Ειδήσεις

Στην 1η AgroThessaly ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας


Την θέση του για τη σημασία των αγροτικών εκθέσεων κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός στην 1η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «AgroThessaly» στη Λάρισα. Ο κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι: « Στη γλώσσα της οικονομίας, oι αγροτικές εκθέσεις στην Ελλάδα είναι κυρίως b2c (business to consumer): συνήθως εκθέτουν τα προϊόντα τους εταιρείες που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή, τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.

Κατά την άποψή μου, μια σύγχρονη αγροτική έκθεση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αγορά (market-oriented) και να δίνει βαρύτητα σε συναλλαγές  b2b (business to business) με έμφαση στις ξένες αγορές. Δηλαδή, να προσελκύει επιχειρήσεις και εμπόρους από την διεθνή αγορά προκειμένου να γνωρίσουν και να συναντηθούν με τοπικούς εμπόρους, ιδιώτες ή συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), στην κατεύθυνση αναζήτησης συνεργασίας στο μέλλον για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Μ’ αυτήν την οπτική θα προσέγγιζα την έκθεση Agrothessaly στη Λάρισα, χωρίς φυσικά να παραβλέπω τη σημασία τόσο της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στους τελικούς καταναλωτές όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων εφ’ όσον δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση/ενημέρωση των παραγωγών.

Κατά την άποψή μου, η ελληνική γεωργία χρειάζεται καινούργια κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στη μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων καθώς και συστηματική, επίμονη και οργανωμένη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Με δυο λόγια, η ποιότητα πρέπει να συναντήσει την εξωστρέφεια, γιατί η Ελλάδα μεγάλωσε και αναπτύχθηκε μόνον όταν ανοίχθηκε στον κόσμο.

Γι’ αυτό θεωρώ επιβεβλημένο και τον αναπροσανατολισμό του ρόλου των αγροτικών εκθέσεων προς τη διεθνή κι όχι αποκλειστικά την εγχώρια αγορά, τις εξαγωγές κι όχι αποκλειστικά τις εισαγωγές, τις συναλλαγές b2b κι όχι αποκλειστικά τις b2c».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον αγροτικό τομέα:

Επί αιρετής περιφέρειας, έχουν ξεκινήσει, υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν στον τομέα της Γεωργίας στη Θεσσαλία 96 έργα ύψους 173 εκατ. ευρώ από διάφορα προγράμματα, ενώ στον πρωτογενή τομέα έχουν προωθηθεί επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 363 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν αγροτικό εξηλεκτρισμό, υπογείωση δικτύων των ΤΟΕΒ, μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές, εγγειοβελτιωτικά, έργα αναδασμού, καθαρισμός αρδευτικών τάφρων, αντικαταστάσεις αντλιοστασίων, προμήθεια Inverter γεωτρήσεων, αγροτική οδοποιία, κ.α. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε τα έργα της Κάρλας, κόστους 285 εκ. ευρώ, τα οποία θα έχουν θετικές επιδράσεις στο περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα και στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής.

Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 έχουμε ως περιφέρεια Θεσσαλίας πάνω από 100 εκατ. ευρώ για έργα, δράσεις και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Το ποσό αυτό προκύπτει από την κατανομή του 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Το ποσό αυτό φυσικά θα αυξηθεί καθώς έργα και δράσεις θα χρηματοδοτηθούν και από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.

Παράλληλα, με τη δημιουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον Αγροτικό Τομέα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα και πραγματοποιήσαμε καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα όπως το πράσινο σκουλήκι, η εμβάπτιση μήλων σε διφυλαιναμίνη, την ακαρπία σε δενδρώδεις καλλιέργειες, τις ζημιές στα ακτινίδια από το έντομο Metcalfa pruinosa, κ.α.»

Για την στήριξη των παραγωγών ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι η Περιφέρεια προχώρησε και στις ακόλουθες δράσεις:

– το «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», αντικείμενο του οποίου είναι η στήριξη υπηρεσιών και υποδομών σχετικά με την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

– το πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης “ThessAgro” ώστε να υπάρχει «Θεσσαλική Ταυτότητα» στα αγροτικά  προϊόντα για τη βελτίωση  της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την προώθηση τους στις αγορές

– το πρόγραμμα «Ενοικίαση Δημόσιας Γεωργικής Γης σε αγρότες, ανέργους και νέους για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση

– τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε αγροτικά είδη αλλά και σε καταστήματα και αποθήκες αγροεφοδίων

– τα προγράμματα μείωσης της νιτρορύπανσης

– την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών χρήσης νερού κ.α.

– το πρόγραμμα νέων αγροτών οπού φέτος οι αιτήσεις είναι 1750 έναντι των 1043 που είχαν υποβληθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα το 2014. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση που αγγίζει το 65%.

– το πρόγραμμα δακοκτωνίας με ψεκασμούς σε πάνω από 5,8 εκατ. ελαιόδεντρα

– τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων για ελέγχους σε προϊόντα

– την προώθηση της διαδικασίας για προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ

– ημερίδες και συνέδρια για τα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα

– το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας το οποίο εφάρμοσαν 1.647 παραγωγοί με ποσοστό οικονομικής ενίσχυσης 32,5 εκατομμύρια ευρώ και βιολογικής κτηνοτροφίας το οποίο εφάρμοσαν 487 κτηνοτρόφοι με ποσό οικονομικής ενίσχυσης 23,6 εκατομμύρια ευρώ

– Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων (σχέδια βελτίωσης), με τον αριθμό των εγκριθέντων σχεδίων βελτίωσης να είναι 478 με σύνολο προϋπολογισμού 65,9 εκατομμύρια ευρώ

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Αντιμετωπίζουμε οργανωμένο πόλεμο δολιοφθοράς δημόσιας περιουσίας