Πρωτοσέλιδο

Νέα πλατεία στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου – Υπεγράφη η σχετική σύμβαση


Σάρκα και οστά θα πάρει τους επόμενους μήνες, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των συνοικιών Αγίου Γεωργίου και Τούμπας, μετά την υπογραφή από το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, της σύμβασης για την κατασκευή μιας μεγάλης πλατείας στην περιοχή.

Ετσι, ένα μακροχρόνια ζήτημα που έθεταν ως προτεραιότητας οι δυο συνοικίες, πρόκειται να υλοποιηθεί, το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Η σύμβαση υπεγράφη, μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου του έργου, παρουσία των αντιδημάρχων Γ. Σούλτη και Δημ. Μαβίδη, του δημοτικού συμβούλου κ. Ντ. Τσιαούση, της γενικής διευθύντριας του Δήμου κ. Ευαγ. Γιοβρή, του προέδρου της 3ης Δημοτικής Κοινότητας κ. Κ. Ζέβλα και υπηρεσιακών παραγόντων.  Μάλιστα, ο κ. Κων. Τσιαούσης, με μακρά θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο και προέρχεται από την συνοικία του Αγίου Γεωργίου, στο περιθώριο της υπογραφής τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα για τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Μετά από πολλά χρόνια μια δημοτική αρχή έστρεψε στοργικά το βλέμμα της στην πολύπαθη αυτή συνοικία και ένα δίκαιο αίτημα χρόνων, γίνεται πραγματικότητα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος πήρε επάνω του προσωπικά το συγκεκριμένο ζήτημα, υποσχέθηκε τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου τη δημιουργία πλατείας και σήμερα αυτή η υπόσχεση υλοποιείται.

Ευχαριστούμε επίσης τους υπεύθυνους αντιδημάρχους και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τι εργάστηκαν με μεράκι, πάθος και αγάπη για να πραγματοποιηθεί αυτή η σύμβαση και να υλοποιηθεί αυτό το έργο.

 

Το έργο

Ο  χώρος που θα κατασκευαστεί η πλατεία,  βρίσκεται στη συνοικία Αγίου Γεωργίου – Τούμπας  του Δήμου Λαρισαίων και ορίζεται από τις οδούς Σικελιανού- Νικόπολις – πεζόδρομος και πίσω από τους χώρους του 7ου Γυμνασίου – 4ου Ε.Π.Α.Λ, ενώ εκτείνεται σε  έκταση  5,5 στρεμμάτων περίπου.

Στόχος της σχεδιαστικής πρότασης αποτελεί η δημιουργία μιας «ισχυρής» ζώνης πρασίνου ανάμεσα στα κτήρια αλλά και μπροστά από το σχολείο, καθώς επίσης και η κατασκευή χώρων για την συνάντηση, ανάπαυση και ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής όλων των ηλικιών.

Στη μελέτη προβλέπονται χώροι περιπάτου περιμετρικά αλλά και στο εσωτερικό της πλατείας, περιστοιχισμένοι από δέντρα, με την παράλληλη κατασκευή καθιστικών στη διαδρομή για την ξεκούραση των επισκεπτών. Τα καθιστικά κατασκευάζονται από μπετόν και ξύλινη επένδυση.

Βασική διαδρομή αποτελεί η αλέα η οποία, από τη μία εξυπηρετεί τους «βιαστικούς» περιπατητές να διασχίσουν την πλατεία, αλλά συγχρόνως διαχωρίζει και τις διαφορετικές χρήσεις που συνυπάρχουν στο χώρο.

Όλες οι διαδρομές επιστρώνονται με έναν συνδυασμό από τετράγωνες πλάκες 0,40×0,40μ. χρώματος γκρι-ανθρακί, τετράγωνο κυβόλιθο 0,10×0,10μ. χρώματος γκρι και κόκκινου ενώ και οι αρμοί δημιουργούνται από κυβόλιθους διάστασης 0,10×0,15μ. χρώματος επίσης γκρι και κόκκινου.

Η πρόσβαση στην πλατεία είναι εύκολη από όλες της τις πλευρές και οι διάδρομοι κυκλοφορίας οδηγούν στην καρδιά της, που αποτελείται από έναν μεγάλο, ημικυκλικό χώρο καθιστικού, στο εσωτερικό του οποίου κατασκευάζεται μικρή εξέδρα για την φιλοξενία εκδηλώσεων και ανοιχτό χώρο συνεστίασης. Το καθιστικό είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να προσφέρει άνεση αλλά και ένα ευχάριστο περιβάλλον για όποιον το επισκεφτεί. Αποτελείται από τρία επίπεδα, τα διαζώματα των οποίων είναι φυτεμένα με γκαζόν αλλά και δέντρα που  προσφέρουν σκίαση και δροσιά ενώ τα καθιστικά είναι κατασκευασμένα από χρωματισμένο εμφανές μπετόν. Έτσι, οι μαθητές του σχολείου μπορούν μετά τη δύσκολη μέρα τους να ξαπλώσουν στο γκαζόν και να χαλαρώσουν, οι περαστικοί να πάρουν μια βαθιά ανάσα ξεκούρασης αλλά και ο μοναχικός επισκέπτης να καθίσει να διαβάσει το βιβλίο του στο καταπράσινο περιβάλλον.

