- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ολοκληρώθηκαν τα τρία πρόχειρα φράγματα σε Πηνειό και Ενιπέα

Ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα πρόχειρα φράγματα σε Πηνειό και Ενιπέα τα οποία διασφαλίζουν επάρκεια νερού για άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τους αγρότες των παραπήνειων περιοχών. Το έργο προϋπολογισμού 240.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) περιλάμβανε την κατασκευή τριών πρόχειρων φραγμάτων στο 5ο αντλιοστάσιο του Πηνειού, στο Ομόλιο και τον Παλαιόπυργο. Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε Λάρισας και αυτό υλοποιήθηκε με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έμπρακτη στήριξη της παραγωγής και της δύσκολης καθημερινότητας του αγροτικού κόσμου. Με έργα όπως αυτό αξιοποιούμε τα επιφανειακά ύδατα, αυξάνουμε σημαντικά τη δυνατότητα ταμίευσης ποσότητας νερού, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά την περίοδο αιχμής των αρδεύσεων και σε περιπτώσεις λειψυδρίας»

Με την εργολαβία αυτή πραγματοποιήθηκε έμφραξη του ποταμού Πηνειού στις περιοχές, 5ου Αντλιοστασίου – Ομολίου – Παλαιοπύργου, με  φράγμα ύψους τεσσάρων (4) περίπου  μέτρων απο τον πυθμένα. Επίσης ολοκληρώθηκε και κατασκευή τριών (3) μικρών προχείρων φραγμάτων στον Εννιπέα ύψους 2,50 μ.  στην περιοχή Καστριού. Το έργο έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες για την άρδευση 40.000 έως 50.000 στρεμμάτων. Η άρδευση των παραπάνω εκτάσεων γίνεται από τα νερά του ποταμού Πηνειού με άντληση από υφιστάμενα αντλιοστάσια κατάντι της πόλης της Λάρισας ή με αντλητικά συγκροτήματα των αγροτών με χρησιμοποίηση του υπάρχοντος στραγγιστικού δικτύου της περιοχής.