Ειδήσεις

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας για το προσφυγικό


Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε την προσφυγική κρίση να φτάνει στο πλέον κρίσιμο σημείο της. Οι κατατρεγμένοι κάτοικοι της εμπόλεμης Συρίας ,του Αφγανιστάν και του Ιράκ, διασχίζουν τη χώρας μας με κάθε μέσο (συχνότερα δε με τα πόδια) προκειμένου να βρουν μια καλύτερη τύχη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην πορεία τους αυτή, επαναλαμβάνουν μόνο πως θέλουν να περάσουν τα σύνορα. Αυτό το «ανθρώπινο τσουνάμι» των κατατρεγμένων και των απελπισμένων δε μπορεί να εμποδιστεί από κανένα συρμάτινο ή τσιμεντένιο τείχος.
Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις θέτουν την Ε.Ε, αλλά κι ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, προ των ευθυνών τους. Από την μια, οι λεγόμενες «χώρες του Βιζενγκραντ» με την δογματική κι άκαμπτη προσήλωση τους στην έννοια της «Ευρώπης – Φρούριο» των κλειστών συνόρων ,κι απ την άλλη η Τουρκία(μια χώρα η όποια βέβαια δε μπορεί να θεωρηθεί ως «ασφαλής» για τους πρόσφυγες εφόσον δεν είναι ούτε για τους ίδιους τους πολίτες της) με την ανεύθυνη πολιτική της, προσπαθούν να μεταθέσουν το προσφυγικό πρόβλημα αποκλειστικά στην Ελλάδα, να την μετατρέψουν με σε μια «αποθήκη ψυχών» με το ζόρι.
Την ίδια στιγμή οι δυο απ τις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία-Γερμανία) ενώ απαιτούν απ τη χώρας μας αυστηρή προσήλωση στη «δημοσιονομική πειθαρχία» ,δε κάνουν τίποτα ουσιαστικό προκειμένου να πιέσουν τις χώρες που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, και τα Σκόπια, να ανοίξουν τα σύνορα τους.
Μπροστά σε όλες αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, ο ελληνικός λαός όλο το προηγούμενο διάστημα, και παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε, ύψωσε «τείχη αλληλεγγύης» στους πρόσφυγες, απέναντι στα τείχη των ακραίων φωνών εντός κι εκτός χώρας, παραδίδοντας οικουμενικά μαθήματα ανθρωπιάς στα θύματα των πολέμων όπως ο Έλληνας ψαράς στη Συκαμιά της Λέσβου, η ελληνίδα γιαγιά που αγκάλιασε το μικρό προσφυγόπουλο και κυρίως οι εθελοντές αλληλέγγυοι που άφησαν τα σπίτια τους για να στήσουν και να στηρίξουν δομές φιλοξενίας.

Σε αυτό ακριβώς το μονοπάτι αλληλεγγύης οφείλουμε να συνεχίσουμε, απομονώνοντας ξενοφοβικές και φασιστικές φωνές. Η Ελλάδα, η χώρα που βίωσε όσο καμία άλλη τον 20ο αιώνα την προσφυγιά και τον πόλεμο, δε μπορεί παρά να δείχνει την αμέριστη συμπαράσταση της σ αυτούς που τα βιώνουν σήμερα. Ως Νεολαία Σύριζα Λάρισας διεκδικούμε τα ανοιχτά σύνορα ,ζητάμε να δημιουργηθούν άμεσα ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας ,φυλασσόμενοι, με αυστηρές συνθήκες υγιεινής και αξιοπρέπειας γι αυτούς τους ανθρώπους και καλούμε όλους τους πολίτες της Λάρισας να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους συγκεντρώνοντας τρόφιμα ,ρούχα ,είδη υγιεινής και φάρμακα σε επιλεγμένα σημεία όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου (και άλλες δομές όπως ο κοινωνικός χώρος paratod@s και το κοινωνικό ιατρείο Λάρισας ) κι ας βάλουμε όλοι μαζί το λιθαράκι μας για ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στη Συρία ,όπως και για τη διάλυση της λογικής της ‘’Ευρώπης-Φρουριο’’.

Προηγούμενο άρθρο Στο συνέδριο του ΣΕΠΕ για την Ψηφιακή Οικονομία ο Κώστας Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών φυγόποινων