- Ποιο το τίμημα απαλλοτρίωσης του ακινήτου που παραχωρήθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ;
Αν ολοκληρώθηκε η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα στις Αγροτικές Οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για τη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης προς αυτές από το 1994 έως το 2011, ύψους σχεδόν 60 εκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό, και αν ασκήθηκε δίωξη για την υπόθεση ή έχει οδηγηθεί στο αρχείο, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση και αίτηση κατάθεση εγγράφων ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Την ερώτηση προς τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, συνυπογράφουν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της ΝΔ, βουλευτές, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας και Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η αν. τομεάρχης Παιδείας, βουλευτής Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου.
Όπως αναφέρουν, ο κ. Χαρακόπουλος στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή για οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στις συγκεκριμένες Αγροτικές Οργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν:
α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του ΥπΑΑΤ και β) από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατόπιν εντολής και του Οικονομικού Εισαγγελέα.
«Στις 18 Μαρτίου 2014, λίγο πριν την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο κ. Χαρακόπουλος γνωστοποίησε με ανακοίνωση ότι έλαβε το τελευταίο πόρισμα ελέγχου και διαβίβασε το σύνολο των πορισμάτων με όλη τη σχετική αλληλογραφία στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη με σχέδιο ερωτήματος προς υποβολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί της υποθέσεως. Και τούτο διότι η αρμοδιότητα υποβολής ερωτήματος στο ΝΣΚ ήταν στον υπουργό και όχι στον αναπληρωτή».
Έκτοτε τονίζεται ότι «αν και έχουν υπάρξει κατ’ επανάληψη ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν απάντησε αν έχει αποστείλει τα πορίσματα ελέγχου για γνωμάτευση στο ΝΣΚ για το δέον γενέσθαι από πλευράς δημοσίου».
Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι «πέραν του ενδεχόμενου ποινικού μέρους της υπόθεσης που διερευνά ο Οικονομικός Εισαγγελέας, υπάρχει το οικονομικό μέρος της υπόθεσης και της ενδεχόμενης διεκδίκησης από το δημόσιο των χρημάτων που έχουν χορηγηθεί στις ανωτέρω οργανώσεις», και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να πληροφορηθούν:
- Αν ολοκληρώθηκε η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα στις Αγροτικές Οργανώσεις κι αν ναι, αν ασκήθηκε δίωξη για την υπόθεση ή έχει οδηγηθεί στο αρχείο;
- Αν έχει υποβληθεί ερώτημα στο ΝΣΚ με το οποίο ζητείται η γνωμάτευσή του για το δέον γενέσθαι από πλευράς δημοσίου, αν ναι, ποιο το συγκεκριμένο ερώτημα που υποβλήθηκε και ποια η απάντηση που έχει ληφθεί από το ΝΣΚ. Να κατατεθούν τα σχετικά αντίγραφα της αλληλογραφίας με τους αριθμούς πρωτοκόλλου.
- Αν δεν έχει κατατεθεί ερώτημα στο ΝΣΚ, ποιοι οι λόγοι που δεν συνέβη αυτό και ποιοι από τους αρμοδίους φέρουν την ευθύνη αυτής της ολιγωρίας;
- Ποιο το τίμημα απαλλοτρίωσης του ακινήτου που παραχωρήθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ από το δημόσιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης;
- Αν είναι σύννομο για ακίνητο που παραχωρήθηκε από το δημόσιο στη συνέχεια να δίνεται αποζημίωση από το δημόσιο για απαλλοτρίωση μέρους του ακινήτου που το ίδιο παραχώρησε.
- Αν θα ελεγχθεί η νομιμότητα της ανωτέρω παραχώρησης και της αναζήτησης των τυχών διαφυγόντων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Να κατατεθεί η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου της Θέρμης στην ΠΑΣΕΓΕΣ για να γίνουν γνωστοί οι όροι της παραχώρησης.