Ειδήσεις

Ενημέρωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών


Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει πως τον Αύγουστο του 2015 επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας η εμφάνιση της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών (ΟΖΔ), η οποία προκαλείται από τον ιό της Οζώδους Δερματίτιδας που ανήκει στο γένος Capripoxvirus. Το νόσημα εντοπίστηκε στην περιοχή του Νότιου Έβρου και ειδικότερα στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το νόσημα παρουσιάζει μια σταθερά προοδευτική εξάπλωση από την Μέση Ανατολή προς τα νοτιότερα τμήματα της Τουρκίας και τα ανατολικά παράλια (απέναντι από το νησί της Χίου), καθώς και στο Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας (επαρχεία Αδριανουπόλεως, περίπου 7-17 χλμ από τα σύνορα της Ελλάδας), γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον γεωγραφικό εντοπισμό των κρουσμάτων στην χώρα μας.
Το νόσημα άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας μας και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα σύνδεση μεταξύ των εστιών. Εστίες επιβεβαιώθηκαν στις Π.Ε. Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Χαλκιδικής και Θεσσαλινίκης. Στις 06-04-2016 επιβεβαιώθηκε εστία στην Π.Ε. Σερρών, όπου οι εστίες μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 25, ενώ υπάρχει 1 ακόμη υποψία. Στις 22-04-2016 μας κοινοποιήθηκε παρουσία ΟΖΔ στη Fyrom, σε απόσταση 25 χλμ από τα σύνορα του Ν. Πέλλας. Στη γειτονική Βουλγαρία είχαν μέχρι 28-04-2016 επιβεβαιωθεί 31 εστίες, εκ των οποίων οι 6 είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η υπηρεσία μας, λαμβάνοντας υπόψη:
1. τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν την ανησυχητική εξάπλωση του νοσήματος διαμέσου των γειτονικών χωρών,
2. τις σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις του νοσήματος, λόγω της υποχρεωτικής ολικής θανάτωσης των ζώων, της πρόκλησης μόνιμων σοβαρών βλαβών στα δέρματα, της μείωσης του σωματικού βάρους, της προσωρινής ή οριστικής παύσης της παραγωγής γάλακτος και της προσωρινής ή μόνιμης στειρώτητας,
3. την αδυναμία άμεσης κεντρικής προμήθειας του συνόλου των εμβολιακών δόσεων που απαιτούνται για εφαρμογή εμβολιασμού,
4. τον μεγάλο πληθυσμό και την πυκνότητα των βοοειδών στην Περιφέρειά μας,
5. τις περιοχές υψηλού κινδύνου που ευνοούν την μετάδοση του νοσήματος, όπως υδροβιότοποι,
6. το γεγονός ότι η κύρια μέθοδος μετάδοσης είναι μηχανική μέσω αρθρόποδων φορέων (τα κουνούπια και οι μύγες παίζουν σημαντικό ρόλο)

συστήνει στους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών και τους εμπόρους, να εφαρμόζουν μέτρα βιοασφάλειας, όπως:

α) Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων και ανθρώπων ανεξέλεγκτα.
β) Απολύμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
γ) Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων.
δ) Απεντόμωση και μυοκτονία.
ε) Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
στ) Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις.
ζ) Καθαρισμός και απολύμανση των υποδυμάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται.
η) Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε απομονωμένο χώρο από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για 28 ημέρες.
θ) ¨Ελεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται.
ι) Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων και κυρίως εντομοαπωθητικά στα ζώα για καταπολέμηση εξωπαρασίτων.

– Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση του χρόνου αναμονής των εντομοαπωθητικών στα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο για ανθρώπινη κατανάλωση.
– Τα βοοειδή που προέρχονται από Π.Ε. οι οποίες έχουν κρούσματα ΟΖΔ ή εφαρμόζουν πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ΟΖΔ δεν επιτρέπεται να μετακινούνται προς τις υπόλοιπες περιοχές τις χώρας.

Όλα τα βοοειδή τα οποία διακινούνται από την Περιφέρειά μας θα εξετάζονται κλινικά για τον εντοπισμό της νόσου. Στο υγειονομικό πιστοποιητικό θα επισημαίνεται με ειδική σφραγίδα κόκκινου χρώματος η απουσία κλινικών συμπτωμάτων ΟΖΔ. Η κλινική εξέταση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24 ώρες πριν την αναχώρηση των ζώων.

Τα βοοειδή που θα μετακινηθούν για θερινή διαβίωση στις Π.Ε. Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, θα πρέπει να ενταχθούν στο εμβολιακό πρόγραμμα και στη συνέχεια δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις ελεύθερες νοσήματος περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Η ΟΖΔ είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος για τα βοοειδή, ωστόσο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι με 36 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Ομιλητής στο πρώτο Ελληνο-Ρωσικό φόρουμ για τον τουρισμό ο Κ. Αγοραστός