Ζητά ο Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Τίτλους κυριότητας για αγροτεμάχια στην Κάρλα


 

  • Μπήκαν στον αναδασμό με πλήρη κυριότητα και βγήκαν απλοί κάτοχοι

Να αποδοθούν ισχυροί τίτλοι κυριότητας στους αγρότες που επί χρόνια παραμένουν απλοί κάτοχοι των αγροτεμαχίων που προέκυψαν μετά τον αναδασμό στην περιοχή της Κάρλας, ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης επισημαίνει ότι «20 χρόνια μετά, υπάρχουν ιδιοκτήτες που ενώ είχαν παραχωρήσει αγροτεμάχια κατά πλήρη κυριότητα, βρίσκονται να είναι απλοί κάτοχοι αγροτεμαχίων».

Η ερώτηση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Η γη που απελευθερώθηκε από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας μοιράστηκε στους ακτήμονες των γύρω περιοχών. Με το νομοθετικό διάταγμα 130/1974 και το νόμο 351/1974 καθορίστηκαν στο παρελθόν οι λεπτομέρειες για την παραχώρηση των αποστραγγισθεισών γαιών άλλα και οι διαδικασίες προκειμένου να εκδοθούν τίτλοι κυριότητας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα που έχει επανασυσταθεί τμήμα της παλιάς λίμνης, υπάρχουν άλυτα προβλήματα σχετικά με τις ιδιοκτησίες και τους τίτλους κυριότητας των αγροτεμαχίων γύρω από αυτή.

Πιο  συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετοί κάτοχοι αγροτεμαχίων σε οικισμούς και δημοτικά διαμερίσματα του νομού Λάρισας όπως η Αναγέννηση, η Μέλισσα, η Μελία, ο Μόδεστος και ο Λοφίσκος που δεν μπορούν να αποκτήσουν ισχυρό τίτλο κυριότητας για αγροτεμάχια που κατέχουν μεταξύ της ανώτατης και κατώτατης στάθμης της λίμνης, παρότι έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιοι δεν έχουν ακόμη κατοχυρώσει το δικαίωμα κυριότητας λόγω πλημμελούς τους ενημέρωσης για τις προβλεπόμενες διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν σύμφωνα με τους εκδοθέντες στη συνέχεια νόμους (ν. 1341/83, ν. 1790/88), αλλά και της ασάφειας αυτών.

Η διενέργεια του αναδασμού στην εν λόγω περιοχή οδήγησε τελικά στην εξής κατάσταση: 20 χρόνια μετά, υπάρχουν ιδιοκτήτες που ενώ είχαν παραχωρήσει αγροτεμάχια κατά πλήρη κυριότητα, βρίσκονται να είναι απλοί κάτοχοι αγροτεμαχίων ανάμεσα στην ανώτατη και κατώτατη στάθμη της τέως λίμνης, με την κυριότητα να ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνεται πως η αρμόδια υπηρεσία του νομού Λάρισας (πρώην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, τμήμα Εποικισμού-Αναδασμού), έχει γνωστοποιήσει το θέμα και έχει υποβάλλει τις προτάσεις της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.»

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

1. Προτίθεστε να δώσετε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα και εάν ναι, με ποια διαδικασία;

2. Θα αποκαταστήσετε, έστω και μετά από τόσα χρόνια, τους θιγόμενους ιδιοκτήτες παραχωρώντας τους τίτλους κυριότητας για τα αγροτεμάχια τους που προέκυψαν μετά τον αναδασμό της εν λόγω περιοχής;

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης προς Σκανδαλίδη: «Διαπράττεται έγκλημα εις βάρος των κτηνοτρόφων»
Επόμενο άρθρο Η Λάρισα συμμετέχει στο ιστορικό Παγκόσμιο Γεγονός - «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή»