Καμένη γη επιθυμεί να αφήσει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένα από τα μέτωπα που ανοίγει και θα αφήσει… κληρονομιά την πληγή στους επόμενους, είναι αυτό της Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές προς το αναλογικότερο ή την απλή αναλογική (με εκκίνηση τις εκλογές του 2019), στο πλαίσιο του «Νέου Καλλικράτη».
Κάτι που είχε προαναγγείλει βέβαια ο Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστας Πουλάκης, στο τελευταίο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών του Οκτωβρίου στηνΑθήνα, με την συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο των συνέδρων να απορρίπτειτην πρόταση. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους λόγους αυτής της κίνησης θα πρέπει να δούμε τους ανθρώπους που τη σχεδιάζουν. Πρωτεργάτης λοιπόν της αλλαγής προς το «αναλογικότερο» είναι ο Γ.Γ. ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης. Πρόκειται λοιπόν για τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές του 2010 στη Θεσσαλία, ο οποίος «πέτυχε» το ποσοστό του 3,08% και εκλέχτηκε ως ο μόνος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξής του. Αυτή τη μοναξιά λοιπόν θέλει ν’ αποφύγει ο κύριος Πουλάκης για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού βλέπει πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση θα επιστρέψουν στα ιστορικά χαμηλά του 2,5 έως 3 %.
Όλη αυτή η βιασύνη από την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει δείξει καμία πρόθεση για την θεμελίωση ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, φέρνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες προ τετελεσμένων, λαμβάνοντας αποφάσεις που οδηγούν στην πράξη, σε διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι κίνδυνοι που ενέχει η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε απλή αναλογική και στην οποία έχει αντιταχθεί ανοιχτά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.Κώστας Αγοραστός, είναι προφανείς: θα οδηγήσει Δήμους και Περιφέρειεςσε ακυβερνησία και αποσταθεροποίηση. Θα θριαμβεύσουν το παρασκήνιο, η συναλλαγή, η δοσοληψία και θα ακυρωθεί κάθε προοπτική ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, ενώ θα ενταθούν τα παραλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία Περιφέρειας και Δήμου.
Κι αυτό γιατί ο εκλεγμένος περιφερειάρχης ή δήμαρχος καθίσταται όμηρος των διαθέσεων, εκβιασμών και επιδιώξεων μιας ετεροσύνθετης πλειοψηφίας συμβούλων που θα απαιτεί και θα λαμβάνει περισσότερα απ’ όσα εκπροσωπεί, ενώ η διαπλοκή και ο αποχρωματισμός κάθε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας καθίσταται αυταπόδεικτος.
Όσο κι αν η λαϊκή βούληση θεωρητικά εκπροσωπείται δικαιότερα με το νέο σύστημα, οι αδυναμίες του και η αυξημένη πιθανότητα να ενθαρρύνειτην πελατειακή λογική και τις συναλλαγές, το καθιστούν επιλογή με εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο. Οι περιορισμένες αρετές του μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ και τελικά ο στρατηγικός στόχος της καλύτερης προστασίας του δημοσίου συμφέροντος να αποτύχει παταγωδώς.
Ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ την ολική μεταμόρφωση του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά οι προθέσεις του φαίνεται πως δεν καλύπτουν την λειτουργικότητα των δύο -καίριων και ζωτικών για τη χώρα- οργανισμών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το κόμμα της «αριστεράς» όχι μόνο έχει γαντζωθεί τόσο καιρό στην εξουσία -κυριολεκτικά- πάση θυσία, αλλά ενώ συνειδητοποιεί σταδιακά την επερχόμενη ήττα, θέλει πεισματικά να παρασύρει στην πτώση του και τους επόμενους, διαλύοντας προκαταβολικά το σύστημα και δημιουργώντας χάος. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δεσμεύει τη διάδοχη κατάσταση και καταδικάζει τη χώρα και τις επόμενες γενιές σε διαρκή κρίση, αρνούμενη να παραδεχτεί τα λάθη και την εγκληματική ανικανότητα των μελών της.
Όλο αυτό θυμίζειτους Γερμανούς που φεύγοντας από τα ελληνικά χωριά μετά την Κατοχήτα έκαιγαν ολοσχερώς, με την εκδικητική διαστροφή της διαρκούςυπενθύμισης του καταστροφικού τους περάσματος.
Του Κωνσταντίνου Γ. Νούσιου, Δικηγόρου, Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας