Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη και την Υφυπουργό κα Θεοδώρα Τζάκρη, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του – με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ, κα. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου – ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “απλούστευση στην αδειοδότηση για τις επιχειρήσεις”.
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν είναι άλλο από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες για την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Άνθρωποι με μεράκι, όραμα και ιδέες, που θέλουν να επενδύσουν, αποθαρρύνονται διαρκώς, από τις συνεχείς κωλυσιεργίες του συστήματος. Η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2014, για πρώτη φορά, έφερε νομοθεσία – μεταρρύθμιση στον τομέα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, παρακάμπτοντας τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούσε η συναρμοδιότητα Υπουργείων και το μόνο που χρειαζόταν ήταν η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, με την έκδοση της προβλεπόμενης από το νόμο δευτερογενούς νομοθεσίας. Δυστυχώς, από το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κρατά το νόμο ανενεργό, με αποτέλεσμα, επενδύσεις και επιχειρηματικότητα να βρίσκονται στο ναδίρ. Η αλλεργία τους στην επιχειρηματικότητα είναι απολύτως επιζήμια για τη χώρα», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:
Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4262/2014,με τον οποίο τέθηκαν οι βάσεις για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας απαιτείται η έκδοση της προβλεπόμενης από το νόμο δευτερογενούς νομοθεσίας.Ο νομοθέτης προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή που τυχόν θα δημιουργούσε η συναρμοδιότητα των πολλών υπουργείων στο άρθρο 34 του νόμου προβλέπει, ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου 2015 αρκεί μόνο η υπογραφή «του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» για την έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας. Ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου του 2014. Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 δημοσιεύτηκαν οι δυο πρώτες αποφάσεις υλοποίησης των απαιτήσεων του νόμου,εκ των οποίων η πρώτη προέβλεπε την κατάργηση της απαίτησης για λήψη άδειας λειτουργίας σε 103 οικονομικούς τομείς και συνολικά 897 δραστηριότητες-επαγγέλματα και η δεύτερη την κατάργηση της υποχρέωσης λήψης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας σε 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων και συνολικά 1.039 δραστηριότητες-επαγγέλματα.
Από τότε μέχρι σήμερα ο παραπάνω νόμος παραμένει ανενεργός, με αποτέλεσμα την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά την υλοποίηση επενδύσεων οι διαδικασίες αδειοδότησης να εξακολουθούν να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.
Η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη σε ομιλία της στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών (17.2.2016) ανέφερε, ότι «μέχρι το 2018 θα έχει απλοποιηθεί το καθεστώς αδειοδότησης για τη σύσταση επιχειρήσεων.».
Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί :
1)Γιατί,ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση χρειάστηκε μόνο λίγους μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 4262/2014 για να προβεί στη θεσμοθέτηση της δευτερογενούς νομοθεσίας, η Κυβέρνηση των Σύριζα-Ανέλ, μολονότι διαθέτει έτοιμο από το 2014 το νομικό πλαίσιο χρειάζεται 3 χρόνια για να προβεί στη θέσπιση της δευτερογενούς νομοθεσίας;
2)Ποια είναι η συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με την παροχή τεχνογνωσία επί των διαδικασιών απλοποίησης των αδειοδοτήσεων; Έχετε συνάψει με την Παγκόσμια Τράπεζα σύμβαση συνεργασίας;