«Η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποδεικνύει ότι πέραν της εθιμοτυπικής συναντήσεως του Γ.Γ. του υπουργείου με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει εκδηλωθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσχέρειες που έχουν προκύψει από τις κυρώσεις της ΕΕ και του ρωσικού εμπάργκο. Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας και η ανάγκη τόνωσης της πρωτογενούς παραγωγής, κυρίως στο εξαγωγικό της προσανατολισμό, θα έπρεπε να κάνει τους αρμοδίους, που ως αντιπολίτευση ‘‘έταζαν ανώγεια και κατώγεια’’, πιο σοβαρούς και αποτελεσματικούς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε σχετική του ερώτηση.
Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη για τη Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στον Αγροτικό Τομέα, ο οποίος υπογράφηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 2015, πραγματοποιήθηκε Διμερής συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2016, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της 8ης ΔΕΘ, όπου η Ρωσία είναι τιμώμενη χώρα».
Στην συνέχεια της απάντησης γίνεται λεπτομερή αναφορά σε όσα είπε ο Γ.Γ. στη συνάντηση αυτή και συγκριμένα:
- Στην ισχυρή παρουσία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά τροφίμων, πριν από την επιβολή των κυρώσεων, τα οποία αντιπροσώπευαν το 2013 το 74% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας σε αγροτικά προϊόντα προς τη Ρωσία.
- Στην παρούσα χρονική στιγμή, η ενίσχυση των εξαγωγών για όσα γεωργικά προϊόντα δεν υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής τους στη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητα.
- Στην ενημέρωση της Ελλάδας για την προοπτική άρσης της απαγόρευσης μετά το 2017. Στο εν λόγω θέμα δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση από τη Ρωσική πλευρά.
Επίσης, στην απάντηση σημειώνεται ότι στη Διμερή συνάντηση όσο και στη συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, η οποία ακολούθησε:
- Δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση και διεύρυνση του Οδικού Χάρτη για την Ελληνο-Ρωσική Συνεργασία στον Αγροτικό Τομέα.
- Τέθηκε το θέμα της ενδυνάμωσης του διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων που δεν υπόκεινται στο καθεστώς απαγόρευσης (εμπάργκο) και της εξάλειψης γραφειοκρατικών εμποδίων, και
- Επισημάνθηκε η ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές των δύο χωρών για άμεση εξαγωγική δραστηριότητα σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο.
- Τέθηκε το θέμα της επικαιροποίησης της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Τομέα της Γεωργίας και των Τροφίμων, η όποια έληξε το 2010.
Τέλος, στην απάντηση που έλαβε ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνεται η υιοθέτηση κανονισμών προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στους Ευρωπαίους παραγωγούς, για τους οποίους η Ρωσική αγορά αντιπροσώπευε μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών των οπωροκηπευτικών τους».