Ο Ελληνισμός για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, με τους οποίους «διατηρεί μακραίωνες και στενές σχέσεις και απολαμβάνει υψηλής αποδοχής, οφείλει να αναπτύξει μια δραστηριότητα, που θα στοχεύει στην ενίσχυση του χριστιανικού στοιχείου στις εστίες του, στην προστασία του από τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του, και στην επιστροφή σταδιακά όσων εξαναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς». Τα παραπάνω τονίζει ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι Χριστιανοί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελούν μια διαρκή και αδιάλειπτη πραγματικότητα για δύο χιλιάδες χρόνια. Δυστυχώς, ο αιματηρός πόλεμος σε Ιράκ και Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή, απειλεί τον χριστιανικό πληθυσμό με ολοκληρωτική εξαφάνιση. Τα μεγέθη της μείωσης λόγω των θανάτων και της μαζικής φυγής είναι τέτοια που προσομοιάζουν με συνέχιση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής,που έλαβε χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Τουρκίας».
Και συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο Χαλέπι. «Στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Συρίας και εμπορική της πρωτεύουσα, το 2010 ζούσαν περίπου 250 χιλιάδες χριστιανοί όλων των δογμάτων (Ορθόδοξοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Καθολικοί, Συροϊακωβίτες, Μελχίτες και Χαλδαίοι) που είχαν έντονη πολιτισμική και οικονομική παρουσία, δίνοντας, μαζί με τον μουσουλμανικό πληθυσμό,ένα υψηλό δείγμα πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής ειρηνικής συμβίωσης. Σήμερα,υπολογίζεται ότι την πόλη την έχουν εγκαταλείψει περί τις 210 χιλιάδες Χριστιανών, πολλοί εκ των οποίων είναι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες και στην Δ. Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ενώ οι ναοί και τα ίδρυμά τους έχουν καταστραφεί από την μανία του θρησκευτικού φανατισμού».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα μέτωπα, και το Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμη ισχυρό, ήδη αχνοφέγγει η ελπίδα του τέλους του πολέμου. Σ’ αυτήν τη συγκυρία, όπου πολλές δυνάμεις προσπαθούν να αναμειχθούν στην μεταπολεμική διευθέτηση σε Ιράκ και Συρία, η Ελλάδα, λόγω σχετικής γειτνίασης και πολιτισμικών δεσμών, δεν μπορεί να είναι αμέτοχη. Οι Χριστιανοί πρέπει να βοηθηθούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Μέσης Ανατολής, συνεχίζοντας την μακρά παρουσία τους σε αυτά τα εδάφη».
Και ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει στην ερώτησή του, ζητώντας να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών:
- Αν υπάρχει σχέδιο για την ενεργότερη παρουσία του ελληνικού κράτους στην ενίσχυση της προστασίας των Χριστιανών της Συρίας και του Ιράκ και της επιστροφής των Χριστιανών προσφύγων απ’ αυτές τις χώρες στις πατρογονικές τους εστίες.
- Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει για να αναδειχθούν τα προβλήματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, που προκύπτουν από τις πολεμικές συγκρούσεις και αν υφίστανται δίαυλοι συνεργασίας με τις τοπικές Εκκλησίες και ιδιαιτέρως με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
- Αν γνωρίζει πόσοι είναι οι Χριστιανοί πρόσφυγες, κάθε δόγματος, από τη Συρία και το Ιράκ στην Ελλάδα κι αν έχει εκπονηθεί σχέδιο για την επιστροφή τους στις χώρες τους σε περίπτωση επίτευξης της ειρήνης, εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι.