Στον αέρα βρίσκεται φέτος το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας με αποτέλεσμα να απειλείται το εισόδημα από την ελαιοπαραγωγή, μια νευραλγικής σημασίας καλλιέργεια για τη χώρα μας, επισημαίνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε ανακοίνωσή της.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ζητεί:
– Να ξεκινήσει αμέσως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας.
-Να αυξηθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες οι πιστώσεις προς τις Περιφέρειες και να κατανεμηθούν αμέσως ώστε οι Περιφέρειες να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς για τα συνεργεία ψεκασμών και τους παγιδοθέτες.
-Να δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ποσά που εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από τα ανταποδοτικά τέλη εισφοράς δακοκτονίας, τα οποία καταβάλλουν οι παραγωγοί.
Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έπρεπε ήδη να έχει προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμόπροκειμένου να γίνει η προμήθεια των φαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, αιφνιδιαστικά αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα της δακοκτονίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.Επιπρόσθετα, δεν έχει κατανείμει,ως όφειλε, ούτε τις πιστώσεις στις Περιφέρειεςπροκειμένου με τη σειρά τους να ξεκινήσουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών που αφορούν τους εργολάβους των ψεκασμών και τους παγιδοθέτες.
Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί καθώς μάλιστα ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ
«Είναι προφανής ο κίνδυνος που προδιαγράφεται για το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει τώρα ξεφεύγει από τα όρια μιας γραφειοκρατικής στρέβλωσης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά μήπως η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει πρόσχημα για να σταματήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς μετακυλώντας ολόκληρο το κόστος στους παραγωγούς.
Αρχικά με τις συνεχείς περικοπές των πόρων και τώρα με την αρμοδιότητα να γίνεται μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την ευθανασία για τη δακοκτονία.
Θέτουμε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ενώπιον των ευθυνών τους και τους καλούμε να στηρίξουν έμπρακτα τον αγροτικό τομέα και ειδικότερα την ελαιοκαλλιέργεια.
Η παραγωγή ελαιολάδου και ελιάς βρίσκεται στο κόκκινο και πρέπει να σημάνει εθνικός παραγωγικός συναγερμός για το πώς αντιμετωπίζουμε γενικότερα την παραγωγή και ειδικότερα τον πρωτογενή τομέαως έθνος».