Ιερόσυλοι έκλεψαν προτομές από το κοιμητήριο Τυρνάβου


 Βανδαλισμούς από αδίστακτους ιερόσυλους δέχτηκε για άλλη μια φορά το δημοτικό κοιμητήριο Τυρνάβου. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στο να παραβιάσουν και να κλέψουν τα λιγοστά χρήματα που υπήρχαν στο παγκάρι του ιερού ναό του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου, αλλά να προσβάλουν τη μνήμη των νεκρών.

Σε ότι αφορά το ναό του κοιμητηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιερέας του ενοριακού ναού Αγίου Δημητρίου Τυρνάβου π. Ιωάννης Καραμπίνης, βρέθηκε μπροστά στους επίδοξους ληστές οι οποίοι προσπαθούσαν απόγευμα να διαρρήξουν το παγκάρι της εκκλησίας. Η παρουσία του ιερέα απέτρεψε την κλοπή και οι επίδοξοι κλέφτες τράπηκαν σε φυγή.

Την ίδια ημέρα προφανώς τσιγγάνοι από γειτονική χώρα, ίσως πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που επιχείρησαν να διαρρήξουν και το παγκάρι του ναού, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έκλεψαν από μνήματα του κοιμητηρίου Τυρνάβου τρεις χάλκινες προτομές θανόντων Τυρναβιτών, προκαλώντας την αγανάκτηση και τη θλίψη των συγγενών τους αλλά και των δημοτών γενικότερα.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο Τυρναβίτης κ. Παναγιώτης Πατσίκας καταδικάζει το γεγονός, ζητά μεγαλύτερη αστυνόμευση και προστασία του κοιμητηρίου και δείχνει στον φακό της «Ε» (φωτ.) ό,τι απέμεινε από τη στήλη όπου υπήρχε η χάλκινη προτομή του προσφιλούς του προσώπου. Παράλληλα ζητά από τη δημοτική αρχή μεγαλύτερη προστασία του κοιμητηρίου ώστε αυτό να μην είναι ξέφραγο αμπέλι για κάθε επιτήδειους οποίοι όχι μόνο λεηλατούν τα μνήματα αλλά προσβάλλουν και τη μνήμη των νεκρών.

Οι αδίστακτοι ιερόσυλοι δεν δίστασαν να σπάσουν τη μαρμάρινη κεφαλή προτομής ενός ήρωα της απελευθερωτικού αγώνα της Μακεδονίας ο οποίος έπεσε ηρωικά στη μάχη κατά των Τούρκων το 1912 για την απελευθέρωση της επαρχίας Ελασσόνας και της Μακεδονίας.

Πρόκειται για τον δικηγόρο Απόστολο Ζαφειριάδη ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 Οκτωβρίου του 1912.

Κι όμως οι ιερόσυλοι δεν σεβάστηκαν ούτε τη μνήμη ενός ήρωα. Έσπασαν την προτομή, αλλά δεν την πήραν όπως έκαναν με τις χάλκινες προτομές οι οποίες έχουν μόνο χρηματική αξία.

Σύμφωνα με ειδικό καλλιτέχνη ο οποίος κατασκευάζει παρόμοιες προτομές αυτές κοστίζουν η καθεμιά 5.000-6.000 ευρώ.

Είναι βάρους 45-50 κιλών ενώ οι ιερόσυλοι κλέφτες θα τις πουλήσουν προς 1,50 με 2,00 ευρώ το κιλό ως χαλκό στους κλεπταποδόχους.

Ο κ. Στέλιος Ροντούλης

Πληροφορούμενος τα γεγονότα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και βουλευτής του νομού μας κ. Στέλιος Ροντούλης καταδίκασε τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα τα οποία θλίβουν την τοπική κοινωνία του Τυρνάβου και προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών. Συμπαραστέκεται στους συγγενείς των νεκρών που προσβλήθηκε η μνήμη τους και ζητά, για άλλη μια φορά, αφενός καλύτερη αστυνόμευση και αφετέρου οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν πρόσφατα ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν εκείνοι οι κλεπταποδόχοι, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι και οι οποίοι αγοράζουν κλοπιμαία όπως είναι χάλκινα αγάλματα, καμπάνες εκκλησιών, καλώδια κ.λπ.

Τέλος ο κ. Ροντούλης κάλεσε τη δημοτική αρχή Τυρνάβου να αποκαταστήσει την προτομή του ήρωα δικηγόρου Απόστολου Ζαφειριάδη ο οποίος έπεσε μαχόμενος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας στη Μάχη του Σαρανταπόρου και επιπλέον να δώσει το όνομά του σε οδό της πόλης του Τυρνάβου προς τιμήν του ως μια κίνηση τιμής και σεβασμού και δίδαγμα για τις νεότερες γενιές.

Προηγούμενο άρθρο Ζητά ο Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Να ανακληθεί το «λουκέτο» του Σχολείου στα Αμπέλια Βερδικούσιας
Επόμενο άρθρο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δολίχης: Προβλήματα με το καλημέρα