Ειδήσεις

Ένας διαφορετικός αγώνας για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα


Ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Νομού Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και άλλοι φορείς της πόλης διοργανώνουν Αγώνα Δρόμου 1000 μέτρων με τη συμμετοχή μαθητών των Γυμνασίων του Νομού με το σύνθημα «Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά με Χρόνια Νοσήματα».

Ο Αγώνας Δρόμου θα γίνει την Παρασκευή 12 Μαΐου, από τις 11 το πρωί μέχρι 1 το μεσημέρι, κατά μήκος της κοίτης του Πηνειού, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και της Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής. Θα υπάρχει αστυνομική παρουσία και ιατρική κάλυψη με ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οπού οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

 

Θεοδώρα Κάλλα – Πρόεδρος Τοπικού Ομίλου για την UNESCO Νομού Λάρισας: «Ευχαριστώ όλους του φορείς που στηρίζουν τη δράση αυτή, που αφορά έναν μικρό αγώνα δρόμου για τους μαθητές των γυμνασίων, με σύνθημα «τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα». Και όταν λέμε χρόνια νοσήματα, εννοούμε τον νεανικό διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις, την νεφρική ανεπάρκεια, την μεσογειακή αναιμία, την επιληψία, την νευρική ανορεξία κ.α. Στόχος μας με αυτή την εκδήλωση είναι η ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού και η ενημέρωση της κοινωνίας. Μακροπρόθεσμος στόχος του ομίλου μας είναι η δημιουργία μιας ψυχοκοινωνικής δομής στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική και να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ. Συρογιαννόπουλο για τη συνεργασία που έχουμε».

 

Θανάσης Παιδής – Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης: «Για άλλη μια φορά οι φορείς της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σημαντική εκδήλωση. Έναν αγώνα δρόμου που γίνεται για τα παιδιά, μικρό σε μήκος αλλά με ένα μεγάλο νόημα. Έναν αγώνα που δίνει το μήνυμα ότι τα παιδιά με χρόνια νοσήματα και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να βιώνουνε τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης έχουν επανειλημμένα δείξει την ευαισθησία τους σε τέτοια ζητήματα και έτσι δεν θα μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε μια τέτοια πρωτοβουλία».

 

Γιώργος Κωσταρόπουλος – Εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων: «Ο Δήμος μας στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή γιατί πρόκειται για μια ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση που δείχνει ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένα για τους συμμαθητές τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτό το γεγονός συνδυάζεται με έναν αγώνα δρόμου δείχνοντας ότι ο αθλητισμός μπορεί να ευαισθητοποιήσει πάνω σε τέτοια κοινωνικά ζητήματα»

 

Γεώργιος Συρογιαννόπουλος – Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου: «Η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συγχαίρει τον Τοπικό Όμιλο για την UNESCO Ν. Λάρισας, αλλά και όλους τους φορείς για την πρωτοβουλία αυτή η οποία έχει δύο μηνύματα, τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής, αλλά και την φροντίδα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που αποτελούν τα παιδιά με χρόνια νόσο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για μια χώρα η ποιότητα φροντίδας των πολιτών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και ειδικά τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, είναι δείκτης του πόσο ανεπτυγμένη είναι η χώρα αυτή»

 

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ακόμα ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Καψάλης, ο Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας κ. Ηλίας Καφές, ο εκπρόσωπος της Medtrust Θανάσης Δριστέλας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγου Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπερασποστάσεων κ. Νίκος Γούλας κ.α

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους μαθητές ενώ για τους φορείς και τους συλλόγους που επιθυμούν να συμμετέχουν θα υπάρχει το συμβολικό κόστος των 2 ευρώ.

 

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όχημα της εταιρίας Medtrust θα μετρά το σάκχαρο αίματος στα παιδιά και τους ενήλικες που θα παρευρεθούν.

Σκοποί της εκδήλωσης είναι:

Η ενημέρωση του μαθητικού κοινού για τα χρόνια νοσήματα,

Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για θέματα που αφορούν :

– τις επιπτώσεις των χρονίων παθήσεων στην κοινωνικότητα και στην κοινωνική εικόνα των παιδιών-μαθητών λόγω των περιορισμών τους στην κινητικότητα και την αυτοεξυπηρέτηση,

– την επιβάρυνση της συναισθηματικής λειτουργίας των παιδιών,

– τις επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή πορεία λόγω αδυναμίας συμμετοχής στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και

– τις επιπτώσεις στη γενικότερη καθημερινότητα, στην πρακτική λειτουργία, στη δυναμική της οικογένειας, στις μεταξύ τους σχέσεις και στις σχέσεις με τους άλλους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Παν/μιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το μεγάλο πρόγραμμα έργων της ΔΕΥΑΛ