Καυστικός για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση ήταν ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την κατάθεση εκπρόθεσμης τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη με την οποία ζητούσε για πέμπτη φορά παράταση ισχύος του νομοθετικού πλαισίου για τις συμβάσεις και προμήθειες του δημοσίου.
Ο κ. Χαρακόπουλος, που ήταν εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κύρωση της Συμφωνίας με την Κίνα για την ίδρυση Πολιτιστικών Κέντρων σε Αθήνα και Πεκίνο, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Ένα λακωνικό σχόλιο θα ήθελα να κάνω, κύριε Πρόεδρε ως εισηγητής, για την τροπολογία. Στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλία, γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν με μακαριότητα και ωχαδερφισμό τα πράγματα, λέμε την έκφραση “τα ζώα μου αργά”!
Κύριε Υπουργέ, είναι η πέμπτη φορά που έρχεστε στη Βουλή ζητώντας παράταση στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις συμβάσεις και τις προμήθειες του Δημοσίου. Πόσες ακόμα φορές θα χρειαστεί να έρθετε; Δεσμεύεστε ότι είναι η τελευταία φορά για την οποία έρχεστε να ζητήσετε παράταση του νομοθετικού πλαισίου; Είστε σχεδόν ενάμιση χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας. Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να διαμορφώσετε το νέο θεσμικό πλαίσιο, που υποστηρίζετε ότι χρειάζεται η χώρα;
Θέλω, επίσης, να καυτηριάσω τον τρόπο που νομοθετεί η Κυβέρνηση, με εκπρόθεσμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής από πλευράς του Υπουργού Ανάπτυξης, άσχετη με το νομοσχέδιο που συζητούμε για την κύρωση της συμφωνίας, η οποία και αυτή έρχεται με καθυστέρηση διετίας. Η Κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία και συμφώνησε με την Κίνα την ίδρυση των δύο πολιτιστικών κέντρων, ένα στην Αθήνα και ένα στο Πεκίνο αντίστοιχα. Από τις 19 Ιουνίου του 2014, σήμερα επικυρώνεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Η “βροχή” τροπολογιών…
Ο τρόπος που νομοθετεί η Κυβέρνηση με τροπολογίες εκπρόθεσμες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια και εσχάτως με αυτό το καινούργιο “τρυπάκι” που βρήκατε, το άρθρο 108 -τη διαδικασία των κυρώσεων που δεν δίνει τη δυνατότητα διευρυμένης συζήτησης- νομίζω ότι δεν τιμά συνολικά τον τρόπο που η εκτελεστική εξουσία αντιλαμβάνεται το πως νομοθετούμε στη χώρα.
Θυμίζω ότι στο παρελθόν η νυν Κυβέρνηση ως Αντιπολίτευση διαρρήγνυε τα ιμάτιά της, κάθε φορά που η προηγούμενη Κυβέρνηση έφερνε κάποιο νομοσχέδιο με διαδικασίες επείγουσες. Και τώρα έχει γίνει κανόνας να νομοθετούμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με διαδικασίες κατεπείγοντος, με “βροχή” τροπολογιών. Πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτό. Και νομίζω ότι αυτό είναι ευθύνη και του Προεδρείου.
Επίσης, δεν μπορεί όλη την εβδομάδα, τις καθημερινές, η Ολομέλεια ουσιαστικά να υπολειτουργεί, να μην υπάρχει νομοθετικό έργο και Σαββατοκύριακο που οι Βουλευτές της περιφέρειας έχουμε τη δυνατότητα να μεταβαίνουμε στην περιφέρειά μας και να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, η Βουλή να νομοθετεί με διαδικασίες εξπρές, με διαδικασίες fast track. Νομίζω ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτή τη διαδικασία».