Στην άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας προέβη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες σε περιοχές Θεσσαλίας από την έντονη ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση και παράλληλα για να ενημερώσουν τους αγρότες να εφαρμόσουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές που υπέστησαν.
Οι γεωπόνοι των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με το συντονισμό των Διευθυντών κ. Κωστή Δημήτρη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, κ. Γουγουλάκη Μανώλη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, κ. Καλφούντζου Παναγιώτη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και κ. Λιάνου Νικόλαου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, ενημέρωσαν τους παραγωγούς για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να μπορέσουν να αποζημιωθούν από την πολιτεία σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφήσουν μάρτυρες και σε πολλές περιπτώσεις εάν είναι δυνατόν να γίνει η αποτύπωση των ζημιών ακόμη και με φωτογραφίες.
Στις καλλιέργειες των οπωροφόρων που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση οι γεωπόνοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής συνέστησαν στους παραγωγούς να προβούν άμεσα σε ψεκασμούς με διάφορα μυκητοκτόνα.
Ιδιαίτερα στα αμπέλια που υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση θα πρέπει άμεσα οι αμπελοκαλλιεργητές να προβούν σε ψεκασμούς με χαλκούχα μυκητοκτόνα και ιδιαίτερα για το παράσιτο του βοτρύτη με κατάλληλα βιοβοτριδιοκτόνα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τις πρωινές ή βραδινές ώρες.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας υπολογίζονται ότι επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση περί τα 30.000 στρέμματα στις περιοχές Μουζακίου, Σοφάδων, Μελισσοχωρίου, Μητρόπολης και περιοχών του Δήμου Καρδίτσης. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι αμπέλια, καπνά, βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, βιομηχανική πιπεριά και κηπευτικά.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων υπολογίζονται ότι επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση περί τα 20.000 στρέμματα στις περιοχές όπως: Πύλη, Γόμφοι, Λυγαριά, Παλαιομονάστηρο, Αγ. Βησσαρίωνα, Φήκη και στις Τοπικές Κοινότητες Φιλύρας, Πιαλείας, Καλονερίου. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι αραβόσιτος, μηδική, βαμβάκι, αμπέλια, μποστανικά – κηπευτικά και διάφορα οπωροφόρα όπως αχλαδιές ροδακινιές και λίγες ελιές.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας υπολογίζονται ότι επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση περί τα 8.000 στρέμματα στις περιοχές του Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου και Δελέριας. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι κυρίως αμπέλια, βαμβάκι και διάφορα οπωροκηπευτικά, όπως αχλαδιές, βερικοκιές και ροδακινιές.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων υπολογίζονται ότι επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση περί τα 7.000 στρέμματα στις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ Κροκίου – Αλμυρού – Αερογέφυρας Πλατάνου – Κεφάλωσης Πλατάνου – Κονταρόλακκας Σούρπης – Αχιλλείου και Αγ. Θεοδώρων σε μια ακτίνα τεσσάρων χλμ. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι ελιές, αμπέλια, βαμβάκι και οπωροκηπευτικά.