Επιστημονικό τριήμερο ΤΕΕ – «ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»


 Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων το Επιστημονικό Τριήμερο «Κτίριο και Ενέργεια» οργανώνει το ΤΕΕ στη Λάρισα, σε συνεργασία με το περιφερειακό Τμήμα Κ& Δ Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και  με την υποστήριξη του ΣΘΕΒ. Παράλληλα, στους χώρους του ΤΕΕ λειτουργεί  έκθεση   προϊόντων και υλικών Τεχνολογίας- Τεχνογνωσίας  που σχετίζονται με  την Ενέργεια στο Κτίριο

Η κεντρική εισήγηση της χθεσινής πρώτης ημέρας παρουσιάστηκε από την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία μίλησε με θέμα «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων : Ο ρόλος του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού», αναλύοντας τις «σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η επιστήμη των μηχανικών» στον τομέα των κτιριακών ενεργειακών θεμάτων.

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή από τις 9 πμ και θα κορυφωθούν στις 9 το βράδυ με την εκδήλωση επίσημης έναρξης ενώ θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο.  Το πλήρες πρόγραμμα των εισηγήσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του τοπικού ΤΕΕ https://www.teelar.gr/ . Χορηγοί του Τριημέρου είναι οι: Attica Bank, Αέριο Θεσσαλίας και κατασκευαστική εταιρία Archetypos.

Επίσημη έναρξη

Η εκδήλωση επίσημης έναρξης έχει προγραμματισθεί για σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ώρα 21.30, οπότε μετά τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων (21.00-21.30), θα διεξαχθεί «Τραπέζι Διαλόγου» (21.30-23.00) με θέμα: «Κτίριο & Ενέργεια- οφέλη για την Οικονομία, την Κοινωνία, την Ανάπτυξη», όπου έχει προσκληθεί να μιλήσει και ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ, αρχιτέκτων μηχανικός Νίκος Σηφουνάκης και στο οποίο θα συμμετάσχουν οι:

-Κώστας Καρτάλης, Βουλευτής ν. Μαγνησίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

-Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών, τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ

-Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος ΤΕΕ

-Γιώργος Αγερίδης – Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΚΑΠΕ

-Πάνος Κοσμόπουλος, αναπλ. Καθηγητής Περιβάλλοντος ΔΠΘ- Διευθυντής Εργαστ. Περιβαλλοντικού & Ενεργειακού Σχεδιασμού κτιρίων και οικισμών

Εισαγωγικά θα αναφερθεί στο θέμα ο πρόεδρος του περιφερειακού Τμήματος  ΤΕΕ Κεντρ. & Δυτ.  Θεσσαλίας Κων. Διαμάντος.

                                       Η Οργανωτική        

Στην εναρκτήρια ομιλία χθες, η Κατερίνα Μπαξεβάνου  Δρ. Μηχ/γος Μηχ/κος, Ερευνήτρια ΚΕΤΕΑΘ, ανέφερε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής: «Ο κτιριακός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος δεδομένου ότι εκπροσωπεί το 40% της  συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό οφείλεται αφενός μεν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου, αφετέρου δε στη μετατροπή της Ευρωπαϊκής οικονομίας σε οικονομία παροχής υπηρεσιών. Αντίστοιχα ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 35% εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα σύγχρονα κτίρια δεν είναι μόνο κελύφη, έχουν σημαντικό Ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και αλληλεπιδρούν έντονα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε το 2002 οδηγία για την ‘Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων’. Σύμφωνα με αυτή όλα τα κράτη μέλη θα έπρεπε να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένες δράσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε μείωση της ζήτησης ενέργειας από τα κτίρια, στην ορθολογική χρήση της ενέργειας στα κτίρια καθώς και στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ με στόχο τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια. Οι ολοκληρωμένες αυτές δράσεις ξεκινούν από το στάδιο της μελέτης και των προδιαγραφών των κτιρίων, συνεχίζονται στο στάδιο κατασκευής και ολοκληρώνονται με διαδικασίες ελέγχου της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων. Παράλληλα επεκτείνονται σε δράσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων κτιρίων.

