Ειδήσεις

Η Διακοινοβουλευτική Διπλωματία – Του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων


Ο Δικηγόρος και Διεθνολόγος Γιώργος Νούλας, στενός συνεργάτης του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υπουργού Γιώργου Σούρλα, κυκλοφόρησε ένα σημαντικό βιβλίο, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική και πρωτότυπη συγγραφή για την Ελληνική Διακοινοβουλευτική Διπλωματία και την σημασία της, στους δύσκολους χρόνους της χώρας μας, της Ευρώπης και του Κόσμου.

Η  Κοινοβουλευτική Διπλωματία, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο συμπληρωματικό και ενταγμένο στην εξωτερική πολιτική των Εθνικών Κυβερνήσεων.

Για τη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Διπλωματίακατέχει θέση βασικής προτεραιότητας.

  • Είναι πρώτα  απ’ όλα η ανάπτυξη στενότερης επαφής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των Πολιτικών Δυνάμεων.
  • Είναι η στενότερη συνεργασία με τα εθνικά Κοινοβούλια άλλων χωρών στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών.
  • Είναι, προπάντων, η εντατικοποίηση των διμερών επαφών με τα Κοινοβούλια χωρών μελών της Ε.Ε., χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας, αλλά και χωρών που φιλοξενούν μεγάλα τμήματα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Έχουμε υποχρέωση να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για την προώθηση των θεμάτων, που έχουν ιδιαίτερο Eθνικό, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον.

Η Βουλή δίνει  ιδιαίτερη έμφαση…

  • στις επαφές με τις Ομάδες Φιλίας, που υπάρχουν στα Κοινοβούλια των άλλων χωρών,
  • στην εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος,
  • στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών.

Η Κοινοβουλευτική Διπλωματία αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές πιο σημαντική από την Κυβερνητική Διπλωματία γιατί στην Κοινοβουλευτική, η εκπροσώπηση γίνεται από όλες τις Κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ενώ στην Κυβερνητική, μόνον της Κυβέρνησης.

Άξονας αυτής της πολιτικής είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και τον κόσμο.

Το αθέατο αλλά σημαντικό έργο των Βουλευτών

Δυστυχώς και με ευθύνη δική μας, των Κοινοβουλευτικών, θεωρούμε ότι η δράση των Βουλευτών εξαντλείται στη Βουλή, στην Νομοθετική εργασία και τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, και τις παρεμβάσεις τους στην Κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες για επίλυση τοπικών ή εθνικών προβλημάτων.

Η συμμετοχή των Βουλευτών στο χώρο της Διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, ως αθέατη πλευρά για τον πολίτη, είναι εξίσου σημαντική με την κύρια αποστολή των Βουλευτών.

Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου, θα δει την συμμετοχή των Βουλευτών σε σημαντικά διεθνή όργανα όπως:

  • Την Διακοινοβουλευτική Ένωση
  • Την Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης
  • Την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ
  • Την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου
  • Την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας
  • Την Ευρωμεσογειακή Διακοινοβουλευτική Συνεργασία
  • Την Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων

Σημαντικό μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην ΠΑΔΕΕ, την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού στην οποία συμμετέχουν Ελληνικής καταγωγής πολίτες αυτών των χωρών στα Πολιτειακά και Εθνικά Κοινοβούλια  του Ελληνισμού της Διασποράς.

Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού και 

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Ισχυροί βραχίονες της Μεγάλης Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς και βεβαίως οι Κοινοβουλευτικοί του, διαδίδουν τον Ελληνικό πολιτισμό, τις παραδόσεις, τις αρχές και τις αξίες της αιώνιας Ελλάδας. Εκπροσωπούν στις κοινωνίες που πολιτεύονται, το Έθνος που γέννησε τη Δημοκρατία, για να την υιοθετήσουν στην εποχή μας οι περισσότερες Χώρες, οι περισσότεροι Λαοί του Πλανήτη. Έχουν την περηφάνια αλλά και το βάρος της ιστορικής κληρονομιάς, που «μπόλιασε» τον παγκόσμιο πολιτισμό. Λειτουργούν  στις Δημοκρατίες της δεύτερης πατρίδας τους ως συνεχιστές μιας πανάρχαιας παράδοσης, που είναι τόσο επίκαιρη και αναγκαία στην εποχή μας. Της παράδοσης που αφορά στη δημοκρατική οργάνωση, τη λειτουργία και τη διακυβέρνηση κάθε σύγχρονης Πολιτείας. Η Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες, αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια για την καταξίωση και την πρόοδό τους. Αλλά και για την προσφορά, για το έργο που επιτελούνστις νέες πατρίδες τους. Αισθανόμαστε, ταυτόχρονα, ευγνωμοσύνη…

–      Για την έγνοια τους σ’ ό,τι αφορά τη Μητέρα Πατρίδα.

–      Για τη συμβολή τους στη διεύρυνση και την αναβάθμιση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας της πρώτης με τη δεύτερη Πατρίδα τους.

–      Για την προσφορά τους στη διεθνή κατανόηση και την προώθηση των Εθνικών μας δικαίων.

Οι καιροί απαιτούν από όλους μας νέο βηματισμό. Οι καιροί απαιτούν διορατικότητα, τόλμη και Εθνική Συνεννόηση. Οι καιροί απαιτούν γόνιμο διάλογο, σύνθεση ιδεών, συνένωση δυνάμεων. Οι καιροί απαιτούν, από όλες και όλους μας, στάση ευθύνης.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος προς Ν. Τόσκα: Επιβεβλημένη η ανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός στη Μάλτα: Το προσφυγικό ζήτημα δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία