Η ιστορική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκεται στη Λάρισα για να πραγματοποιήσει μια και μοναδική συναυλία, τη Δευτέρα 15 Μαϊου, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου. Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, έρχεται στη Λάρισα, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Αχιλλίου, ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και με τη συμβολή του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Η συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, θα δοθεί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, στις 8 μ.μ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ
ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Μαΐου 2017
Φωταγώγηση των Δημόσιων, Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 14ηςης και 15ης Μαΐου 2017.
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Μαΐου 2017
8:00 π.μ. Επίσημη έπαρση σημαίας.
7:30 μ.μ Πανηγυρικός Εσπερινός του Πολιούχου Αγίου Αχιλλίου .
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Μαΐου 2017
7:00 π.μ. Κωδωνοκρουσία επί 10λεπτο από όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης και στη συνέχεια εωθινό από τη μουσική της 1ης Στρατιάς και από την Φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας.
10:15 π.μ. Προσέλευση επισήμων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου.
10:45 π.μ. Εκκίνηση πομπής για την Περιφορά του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μέσω των οδών Μανωλάκη – Κύπρου προς την Κεντρική Πλατεία και από εκεί διά των οδών Φιλελλήνων – Βενιζέλου προς τον Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου.
Μετά το τέλος της Εορτής η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Λάρισας και ο Εμπορικός Σύλλογος θα παραθέσουν δεξίωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Παπακυριαζή 44, 3ος όροφος) προς τιμή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των φορέων και του Λαού της πόλης.
8:00 μ.μ Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στη Κεντρική πλατεία της πόλης.
Η ιστορία της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού
Το Μουσικό Τμήμα του Π.Ν. άρχισε να συγκροτείται το 1881.
Στις 6 Ιουλίου 1881, κατατάχθηκε ο ζακύνθιος στην καταγωγή μουσικός Άγγελος Καλαμάς, για τον οποίο γράφεται ότι υπήρξε «ο πρώτος συστήσας και οργανώσας την μουσικήν του ναυτικού».
Η πρώτη καταγεγραμμένη–τεκμηριωμένη εμφάνιση της ναυτικής μουσικής πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο–Ιούνιο 1884, κατά τον εκπαιδευτικό πλου –στην ουσία επίδειξη της ελληνικής Σημαίας– του ευδρόμου ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ
H Μουσική ήταν εγκατεστημένη επί της ναυαρχίδας του Στόλου που από το 1890 ήταν το νεότευκτο Θ/Κ ΨΑΡΑ, γι’ αυτό αποκαλείτο και Μουσική της Ναυτικής Θωρηκτής Μοίρας.
Ένας σημαντικός πρώτος σταθμός στην ιστορία της Μουσικής, είναι η συμμετοχή της στις τελετές των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων που διεξήχθησαν στην Αθήνα, από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου 1896.
Κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Μουσική, επιβαίνουσα του Θ/Κ ΨΑΡΑ ακολούθησε το Στόλο.
Με την απόκτηση το 1911, του νεότευκτου θωρηκτού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ, η Μουσική του Π.Ν. εγκαταστάθηκε επί του πλοίου. Από τότε και για μια μεγάλη περίοδό της, η ιστορία της Μουσικής Π.Ν. είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ένδοξη ιστορία του ΑΒΕΡΩΦ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μουσικό Τμήμα του Π.Ν., αν και δεν ανήκε στην οργανική δύναμη του θωρηκτού, αποκαλείτο ανεπίσημα ως «η Μπάντα του ΑΒΕΡΩΦ».
Κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 και των επιχειρήσεων της περιόδου 1919-1922, η Μουσική επιβαίνουσα του ΑΒΕΡΩΦ, ακολούθησε το Στόλο και με την παρουσία της εμψύχωνε και ψυχαγωγούσε τα πληρώματα και τους πληθυσμούς των περιοχών όπου δραστηριοποιείτο ο Στόλος.
Το 1926, η Μουσική του Π.Ν. πρώτη απ’ όλες τις ελληνικές Στρατιωτικές Μουσικές, παρουσίασε στις επίσημες εμφανίσεις της ραβδούχο ο οποίος κάτω από τις οδηγίες του αρχιμουσικού, κατευθύνει και δίνει τα παραγγέλματα στους μουσικούς. Την ίδια χρονιά, η Μουσική πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά παρουσιάζοντας την εκτέλεση σχηματισμών ακριβείας, σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούσαν οι ευρωπαϊκές Στρατιωτικές Μπάντες.
