Με αφορμή την κατανομή ποσού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έργα αγροτικής οδοποιίας στο πλαίσιο της δράσης 4.3.4 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προέβη στην εξής δήλωση:
«Είναι προφανές ότι το κονδύλι δεν επαρκεί για τις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια της χώρας. Θεωρούμε επιβεβλημένο και το επισημάναμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της δράσης στην αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας προχωρούν ταχύτατα τις διαδικασίες ώστε να εκδοθεί η πρόσκληση για τη συγκεκριμένη δράση και φυσικά πρέπει να είναι έτοιμοι και οι Δήμοι ως τελικοί δικαιούχοι να καταθέσουν προτάσεις. Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι τα χρήματα να απορροφηθούν κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αλλά και με ταχύτητα έτσι ώστε να μπορούμε, τεκμηριωμένα, να διεκδικήσουμε επιπλέον χρηματοδότηση».
Η ΔΡΑΣΗ 4.3.4 ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-20
Το πεδίο εφαρμογής της δράσης 4.3.4 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή ή κατασκευή έργων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση με υποχρεωτική την ασφαλτο-τσιμεντόστρωση.
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για τη μελέτη και κατασκευή ή κατασκευή [συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δαπανών, που απαιτούνται όπως απαλλοτριώσεις, μεταφοράς δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΚΩ)] του έργου και δαπάνες αρχαιολογικών εργασιών.
Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης.
Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγουν τα έργα που θα ενταχθούν στη δράση και ο συντελεστής βαρύτητας του κάθε ένα εξ αυτών είναι:
1.Ωριμότητα των έργων από πλευράς ύπαρξης κατά περίπτωση μελετών και ειδικών αδειοδοτήσεων που απαιτούνται από τη φύση του κάθε έργου.
Α. Ύπαρξη τεχνικών μελετών – Βαρύτητα 25%
Β. Απόκτηση γης – Βαρύτητα 20%.
2.Σκοπιμότητα και αποδοτικότητα της πράξης σε σχέση με το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Υπολογίζεται το πηλίκο: (μήκος προτεινόμενης αγροτικής οδοποιίας /συνολικό μήκος προτεινόμενων αγροτικών οδοποιιών) προς (προϋπολογισμός προτεινόμενης πράξης/συνολικός προϋπολογισμός προτεινόμενων πράξεων)
Βαρύτητα 25%.
3.Συνέργεια/συμπληρωματικότητα της πράξης με το υφιστάμενο ή και υπό κατασκευή οδικό δίκτυο – Βαρύτητα: 10%.
4.Χωροταξικά κριτήρια – Βαρύτητα 10%
Α. Πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτες περιοχές ή σεισμόπληκτες (κατά την τελευταία 5ετία από την έκδοση της πρόσκλησης) που βρίσκονται σε ορεινές & μειονεκτικές περιοχές.
Β. Πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές (κατά την τελευταία 5ετία από την έκδοση της πρόσκλησης).
Γ. Ορεινές & Μειονεκτικές Περιοχές.
- Πρόσβαση σε κτηνοτροφικές ή μικτές εκμεταλλεύσεις (φυτικής και ζωικής παραγωγής) – Βαρύτητα 10%.