          Η Ελληνική νομοθεσία προχώρησε σε εναρμόνιση με τη προαναφερθείσα Ευρωπαϊκή Οδηγία αρχικά το 2008. Τότε για πρώτη φορά ορίστηκαν έννοιες όπως η ‘ενεργειακή απόδοση του κτιρίου’, ‘η ενεργειακή επιθεώρηση του κτιρίου’, ‘ο ενεργειακός επιθεωρητής’, ‘η ενεργειακή μελέτη’ και το ‘ενεργειακό πιστοποιητικό’. Ο νόμος αυτός υπήρξε η απαρχή μιας ευρείας αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που σχετίζεται με τη μελέτη, την κατασκευή και τον έλεγχο εφαρμογής των μελετών στα κτίρια. Η υποχρέωση εκπόνησης ενεργειακής μελέτης, η οποία αντικατέστησε την παλιά μελέτη θερμομόνωσης, δίνει τη δυνατότητα συνολικής θεώρησης του κτιρίου ως κελύφους, ως Η/Μ εξοπλισμού και ως λειτουργίας ενταγμένου μέσα σε συγκεκριμένο αστικό περιβάλλον. Η αναθεώρηση αυτή περιλαμβάνει τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), νέες Τεχνικές Οδηγίες (και άλλες που αναμένονται), σχετικές εγκυκλίους και Προεδρικά Διατάγματα και τέλος Νόμο του 2010 ο οποίος δείχνει το δρόμο προς το κτίριο του μέλλοντος, το οποίο θα πρέπει όχι μόνο να έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας, αλλά να είναι και ενεργειακά αυτόνομο – ‘κτίριο μηδενικής ενέργειας’.

          Όλη αυτή η εκ βάθρων νομοθετική μεταρρύθμιση συνέπεσε χρονικά με αύξηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών, η οποία κατέστησε την ανάγκη εφαρμογής της νέας ενεργειακής-κτιριακής νομοθεσίας άμεση και επιτακτική απαίτηση του χρήστη/καταναλωτή πλέον και όχι μόνο του νόμου. Η νομοθετική αυτή μεταρρύθμιση άλλαξε τον τρόπο μελέτης των κτιρίων (όχι μόνο ως διαδικασία, αλλά και ως ουσία), τον τρόπο κατασκευής, τις απαιτήσεις επίβλεψης και τελικά τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη από το κτίριο. Οι μεταβολές αυτές αφορούν τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή, το σχεδιασμό των κτιρίων, τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του Η/Μ εξοπλισμό, αλλά και τις προδιαγραφές εγκατάστασής τους. Συνεπώς επέφερε σημαντικές αλλαγές στην εργασία του τεχνικού κόσμου, στην εργασία του κόσμου των κατασκευών, από τον εργολάβο μέχρι τον κάθε τεχνίτη, στις εργασίες των κατασκευαστών και των προμηθευτών υλικών και εξοπλισμού. Επιπλέον δε αναβάθμισε τη διαδικασία της μελέτης/ επίβλεψης καθιστώντας την πιο ουσιαστική.

          Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός Επιστημονικού Τριημέρου στόχος του οποίου είναι η αρωγή στον Τεχνικό Κόσμο για την αποτελεσματική εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ και η προετοιμασία για το κτίριο ‘μηδενικής ενέργειας’. Σκοπός του τριημέρου είναι η παρουσίαση διαθέσιμων τεχνολογιών και μεθόδων μελέτης, υπολογισμού και κατασκευής κτιρίων με βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά».

         

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα φόρουμ πολιτών στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ : Η Δημοτική αρχή ο μόνος υπεύθυνος για το επικίνδυνο κυκλοφορικό