Μετά την απελευθέρωση, η Μουσική συνέχισε να παραμένει επί του ΑΒΕΡΩΦ έως τις 23 Ιουλίου 1945, οπότε τμήμα της μετατέθηκε στο Σκαραμαγκά (Κ.Ε. ΠΑΛΑΣΚΑΣ) για την εκπαίδευση των κληρωτών. Τον επόμενο χρόνο (1946), ως έδρα της Μουσικής ορίσθηκε το ΚΕΠΑΛ. Από τις 19 Ιουνίου 2008, μετά την τροποποίηση στη δομή και λειτουργία του ΚΕΠΑΛ η Μουσική Π.Ν. υπάγεται διοικητικά ως ανεξάρτητο τμήμα στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος.
Από τον Απρίλιο του 2012 η Μουσική μεταστεγάστηκε στο Ναυτικό Όχυρό Βοτανικού και υπάγεται στο ΓΕΝ/ΔΕΔΗΣ
Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει πλούσιο ρεπερτόριο από όλα τα είδη της μουσικής. Εμβατήρια ελληνικά και ξένα, «μάρτσιες» Trionfale και Funebre (εμβατήρια θρησκευτικά θριαμβικά ή πένθιμα), διασκευές έργων κλασικής μουσικής, ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ελληνικής και ξένης ελαφράς μουσικής, αποτελούν το ρεπερτόριο της Μπάντας και της Ορχήστρας Ελαφράς Μουσικής. Το πιο γνωστό εμβατήριο που παιανίζει η Μουσική, είναι το αντιπροσωπευτικό εμβατήριο του Ναυτικού «Ο Ναύτης του Αιγαίου». Έργο του Κωνσταντίνου Λυκόρτα, γράφτηκε το 1912 και είναι αφιερωμένο στο δοξασμένο Αρχηγό του Στόλου του Αιγαίου Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.
Απόδειξη της αναγνώρισης του υψηλού μουσικού επιπέδου και της μεγάλης εκτίμησης και εμπιστοσύνης που χαίρει η Μουσική του Π.Ν. από τους φορείς της ελληνικής Πολιτείας, είναι η συμμετοχή της (μόνη αυτή ανάμεσα στις Μουσικές των ΕΔ και τις άλλες μεγάλες Φιλαρμονικές), στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα, η συμμετοχή της στην τελετή λήξης των παραολυμπιακών αγώνων της ίδιας χρονιάς, καθώς και η συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Special Olympics, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2011 στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η Μουσική από το 1996 μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος στα παρακάτω Διεθνή Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών: ,το 1996 στη Βάρνα της Βουλγαρίας 1999 Χερλέν (Ολλανδία), 2000 Κρακοβία (Πολωνία), 2001 Μονς (Βέλγιο), 2002 Νίκαια (Γαλλία), 2005 Κέρκυρα (1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών), 2006 Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), 2007 Σωμίρ (Γαλλία), 2008 Μονς (Βέλγιο), 2009 Σόφια (Βουλγαρία), 2013 Zeliko Tarnovo, 2013-2014-2015 Montenegro, 2015 Ystad και 2016 Avenches . Ακόμη, ως τμήμα της Μικτής Μπάντας των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ξ.,Π.Ν.,Π.Α.) έχει συμμετάσχει: το 2000 στο Διεθνές Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών στη πόλη Κανγκούν της Ν. Κορέας, το 2001 και το 2002 στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ιταλικής Δημοκρατίας στη Ρώμη, το 2004 στον εορτασμό της 60ης επετείου της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων (D-Day) στη Νορμανδία και στο Φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών στη Μάλτα και το καλοκαίρι του 2016 στην Ρωσσία
Επίσης, η Μουσική είτε μόνη της είτε ως τμήμα της Μικτής Μπάντας των ΕΔ, συμμετέχει από το 1986 στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου από τους ομογενείς στη Νέα Υόρκη.
Αρχιμουσικός της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού από 9/7/2010 μέχρι και σήμερα είναι ο Πλωτάρχης Γ. Τσιλιμπάρης Π.Ν