Το θέμα των “μέτρων πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από επικίνδυνες ζωονόσους που επανειλημμένως έπληξαν την ελληνική κτηνοτροφία και τους νέους κινδύνους που βρίσκονται προ των πυλών της χώρας, φέρνουν στη βουλή, βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Αγροτικών της ΝΔ, κ. Γιώργο Κασαπίδη.
Οι ερωτώντες βουλευτές καταλογίζουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου “μεγάλες ευθύνες για την επανεμφάνιση ζωονόσων, – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, την οζώδη δερματίτιδα -, σε ευρύτατη έκταση στη χώρα”.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι “υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι επανεμφάνισης ζωονόσων, που είχαν επισημάνει έγκαιρα – είχε προηγηθεί, μάλιστα, σχετική ερώτηση 29 βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις 22 Μαρτίου του τρέχοντος έτους – , με αποτέλεσμα την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για την ελληνική ζωοτροφία”.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Επισημάνσεις κινδύνων και δράσεις που σας υποδείξαμε με την υπ. αριθμ. 4145/22.03.2016 ερώτηση που σας υποβάλλαμε 29 βουλευτές της Ν.Δ. για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από μεταδοτικές ζωονόσους, δυστυχώς, όχι μόνο δεν τη λάβατε υπόψη σας, αλλά απαξιώσατε ως πολιτική ηγεσία να μας απαντήσετε.
Αποτέλεσμα της στάσης σας να υποτιμήσετε τους κινδύνους επανεμφάνισης ζωονόσων που σας επισημάναμε έγκαιρα ήταν η εκ νέου, εντός του 2016 επανεμφάνιση της οζώδους δερματίτιδας σε ευρύτερη έκταση στη χώρα.
Για όλες τις αστοχίες και παραλείψεις που όχι μόνο δεν απέτρεψαν την επανεμφάνιση της ζωονόσου, αλλά αντίθετα, οδήγησαν σε σοβαρότερες και μεγαλύτερες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας οφείλει ο Υπουργός ΥπΑΑΤ κ. Αποστόλου να ενημερώσει δημόσια την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όπως, επίσης και για την αψυχολόγητη απόφασή του για δραστική μείωση του προϋπολογισμού μέτρων του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) σχετικών με την αγροτική παραγωγή και τη στήριξη και προστασία αυτής. Τέτοια μέτρα είναι το Μ05 “Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων”, στο οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εγγράψει κονδύλι ύψους 200 εκ. €., ενώ η σημερινή το κατήργησε και το Μ14 “Καλή διαβίωση των ζώων”, ο προϋπολογισμός του οποίου μειώθηκε έως και 67% σε σχέση με αυτόν που είχε καταθέσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των βοοειδών κατά την περίοδο διαχείμασης και όσο αυτά παραμένουν ενσταυλισμένα. Σωστός προγραμματισμός για έγκαιρη προμήθεια και διανομή των κατάλληλων εμβολίων είναι βασική υποχρέωση του Υπουργείου και προϋπόθεση για την αποτροπή φαινομένων των προηγούμενων ετών.
Ήδη, ο Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., σε συνδιάσκεψη για την οζώδη δερματίτιδα που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, με πρωτοβουλία του Υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας, ανέλαβε τη δέσμευση να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εμβολίων και να εξετάσει θετικά η Επιτροπή μια στρατηγική προληπτικού εμβολιασμού για τη χώρα μας.
Επειδή για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα και δεσμευτικά για την Ε.Ε. δίνεται η ευκαιρία να γίνει ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη,
Επειδή η γνωμοδότηση της EFSA θέτει θεμέλια για διάσωση σημαντικού ζωικού κεφαλαίου ακόμη και σε προσβεβλημένες εκτροφές,
Επειδή η Ε.Ε. δια στόματος του επιτρόπου Υγείας δεσμεύτηκε για επάρκεια εμβολίων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου τη φετινή χρονιά για όλες τις ενέργειες προληπτικής αντιμετώπισης των ζωονόσων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ζώων και η ζωική παραγωγή της χώρας;
- Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε ως Υπουργείο τις αυξημένες ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο προληπτικής αντιμετώπισης των ζωονόσων και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ;
- Πόσα ζώα (βοοειδή) θανατώθηκαν στη χώρα στο πλαίσιο των κατασταλτικών ενεργειών της οζώδους δερματίτιδας τα έτη 2015 και 2016 και ποιο το κόστος για τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων; Ποια η εκτιμώμενη αξία της απολεσθείσας παραγωγής για τα προαναφερόμενα έτη;