Πρωτοσέλιδο

Διεθνής διαστημικός διαγωνισμός της ΝΑSA στη Λάρισα


Ο φορέας Βιομιμητισμού Ελλάδος έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα MSC in Management Science and Technology του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, διοργανώνουν τον Διεθνή Διαστημικό Διαγωνισμό της NASA, Space Apps Challenge Greece 2017 από 22 έως 23 Απριλίου 2017 στη Λάρισα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακούς Συμβουλίου οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

 

Κώστας Αγοραστός –Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Στηρίζουμε μια εξαιρετική προσπάθεια και έναν ξεχωριστό δημιουργικό διαγωνισμό, δίνοντας ένα μήνυμα συνεργασίας, συνέργειας και αποτελέσματος. Παράλληλα δίνουμε και μια διέξοδο σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις επιστήμες, το σύμπαν και τη φύση, γιατί μέσα από όλα αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που λύνουν τα ανθρώπινα προβλήματα. Και αυτός είναι ο στόχος του εγχειρήματος αυτού και του διαγωνισμού, να βρούμε λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα και τους ανθρώπους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι θα συμμετέχουν, είτε είναι επιστήμονες, είτε επιχειρηματίες, είτε φοιτητές που έχουν ιδέες, αλλά ταυτόχρονα  και όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία των νέων παιδιών και εμείς δεν μπορούμε παρά να τις στηρίξουμε, καθώς οι νέοι είναι το οξυγόνο της ζωής και φορείς νέων ιδεών, αλλά και οι «λύτες» στα καθημερινά σύγχρονα προβλήματα.
Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου – Ιδρύτρια του Βιομιμητισμού Ελλάδος έρευνας και καινοτομίας: «Πρόκειται για μια συλλογική συνεργασία που επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του διαστήματος και της Γής η οποία λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2016 η συμμετοχή άγγιξε τους 15.000 πολίτες από 62 χώρες και 177 πόλεις σε όλο τον κόσμο και φέτος αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών όπου θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA και τα εργαλεία του Βιομιμητισμού Ελλάδος. Nα ευχαριστήσουμε θερμά:

την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το πρόγραμμα Europe Direct που στηρίζουν με την αιγίδα τον διαγωνισμό, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων που επίσης μας υποστηρίζουν, καθώς και το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και τις εταιρείες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι από το 2012, ο Διεθνής Διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, του Προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας της NASA,

συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους hackathon στον κόσμο στον οποίο συμμετέχουν ομάδες επιστημόνων, εκπαιδευτικών, μηχανολόγων, σχεδιαστές, επιχειρηματίες, μαθητές, καλλιτέχνες, άτομα από το ευρύ πεδίο της τεχνολογίας, των υπολογιστών αλλά και παράλληλα από κάθε είδους ειδικότητα. Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο σ αυτή την πρόκληση 48-72 ωρών, η οποία περιλαμβάνει εντατική εργασία σε πρωτότυπες λύσεις, όπου στην συνέχεια οι 3 πρώτοι νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού θα κερδίσουν αντίστοιχα βραβεία και οι ιδέες θα προωθηθούν  στο σύστημα αξιολόγησης της NASA όπου θα κριθούνε σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου οι επικρατέστερες εξελίσσονται μελλοντικά ως εταιρείες και προϊόντα. Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο 22 Απριλίου στης 10:00 το πρωί στο κτήριο Ιατρικής Σχολής, Πλατεία Ταχυδρομείου, επίσης να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Θοδωρής Αλεξάνδρου – Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας:

«Συνδιοργανώνουμε αυτόν τον ωραίο θεσμό για την πόλη μας τη Λάρισα, που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Φέτος υπάρχουν πέντε θεματικοί τομείς στους οποίους οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και είναι εστιασμένοι στην γη, καθώς η NASA εστιάζει και εκεί βρίσκοντας λύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τον πλανήτη γενικότερα. Οι θεματικές ενότητες είναι, ο Πλανήτης, το θαλάσσιο περιβάλλον, οι φυσικές καταστροφές, η οικολογία και η δημιουργική έννοια που θέλει να έχει η NASA. Ευελπιστούμε να κατατεθούν ενδιαφέρουσες προτάσεις και να καταστήσουμε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έναν θεσμό για την πόλη»

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.spaceapps.gr/

Προηγούμενο άρθρο Στην Κοινωνική Οικονομία και την Αστική Γεωργία αφιερωμένη η 2η Οικογιορτή Λάρισας
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Η σκέψη μας στους μοναχούς της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης