Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Λάρισας και συνάντηση με τον Πρόεδρο κ Δημήτρη Αδάμ πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Νέας Λάρισας και δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Διαμάντος συνοδευόμενος από τους άλλους δύο δημοτικούς συμβούλους του, τον Μάριο Ξηρομερίτη και την Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά.
Στη συνάντηση αυτή από πλευράς της Νέας Λάρισας κατατέθηκαν συγκεκριμένα τα εξής:
«Συμπληρώνοντας 2 χρόνια θητείας η νέα δημοτική αρχή δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα στον σημαντικό τομέα της Επιχειρηματικότητας και του Εμπορίου.
- Δεν έχει προωθήσει ουσιαστική και διαρκή συνεργασία με τους φορείς απλά τους φωνάζει μόνο να εκφράσουν άποψη «επί τετελεσμένων και ως θεατές- χειροκροτητές»,
- δεν έχει συμβάλλει στην τόνωση της βιωσιμότητας των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εμπόρων και επαγγελματιών, απλά μονότονα εξαγγέλλει πολλές φορές «μείωση δημοτικών τελών» χωρίς να το κάνει πράξη,
- δεν έχει διευκολύνει την επιχειρηματικότητα με γρήγορες και δωρεάν όπου είναι εφικτό υπηρεσίες αδειοδότησης, νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, απλά παρακολουθεί και συντηρεί το γραφειοκρατικόπαλαιό μοντέλο του κεντρικού κράτους
- «σήκωσε τα χέρια ψηλά» ομολογώντας ότι δεν μπορεί παραπάνω να στηρίξει και να αναβαθμίσει πετυχημένους θεσμούς που παρέλαβε αλλά, και να προωθήσει νέους θεσμούς, κίνητρα και καλές πρακτικές προσέλκυσης νέων επενδύσεων, απλά «εκχωρεί» σε εκτός της Λάρισας φορείς «αντί πινακίου φακής».
Για τη Νέα Λάρισα συνεχίζει να υπάρχει σε άμεση προτεραιότητα ο κυρίαρχος στόχος που είναι : «Λάρισα – Μητροπολιτικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας»
Αυτός ο στόχος προωθείται μέσα από ένα ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ « Δήμος & Επιχειρηματικότητα» με 4 άξονες:
- ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Απαιτείται (και δεν υπάρχει 2 χρόνια τώρα)
- Διαρκής και ουσιαστική συνεργασίαμε τους θεσμικούς φορείς (Επιμελητήριο Λάρισας, ΣΘΕΒ, Εμπορικό Σύλλογο κα)
- Άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών(με μετρήσιμο αποτέλεσμα για τα μέλη τους)
- Δημοτικές πρωτοβουλίες σε Συνέργεια με τον Ιδιωτικό τομέα και το τοπικό παραγωγικό δυναμικό (είτε με σχήμα σύμπραξης είτε με σχήμα παραχώρησης). Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμόσιμη για τον Πρωτογενή τομέα με επέκταση και στο Δευτερογενή (μεταποίηση) για τους τοπικούς παραγωγούς και τα τοπικά προϊόντα.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- Αυτοδύναμες Ευρωπαϊκές Ευκαιρίες Χρηματοδότησης – Άμεση σύνταξη φακέλων συμμετοχής και διεκδίκησης προγραμμάτων.
Συγκροτημένη διακριτή αυτοδύναμη μονάδα στο Δήμο σε συνεργασία με τους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα και με άμεση διασύνδεση στις Βρυξέλλες.
- Δημοτικά Τέλη ( Άμεσα αλλαγή και εξορθολογισμό προς αποκατάσταση αδικιών και δραστική μείωση όπου απαιτείται). Θέσαμε από την αρχή της θητείας το ζήτημα αλλά η απάντηση της ΔΑ ήταν «εξαγγελία 3 φορές χωρίς πράξη»! Συνεχίζουν δηλαδή πολλά μέλη του Επιμελητηρίου να πληρώνουν υπέρογκα τέλη λόγω τα αναγκαίων τετραγωνικών (πχ έκθεση επίπλων) χωρίς να παράγουν όμως τα αντίστοιχα απορρίμματα.
