Έναρξη προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής σε απόρους


Η Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (ΤΕΒΑ) στην περιοχή μας. Στην Κοινωνική Σύμπραξη της Π.Ε Λάρισας με ονομασία «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» με leader το Δήμο Λαρισαίων συμμετέχουν: η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι Δήμοι Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Κιλελέρ και Τεμπών , η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας ΔΗΚΕΛ, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων ΚΕΘΕΑ, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας-Περιχώρων, ο Σύλλογος τριτέκνων Λάρισας και το Χαμόγελο του Παιδιού. Ενεργό συμμετοχή θα παίξουν και οι Ενεργοί Πολίτες.
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.) υποστηρίζει δράσεις που αφορούν αρχικά στη Διανομή Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ προάγουν την κοινωνική συνοχή και ως εκ τούτου συνεισφέρουν στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας και συγκεκριμένα στη μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2016 με δυνατότητα επέκτασης έως το 2020.
Συγκεκριμένα οι ωφελούμενες οικογένειες όλης της Σύμπραξης ανέρχονται σε 4704 και το ποσό γι’ αυτόν τον χρόνο ανέρχεται σε 2.534.879,91 ευρώ. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οικογένειες με εισόδημα που ξεκινά από 3000 και ανέρχεται σε 8100 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.

Αναλυτικά:
• Δήμος Λάρισας 2479 οικογένειες
• Δήμος Ελασσόνας 375 οικογένειες
• Δήμος Αγιάς 139 οικογένειες
• Δήμος Τυρνάβου 786 οικογένειες
• Δήμος Φαρσάλων 355 οικογένειες
• Δήμος Κιλελέρ 373 οικογένειες
• Δήμος Τεμπών 197

Θα ωφεληθούν συνολικά σχεδόν 11000 συμπολίτες μας.
Πιο συγκεκριμένα:
• Δήμος Λάρισας 5584 άτομα
• Δήμος Ελασσόνας 760 άτομα
• Δήμος Αγιάς 366
• Δήμος Τυρνάβου 1937
• Δήμος Φαρσάλων 814
• Δήμος Κιλελέρ 677
• Δήμος Τεμπών 398

Τα Τρόφιμα που θα διανεμηθούν περιλαμβάνουν είδη παντοπωλείου ( όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, φέτα κτλ) , είδη οπωροπωλείου και κρεοπωλείου, καθώς και βρεφικές τροφές για τα βρέφη των ωφελούμενων οικογενειών. Παράλληλα θα διανεμηθούν είδη προσωπικής και οικιακής υγιεινής.
Στους άστεγους θα παρέχονται έτοιμα γεύματα συσσιτίων, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.

Τα συνοδευτικά μέτρα και η σημασία τους…
Τα προβλήματα βέβαια αυτών των συμπολιτών μας δεν θα λυθούν με τη διανομή κάποιων βασικών αγαθών. Είναι μία σημαντική και αναγκαία βοήθεια, αλλά δεν φτάνει.
Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη σύμπραξη της Π.Ε. Λάρισας με leader το Δήμο Λαρισαίων και συμμέτοχους στην Περιφέρεια, όλους τους Δήμους και σημαντικούς κοινωνικούς φορείς της περιοχής το ζητούμενο μοιάζει να είναι μια πιο ολιστική αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης. Με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοένα και πιο υπεύθυνη στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστική και επικεντρωμένη στην καθημερινότητα. Και με τη διαμόρφωση ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου από Δήμους και φορείς που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης σε μια προσπάθεια ανακούφισης των κοινωνικών τάξεων που πλήττονται απ΄αυτήν. Μία λογική που αναδείχτηκε ακριβώς και με την ένταξη του Δήμου Λαρισαίων ως πρώτης ελληνικής πόλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO των «Πόλεων που μαθαίνουν» (learning cities).

Στόχος, λοιπόν, η διαμόρφωση και ενεργοποίηση για πρώτη φορά στην περιοχή μας σε αυτήν την κλίμακα ενός δικτύου φορέων με τη διαμόρφωση κοινών στόχων και δράσεων για τη στήριξη σ΄αυτή τη φάση 11000 συμπολιτών μας. Θα δοθεί βαρύτητα στη συνεργασία κοινωνικών. Εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δομών της Περιφερειακής Ενότητας. Και θα οργανωθούν παράλληλες δράσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο, στοχεύοντας στη ποιοτική διαφοροποίηση του προγράμματος και έχοντας επίγνωση για τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
Οι δράσεις αυτές ξεκινούν ακριβώς με τη διάγνωση των αναγκών των ωφελούμενων με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη, την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους αναβάθμιση.

Οι εν λόγω συνοδευτικές Δράσεις οι οποίες θα υλοποιούνται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι αλλά και Ειδικοί Παιδαγωγοί) θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

• Σχολές γονέων – συμμετοχή σε ολιγομελείς ομάδες υποστήριξης γονέων
• Ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης
• Τμήματα υποστήριξης στη σχολική μελέτη σε μαθητές του Δημοτικού
• Εξατομικευμένα ή και ολιγομελή τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
• Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
• Εκπαιδευτικά προγράμματα και ομαδικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες
• Δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα που υλοποιούνται στις Λέσχες Πολιτισμού και στις Αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου
• Συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκδρομές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (θέατρο, κινηματογράφος, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λ.π.)
• Δυνατότητα παρακολούθησης ενημερωτικών συναντήσεων με θέματα διατροφής, διαχείρισης άγχους, συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λ.π. με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

* Στη συνέντευξη τύπου για την έναρξη του προγράμματος συμμετείχαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, οι δήμαρχοι Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος και ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Χατζούλης Επίσης παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων κ.κ. Γιώργος Σούλτης και Δημήτρης Δεληγιάννης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων

Προηγούμενο άρθρο Συνέλευση Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Κέλλα για αποκρατικοποιήσεις