Υποτροφίες σε 30 Λαρισαίους φοιτητές, επιδόθηκαν, μετά από χρόνια, από το «Κληροδότημα Νίκου και Μαρίας Καρανίκα», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην γεμάτη κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.
Πρόκειται για αριστούχους άρρενες μαθητές των σχολείων της Λάρισας, δημότες του Δήμου Λαρισαίων, που επελέγησαν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ύστερα από υποβολή αίτησης στο Ιδρυμα. Νίκου και Μαρίας Καρανίκα. Στην εκδήλωση, παρέλαβαν τις υποτροφίες των 1000 ευρώ, μαθητές που αρίστευσαν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2012-’13, 2013-’14 και 2014-’15.
Επίσης η διαθήκη προβλέπει ότι θα χορηγηθούν και 1.000 ευρώ για κάθε ένα – αντίστοιχο – ακαδημαϊκό έτος, με την προϋπόθεση οι υπότροφοι να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτηση στα προβλεπόμενα μαθήματα του έτους.
Στη σεμνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης (σύμφωνα με τον κανονισμό, πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο εκάστοτε δήμαρχος Λαρισαίων), συνεχάρη τα παιδιά για τις ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις τους και τους γονείς τους για την στήριξη που τους παρείχαν.
Ο κ. Καλογιάννης, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να ξεπεραστούν τα σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν τα περασμένα χρόνια, σε ότι αφορά στην απονομή των υποτροφιών.
Υποτροφίες στους επιτυχόντες, παρέδωσαν επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελάνη Ξυνοπούλου, σχολική σύμβουλος και Στέφανος Ροβόλης, διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα.
Σημειώνεται ότι διαθήκη προβλέπει την απονομή υποτροφιών για σπουδές μόνο σε άρρενες ενώ για κορίτσια, προβλέπει οικονομικό βοήθημα για τον γάμο. Σε αντίθεση, όμως με τα αγόρια που υποδεικνύονται ως αριστούχοι με ευθύνη της υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, για τα κορίτσια δεν υπάρχει αρμόδια Επιτροπή. Ο νόμος του Υπουργείου Οικονομικών για τα Κληροδοτήματα άλλαξε πρόσφατα αλλά ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί αντίστοιχη Επιτροπή, σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι σχετικές πιστώσεις παρά την οικονομική κρίση και την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος, να παραμένουν αδιάθετες