- Μείωση έως και μηδενισμού κόστους ενέργειας με ανάπτυξη ΑΠΕ (προτείναμε πιλοτικό πρόγραμμα στο ΔΔ Κοιλάδας για κάθε δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και στον δευτερογενή που θα αναπτυχθεί για τη μεταποίηση/ διακίνηση των τοπικών προϊόντων)
- ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
- Άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των Πολεοδομικών Εργαλείων (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ) του Δήμου Λαρισαίων για την χωροθέτηση και απρόσκοπτη εγκατάσταση και λειτουργία Επιχειρήσεων
- Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (σε πληροφόρηση – παροχή αναγκαίων βεβαιώσεων- αδειοδότησης- Ευρωπαϊκών Ευκαιριών Χρηματοδότησης)
- ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ– ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ «1 ΣΤΑΣΗΣ»- ΑΜΕΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
- ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ στις νέες επιχειρήσεις και σε όσες διατηρούν ή και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.
- Προώθηση από κοινού Καινοτομικών Δράσεων («Ευφυής Επιχειρηματικότητα», «Έξυπνη Πόλη», «Έξυπνο Χωράφι»)
- Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί Δήμου για υπηρεσίες & προμήθειες- επισημάναμε τη μικρή συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Ο φόβος μακροχρόνιας καθυστέρησης στην αποπληρωμή που συνέβαινε παλαιότερα αλλά και 2 χρόνια τώρα από τη ΔΑ η μη εξόφληση χρεών παλαιοτέρων ετών και η δημιουργία νέων οφειλών «3 ταχυτήτων» (των 30, 60 και 90 ημερών) λειτουργεί απωθητικά. Σε συνδυασμό και με την ανάγκη γνώσης και ορισμένων προϋποθέσεων για συμμετοχή στο ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών επισημάναμε πως θα μπορούσε το Επιμελητήριο να
Βοηθήσει με σεμινάρια τα μέλη του.
- ΘΕΣΜΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ
- Αναβάθμιση υπαρχόντων θεσμών για την Επιχειρηματικότητα – Ανάπτυξη νέων θεσμών με στόχο την εξωστρέφεια αλλά, και την προσέλκυση νέων επιχειρηματικών επενδύσεων στο Δήμο Λάρισας
- Θεσμοθέτηση Κινήτρων για «νέες θέσεις εργασίας»
Καταθέσαμε την θέση μας σχετικά με την «εκχώρηση» του πετυχημένου από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κου Τζανακούλη θεσμού της Περιβαλλοντικής Γεωργικής Κτηνοτροφικής Έκθεσης. Επισημάναμε τα 10 σημεία προβληματισμού μας που έχουν σχέση με το γεμάτο κενά «μνημόνιο συνεργασίας Δήμου – Helexpo». Κυρίαρχο βέβαια, αυτό που στην «πανηγυρική υπογραφή» επισήμανε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου : «Η αγορά δεν ρωτήθηκε διότι η αγορά είναι οι 6500 περίπου επιχειρήσεις που εκφράζονται θεσμικά από το Επιμελητήριο». Και στην εκ των υστέρων προσπάθεια του εκπροσώπου της Helexpo που ανέφερε τη συμμετοχή των τοπικών φορέων σε παράλληλες εκδηλώσεις επισημάναμε ότι «τα καθρεφτάκια για ιθαγενείς» δεν ταιριάζουν στο δυναμικό παραγωγικό δυναμικό και στους φορείς του Δήμου μας.
Από ένα τέτοιο πλαίσιο δημοτικής πολιτικής μπορεί η Λάρισα να είναι ελκυστική σε νέες επενδύσεις, δημιουργική και εξωστρεφής αλλά και ουσιαστικός υποστηρικτής των τοπικών επιχειρηματιών, εμπόρων και επαγγελματιών.
Το αποτέλεσμα βέβαια ένα: διασφάλιση θέσεων εργασίας σε ένα Δήμο (και στον ευρύτερο Περιφερειακό του χώρο) που συνεχίζει να κατέχει το θλιβερό προνόμιο της μεγαλύτερης ανεργίας.
Απαιτείται σαφώς μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που είναι προσηλωμένη με αγκυλώσεις η ΔΑ: δηλαδή της αναπαραγωγής των ελαστικών προσλήψεων που επεκτείνει την αβεβαιότητα και την ομηρία στον κόσμο.