Η γρίπη των πτηνών είναι ένα πολύ μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα που προσβάλλει πολλά είδη πτηνών όπως οικόσιτα πουλερικά, πουλερικά συστηματικής εκτροφής, άγρια αλλά και διάφορα κατοικίδια πτηνά. Τα αποδημητικά πτηνά όπως χήνες και πάπιες, μεταφέρουν τον ιό συνήθως χωρίς να νοσούν. Κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, σταματούν για την ανεύρεση τροφής και νερού και έτσι μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Ο συγκεκριμένος τύπος ιού που προσβάλλει τα πτηνά δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.. Ωστόσο, ο ιός της ανθρώπινης γρίπης και ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορούν να ανταλλάξουν γενετικό υλικό και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο υπότυπο ιού που ενδεχομένως να προσβάλλει τον άνθρωπο.
Λόγω των νέων εστιών γρίπης πτηνών από στέλεχος ιού υψηλής παθογονικότητας (Η5Ν8) σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις στην Αρκαδία και στην Φλώρινα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση, προκειμένου να επέμβει άμεσα για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα από όσους εκτρέφουν πτηνά:
- Να τηρούνται πιστά τα μέτρα βιο-ασφάλειας, ιδίως στα οικόσιτα πουλερικά, στα πουλερικά ελευθέρας βοσκής ή/και βιολογικής εκτροφής, που βρίσκονται σε αποστάσεις μικρότερες των 2 χλμ. από υγροβιότοπους, λίμνες και κάθε είδους υδατικές συλλογές.
- Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.τ.λ.) σε μη περιφραγμένους χώρους. Τα πτηνά πρέπει να εκτρέφονται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται με προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με τα άγρια πτηνά.
Δεδομένης της επικινδυνότητας εμφάνισης της νόσου, κρίνεται επιτακτική η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και μέλη ιδιωτικών φορέων, που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση επαφή με τα άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, άτομα που εργάζονται σε κέντρα περίθαλψης άγριας πανίδας κ.τ.λ.), έτσι ώστε να ενημερώνεται άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία, όταν εντοπίζονται νεκρά ή ημιθανή πτηνά, που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Επισημαίνεται πως κατά τον χειρισμό (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) τέτοιων πτηνών, πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, καθαρισμός και αντισηψία χεριών), ενώ για την μεταφορά πρέπει να χρησιμοποιούνται στεγανές και αδιάβροχες συσκευασίες. Με οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνίσταται ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του υπότυπου Η5Ν8, όσων πιθανώς εκτεθούν στον ιό της γρίπης των πτηνών (κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, δασικοί υπάλληλοι, θηροφύλακες, κυνηγοί κ.τ.λ.), ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από το στέλεχος Η5Ν8 της γρίπης πτηνών τύπου Α, παρόλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν, κατά τη διαχείριση των κρουσμάτων στα πτηνά.