Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθείται για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος”.
Την ερώτηση, συνυπογράφουν τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής, κκ. Α. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Β. Οικονόμου, Σ. Βούλτεψη, Β. Γιόγιακας, Α. Κατσανιώτης, Μ. Αντωνίου, Σ. Γιαννάκης και Γ. Στύλιος.
Ο Λαρισαίος πολιτικός με την ερώτησή του επισημαίνει πως “αγνοήθηκε από το Υπουργείο Υγείας το επιτυχημένο μοντέλο του διαγωνισμού του μοριακού ελέγχου από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας με την διαδικασία της ηλεκτρονικής μειοδοσίας, – η οποία οδήγησε σε εξορθολογισμό δαπανών -, και δεν διασφαλίζεται πλέον το αδιάβλητο του διαγωνισμού”.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Ο διαγωνισμός για τον ορολογικό έλεγχο του αίματος, προϋπολογισμού 27,8 εκ. € από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών, αφορά τη σύναψη συμφωνίας για τέσσερα χρόνια, με έναν μειοδότη, για τον υποχρεωτικό έλεγχο μονάδων αίματος, για τα μεταδιδόμενα με τη μετάγγιση νοσήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, προκύπτουν σκιές και αναπάντητα ερωτηματικά κατά πόσο είναι αδιάβλητη η διαγωνιστική διαδικασία. Και τούτο γιατί ο διαγωνισμός δεν διεξάγεται από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), αλλά από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει το πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής μειοδοσίας, αφού το ΕΚΕΑ δεν έχει την υποδομή για να διενεργήσει, ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό.
Θυμίζω ότι η ΕΠΥ, ολοκλήρωσε πριν από περίπου δύο χρόνια το διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, ευθύνης του ΕΚΕΑ, με ηλεκτρονική μειοδοσία. Αποτέλεσμα, εκπτώσεις ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξορθολογισμός δηλαδή δαπανών, που σε συνδυασμό με την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, οδήγησαν στη προάσπιση του Δημόσιου συμφέροντος.
Η όλη διαδικασία, οδηγεί στην ύπαρξη μιας και μοναδικής προσφοράς για κάθε συμμετέχοντα, χωρίς δυνατότητα μειοδοσίας. Οι εξωπραγματικά αυστηρές μάλιστα προδιαγραφές, που τέθηκαν εξ αρχής, δεν ευνοούν τον ανταγωνισμό και εντείνουν σκιές και ερωτηματικά, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό από την επιτροπή του διαγωνισμού, ενός από τους δύο συμμετέχοντες.
Κατόπιν τούτων, ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές, ζητούν απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας, στα παρακάτω ερωτήματα.
- Γιατί αγνοήθηκε η ΕΠΥ που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια και προτιμήθηκε το ΕΚΕΑ ;
- Γιατί δεν διεξάγεται με το σύστημα της ηλεκτρονικής μειοδοσίας όπως ο προηγούμενος για τον μοριακό έλεγχο του αίματος που είχε μεγάλο όφελος για το δημόσιο ;
- Γιατί διεξάγεται με έναν μειοδότη περιορίζοντας έτσι την συμμετοχή και πώς διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός με δύο συμμετέχοντες ;