«Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα, μέσω ειδοποιητηρίων που επιδόθηκαν κατά προκλητικό τρόπο την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατεδάφιση οικιών ομογενών της Βορείου Ηπείρου, συνιστά μια ακόμη πράξη στην όξυνση των διμερών ελληνο-αλβανικών σχέσεων, με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις, που ίσως υποδαυλίζεται από τρίτους παράγοντες». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά μετά από ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), ομογενή βουλευτή στην Αλβανία, κ. Βαγγέλη Ντούλε.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στην Χειμάρρα, όπου με πρόφαση την ανάπλαση της περιοχής καταπατώνται οι περιουσίες πολιτών και, δυστυχώς, με την ενεργό συμμετοχή και του δημάρχου της Χειμάρρας, συνιστούν σαφή παραβίαση εκ μέρους της Αλβανίας των αρχών ενός κράτους δικαίου, στο οποίο πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της περιουσίας και της ατομικής ιδιοκτησίας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνική τους ή άλλη ταυτότητα».
Ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλείται ανακοίνωση της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» που αναφέρει ότι «πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες, που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει τον παραλογισμό και την σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου. Είναι ένα σχέδιο που δεν έγινε για να ωφελήσει τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά για την υφαρπαγή τις περιουσίας τους και την μεταβίβαση σε τρίτους».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «τα γεγονότα στη Χειμάρρα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ενεργειών εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης, όπως η εμμονή στο ανύπαρκτο ζήτημα των Τσάμηδων και η άρνηση της δημιουργίας νεκροταφείου για τους άταφους πεσόντες του ελληνικού στρατού κατά τα έτη 1940-41, που δείχνει ότι από συγκεκριμένους κύκλους στα Τίρανα γίνεται συστηματική προσπάθεια να «δηλητηριάσουν» τις σχέσεις με την Ελλάδα και να δημιουργήσουν αρνητικά τετελεσμένα. Εκ μέρους της Ελλάδος είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατευθούν τα εκ του διεθνούς δικαίου κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατοίκων της Χειμάρρας, και επίσης να κατανοήσει η αλβανική πλευρά πως με τέτοιες ενέργειες και δεν έχει καμία ελπίδα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα ζημιωθεί από την όξυνση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων».
Καταλήγοντας, ο κ. Χαρακόπουλος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε, να μην εκτελεστεί η αυθαίρετη απόφαση εκδίωξης ομογενών κατοίκων της Χειμάρρας από τις οικίες τους, με σκοπό την κατεδάφισή τους από την αλβανική κυβέρνηση, αλλά και να περιέλθει εις γνώσιν των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών προκειμένου να καταδικασθεί.
- Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να αντιληφθεί η αλβανική κυβέρνηση ότι δεν είναι προς όφελός της να δηλητηριάζει με αποφάσεις και ενέργειες τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.