Πίσω ακριβώς από τη μικρή εξέδρα προβλέπεται ένα σιντριβάνι που θα δημιουργείται από εννέα υποδαπέδια συστήματα υδάτινων πιδάκων ώστε να δίνει την αίσθηση πολλών  σιντριβανιών. Έτσι, το τρεχούμενο νερό προσδίδει μια διαφορετική αίσθηση ακόμη και με τους ήχους του, πέρα από τη δροσιά που θα προσφέρει τις ζεστές μέρες του χρόνου.

Τέλος, στην άκρη της πλατείας και προστατευμένος από κινδύνους, κατασκευάζεται χώρος πρότυπης παιδικής χαράς συνολικού εμβαδού 300 τ. μ. περίπου. Η παιδική χαρά έχει σχεδιαστεί βάσει των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος και προορίζεται για παιδιά όλων των ηλικιών. Διαθέτει επίσης χώρους ειδικά διαμορφωμένους με καθιστικά και επιστρωμένους με κίτρινους κυβόλιθους 0,10Χ0,10μ., που προβλέπεται να εξυπηρετούν τους συνοδούς των παιδιών. Περιμετρικά περιβάλλεται από φυσική περίφραξη και τεχνητή ξύλινη περίφραξη, ενώ διαθέτει είσοδο από την εσωτερική πλευρά της πλατείας για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών. Η παιδική χαρά περιλαμβάνει ειδικά σύγχρονα όργανα, κατάλληλα για τις ηλικίες των παιδιών και θα φέρει το σήμα καταλληλότητας.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η πλακοστρωμένη περιοχή καλύπτει 2.348  τ.μ. ποσοστό 43% ενώ ο χώρος πρασίνου καλύπτει 3.197 τ.μ. ήτοι  ποσοστό 57% . Θα φυτευτούν συνολικά 124 δέντρα .Αυτά θα φυτευτούν σε όλη την έκταση της πλατείας  μετά από υπόδειξη της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας και σύμφωνα με το σχέδιο φύτευσης. Τα δέντρα που θα φυτευτούν είναι Ψευδομέλια, Λικιδάμβαρη, Πλατάνια, Φράξος και Δρυς. Επίσης θα φυτευτούν και θάμνοι πάντα σύμφωνα με την υπόδειξη της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας, φωτίνια νανα, Γιουνίπερα.

Στη μελέτη συμπεριλαμβάνεται και η συμπληρωματική μελέτη του ανατολικού πεζοδρομίου, όμοιου με τα υπόλοιπα τρία.

Σημαντικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση του κοινόχρηστου δημόσιου χώρου (χρήση οικολογικών στοιχείων, δημιουργία χώρων ασφαλή σε παιδιά, δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων χώρων πρασίνου).

Το έργο ήταν προϋπολογισμού 438.000 ευρώ περίπου και κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία «Μπουλογιάννης-Παπαχρήστος και ΣΙΑ Ε.Ε», μετά από σημαντική έκπτωση, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις περίπου μήνες.

 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Αναπληρωτής Διευθυντής: Αθανάσιος Πατσιούρας (τοπογράφος μηχανικός)

 

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΩΝ

Αν. προϊστάμενος:  Τσιάρας Μιχαήλ (Πολιτικός Μηχανικός)

Μελέτη – Επίβλεψη :     Κωτούλα Μαρία       (Πολιτικός Μηχανικός)

 

ΤΜΗΜΑ  Η/Μ ΕΡΓΩΝ

Προισταμένη: Μπουμπίτσα  Βασιλική  (Ηλεκτρολόγος  Μηχανικός)

Μελέτη Επίβλεψη : Γιώργος Ζεμπέκης   ( Μηχανικός Τ.Ε.)

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διευθυντής : Χαράλαμπος Παπαδόπουλος  (ΠΕ Γεωτεχνικών Γεωπόνων)

Προϊστάμενος:           Τίκος Παναγιώτης           (ΠΕ Γεωτεχνικών Γεωπόνων)

Μελέτη Επίβλεψη:     Νικόλαος Μήτσος        (ΠΕ Γεωτεχνικών Δασολόγων)

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η εκδήλωση του Γυναικείου Ομίλου Δήμου Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Πώς να αλλάξετε το ελαστικό του αυτοκινήτου