτά κι αν εκδηλώνονται.
Προς το σκοπό αυτό, προωθείται κάθε αναγκαίο διοικητικό και νομοθετικό μέτρο και κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από ελέγχους.
Σημειώνεται τέλος ότι, συνήθως αυξημένη βεβαίωση εσόδων από ελέγχους παρατηρείται τους τελευταίους μήνες του έτους όπου απελευθερώνεται το ελεγκτικό προσωπικό από παράπλευρες εργασίες, π.χ. παραλαβή και κωδικογράφηση δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Αναλυτικότερα σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Α. Η υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στους παρακάτω λόγους: Στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας ύψους 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου, και της μείωσης των εισοδημάτων, στη μη απόδοση, από τα πιστωτικά ιδρύματα, του δικαιώματος του Δημοσίου επί των προνομιούχων μετοχών (10%) λόγω της μετάθεσης των Γενικών Συνελεύσεων και, τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Β. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση κατά 79,6% ή κατά 306 εκατ. ευρώ.
Γ. Η παρατηρούμενη αύξηση στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως: στις αυξημένες επιχορηγήσεις, στα Ασφαλιστικά Ταμεία λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές και ειδικότερα: Στον ΟΓΑ κατά 371 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 867 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 348 εκατ. ευρώ και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους κατά 506 εκατ. ευρώ. Στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. ευρώ.
Δ. Τέλος, οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζονται μειωμένες κατά 42,3% ή 1.563 εκατ. ευρώ.
Ε. Για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος, όπως αυτός έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, έχουν ενσωματωθεί σχετικές παρεμβάσεις στο ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015 συνολικού ύψους 6.744 εκατ. ευρώ για το 2011 (4.058 εκατ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών και 2.686 στο σκέλος των εσόδων)».