Το πρόγραμμα «Ένας φορμίσκος γεμάτος παιχνίδια» απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου και στοχεύει στο να γνωρίσουν οι μαθητές τα παιχνίδια που παίζονταν στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο.
Το πρόγραμμα διαρθρώνεται στα εξής μέρη:
α) Καλωσορίζουμε τους μαθητές στον εισαγωγικό χώρο του μουσείου και κάνουμε σύντομη περιήγηση (περ.20΄- 30΄) μέσω μιας ηλεκτρονικής παρουσίασης και συζήτησης, δίνοντας βαρύτητα στα ομαδικά και ατομικά παιχνίδια που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, ενώ είναι δημοφιλή ακόμη και σήμερα .
β) Έπειτα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας που είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα παιχνίδια. Εκεί οι μαθητές, με εργαλεία την παρατήρηση και το συνεχή διάλογο μέσω καταιγισμού ερωτήσεων, έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με πήλινα και γυάλινα παιχνίδια διαφόρων περιόδων της αρχαιότητας και της ύστερης αρχαιότητας. Κατόπιν τους μοιράζουμε έντυπο στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα παιχνίδια και τη διαχρονικότητά τους
γ) Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, πηγαίνουμε στην αίθουσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων , όπου ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μετατρέψουν την εμπειρία του εκπαιδευτικού προγράμματος σε δημιουργική έκφραση, πλάθοντας παιχνίδια με πηλό και φτιάχνοντας φορμίσκους δηλ. σακκουλάκια από ύφασμα σαν πουγκί που κλείνει με κορδονάκι, τα οποία παίρνουν μαζί τους.
φορμίσκος*: σακκουλάκι από δέρμα που συγκέντρωναν τα κότσια (τους αστραγάλους).
Τσιάκα Ασημίνα
Αρχαιολόγος ΕΦΑ Λάρισας
«Με χώμα και νερό, ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό»
Ένα ταξίδι στη Νεολιθική εποχή ξεκίνησε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με χώμα και νερό, ταξίδι μαγικό σε χωριό νεολιθικό», που απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα για τη νεολιθική εποχή στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός νεολιθικού χωριού, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα του πολιτισμού αυτού εντοπίζονται και ανασκάπτονται από τους αρχαιολόγους, συντηρούνται και εκθέτονται στο μουσείο, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, να συμμετάσχουν ενεργά καλλιεργώντας ομαδικότητα, ερευνητική διάθεση και κριτική ικανότητα, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τις προσωπικές τους απόψεις και ερμηνείες, να εκφραστούν δημιουργικά στα εργαστήρια δραστηριοτήτων (ζωγραφική, κεραμική, κινητικά και θεατρικά παιχνίδια) και τέλος να μοιραστούν με την οικογένεια και τους φίλους τους την εμπειρία τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επαφής της τοπικής κοινωνίας με το Διαχρονικό Μoυσείο και το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αστέριο Λάσκαρη, εικαστικό για την προσφορά του στην εικονογράφηση της ιστορίας μας, καθώς και την εταιρεία «ΒΙΟΜΠΛΟΚ – ΧΛΙΑΠΗΣ ΑΕ» για την συμβολή της στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων.
Νεκταρία Αλεξίου, Αρχαιολόγος ΕΦΑ Λάρισας
Τηλέφωνο Πληροφοριών : 2413508242