Καμπανάκι από Μάξιμο στη Βουλή: Να μη χαθούν χρήματα από την ΚΑΠ


 

 

  • Η γεωργία και η κτηνοτροφία να γίνουν μοχλός ανάπτυξης

Κρίσιμα ερωτηματικά για το κατά πόσον η Ελλάδα στο προσεχές διάστημα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα κεκτημένα και να μην έχει απώλεια πόρων από την ΚΑΠ, που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον ήδη πληττόμενο αγροτικό τομέα της χώρας, εγείρονται από την τοποθέτηση του Επιτρόπου Προϋπολογισμού της ΕΕ, τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής.

Στη συνεδρίαση που έγινε συζήτηση επί των συμπερασμάτων από την 46η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) στη Βαρσοβία, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης, που συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία, είπε για το επίμαχο ζήτημα, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι και η COSAC στα συμπεράσματά της τονίζει ότι η Πολιτική τής Συνοχής σε συνδυασμό με μια δίκαιη και ισότιμη Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελούν ουσιώδη εργαλεία και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της αλληλεγγύης, τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ. Και ο στόχος μας θα πρέπει να παραμένει η ανάπτυξη και η πρόοδος των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ήδη ο αρμόδιος Επίτροπος προϋπολογισμού κ. Λεβαντόφσκι στην πρωτολογία του μίλησε για μείωση του ποσοστού του κοινοτικού προϋπολογισμού που κατευθύνεται στην ΚΑΠ από το 40% που είναι σήμερα στο 33% για την περίοδο 2014-2020.

Αν συνυπολογίσουμε και  το γεγονός ότι η πλειοψηφία των χωρών που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ε.Ε. έχουν σημαντικό αγροτικό πληθυσμό και μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης από την ΚΑΠ εγείρονται κρίσιμα ερωτηματικά κατά πόσον η Ελλάδα στο προσεχές διάστημα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα κεκτημένα και να μην έχει απώλεια πόρων που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον ήδη πληττόμενο αγροτικό τομέα της χώρας. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση και η ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου προβάλουν επιτακτικά και αναδεικνύουν την ποιοτική  γεωργία και την κτηνοτροφία σε μοχλό ανάπτυξης, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην διαφωνία που κατέθεσε στην COSAC «για την επιβολή ως όρο για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, της προϋπόθεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, που τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων τους. Η αντίρρηση εστιάζεται στο γεγονός ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο τιμωρούνται οι Περιφέρειες για ενδεχόμενες καθυστερήσεις της κεντρικής κυβέρνησης». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Διακοπή ή παύση της χρηματοδότησης των Περιφερειών θα σήμαινε αναστολή κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας στη χώρα, ακόμη βαθύτερη ύφεση και σφοδρότερη περιδίνηση στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και του χρέους».

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία Ροντούλη στη Βουλή για «Αριστέα» Γιάννουλης και «Αριστέα» Αμπελώνα
Επόμενο άρθρο Έναρξη του Επιστημονικού Τριημέρου «Κτίριο & Ενέργεια που διοργανώνει το ΤΕΕ