Ζητά ο Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Να ανακληθεί το «λουκέτο» του Σχολείου στα Αμπέλια Βερδικούσιας


 Την έντονη αντίθεσή του στην «εντελώς βεβιασμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας» για κατάργηση του 4θέσιου δημοτικού σχολείου του οικισμού των πολυτέκνων κτηνοτρόφων στα Αμπέλια Βερδικούσιας και τη μεταφορά των σαράντα μικρών μαθητών στο Βλαχογιάννι, σε ένα σχολείο που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να στεγάσει αυτόν τον αριθμό παιδιών, εκφράζει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η ερώτηση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου έχει ως εξής:

«Την έντονη αντίδραση των γονέων, δασκάλων και της τοπικής κοινωνίας των Αμπελίων Βερδικούσιας έχει προκαλέσει η εντελώς βεβιασμένη και αδικαιολόγητη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Ένα σχολείο που, αν και βρίσκεται σε μια απομονωμένη γεωγραφικά περιοχή,  πληροί τις σύγχρονες σχολικές κτιριακές προδιαγραφές, λειτουργεί επί χρόνια ως 4θέσιο και έχει περίπου σαράντα μαθητές. Η περιοχή των Αμπελίων διακρίνεται όμως και για την εξής ιδιαιτερότητα: οι κάτοικοι της στην πλειοψηφία τους είναι πολύτεκνοι, με την κάθε οικογένεια να έχει τουλάχιστον 5 με έξι παιδιά. Πρόκειται για δεκάδες πολύτεκνες οικογένειες, κυρίως κτηνοτρόφων, τα παιδιά των οποίων εξυπηρετούνται μέχρι τώρα χωρίς κανένα πρόβλημα από το συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του σχολείου των Αμπελίων Βερδικούσιας και μετακίνηση των σαράντα μικρών μαθητών στο Βλαχογιάννι δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Καταρχήν, οι περισσότεροι γονείς, κτηνοτρόφοι στο επάγγελμα, απουσιάζουν τις πρώτες πρωινές ώρες από τα σπίτια τους, αδυνατούν επομένως είτε να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο είτε να τα συνοδεύουν κάθε μέρα στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπως τους ζητήθηκε, ώστε να επιβιβαστούν στη μισθωμένη γραμμή ΚΤΕΛ.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες των γονιών, τα παιδιά τους θα αναγκαστούν να στριμωχτούν σε ένα σχολείο στο Βλαχογιάννι, το οποίο λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως 4θέσιο και τώρα εντελώς βιαστικά καλείται ελέω συγχωνεύσεων να λειτουργήσει ως 6θέσιο, ενώ δεν διαθέτει την απαιτούμενη κτιριακή υποδομή (επαρκείς αίθουσες, προαύλιο χώρο κ.ά.) ώστε να στεγάσει έναν αρκετά μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Οι γονείς ανησυχούν ακόμη και για την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών τους στο χώρο του σχολείου, καθώς η είσοδος του βρίσκεται επί του περιφερειακού δρόμου της περιοχής, τον οποίο διέρχονται καθημερινά πολλά φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα.»

Ο κ. Χαρακόπουλος θέτει στην αρμόδια υπουργό τα εξής ερωτήματα:

Προτίθεστε να ανακαλέσετε την απόφαση για κατάργηση του δημοτικού σχολείου στα Αμπέλια Βερδικούσιας ώστε να μην ερημώσει και αυτή η αγροτική περιοχή;

Ποια είναι η κοινωνική αντιμετώπιση των πολυτέκνων όταν αναγκάζετε τα παιδιά τους να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο σε ένα δύσκολο γεωγραφικά περιβάλλον;

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης προς Μανιάτη: «Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα κε Υπουργέ;»
Επόμενο άρθρο Ιερόσυλοι έκλεψαν προτομές από το κοιμητήριο Τυρνάβου