Εκτεταμένη είναι πλέον η «παράνομη εισαγωγή αυγών, τα οποία ‘‘βαφτίζονται’’ και κυκλοφορούν ως ελληνικά, με κωδικούς Ελλήνων παραγωγών». Τα παραπάνω καταγγέλλονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη επί των αγροτικών της ΝΔ, βουλευτή Κοζάνης, κ. Γιώργο Κασαπίδη.
Στην ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και Οικονομίας κ. Γεώργιο Σταθάκη, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν:
«Κατά την περίοδο της κρίσης που διανύουμε η ετήσια εγχώρια εκτροφή πουλερικών αυγοπαραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ‘‘Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας’’ μειώθηκε από τα 5 εκατομμύρια πτηνά στα 3. Ανάλογη ήταν και η μείωση της παραγωγής αυγών, οδηγώντας τον κλάδο σε συρρίκνωση κατά 40% της δυναμικής που διέθετε. Έτσι η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει περαιτέρω την αυτάρκεια που διέθετε στον κλάδο σε ποσοστό έως και 90% το 2008, σε 60% το 2012 και ακόμα χαμηλότερα το 2014. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, η ζήτηση και κατανάλωση αυγών διατηρήθηκε σταθερή, με ετήσια κατανάλωση επισήμως περί των 120.000 τόνων αυγών. Παρά τη σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής, το αυγό, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς δεν έλλειψε από τους Έλληνες καταναλωτές και μάλιστα ούτε το ελληνικό!!!»
Το κενό αυτό καλύπτεται από την παράνομη ελληνοποίηση των εισαγόμενων αυγών και «με τον τρόπο αυτό κατάφεραν ορισμένοι επιτήδειοι απατεώνες να οδηγήσουν εκτός από τη συρρίκνωση του κλάδου και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών που πέφτουν εν αγνοία τους θύματα παραπλάνησης. Μάλιστα, οι τελευταίοι εξαπατώνται διπλά, αγοράζοντας κατώτερης ποιότητας και κατηγορίας εισαγόμενα προϊόντα, ως ελληνικά ανώτερης ποιότητας και κατηγορίας».
«Τα φαινόμενα αυτά των ελληνοποιήσεων» υποστηρίζουν οι ερωτώντες βουλευτές «τόσο στα αυγά όσο και σε άλλα αγροτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυροκομικά κ.α.) θα μπορούσαν να είχαν ελαχιστοποιηθεί, εάν και εφόσον τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, και Οικονομίας διενεργούσαν ως οφείλουν τους απαραίτητους αγορανομικούς ελέγχους στην αγορά, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και των παραγωγών».
Οι ερωτώντες βουλευτές καταλήγουν ζητώντας να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς:
- Πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν από το 2015 έως σήμερα στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας αυγών και ποια τα αποτελέσματα. Πόσα κρούσματα ελληνοποιήσεων εντοπίστηκαν και τι ποινές επιβλήθηκαν. Τα ίδια στοιχεία να κατατεθούν και για την περίοδο 2013-2014.
- Ποιοι λόγοι κρατούν καθηλωμένες και αδρανείς τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου και δεν πραγματοποιούν ως οφείλουν ελέγχους στην αγορά με σκοπό την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών και της εγχώριας παραγωγής.
- Προτίθεται η Κυβέρνηση να επεκτείνει το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου αγροτικών προϊόντων “Άρτεμις” και στον κλάδο των αυγών;
- Για ποιους λόγους δεν έχει καταστεί υποχρεωτική έως σήμερα η υπαγωγή των εισαγωγέων και εμπόρων αβγών στο σύστημα “Άρτεμις”, εμπλουτίζοντας τα εργαλεία της Πολιτείας στην καταπολέμηση παράνομων πρακτικών, παρόλο που η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας κατέθεσε σχετικό αίτημα με ανάλογη έκθεση τεκμηρίωσης;