Ειδήσεις

Μάξιμος από τη Μάλτα: Κοντόφθαλμη η πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό


Την “προκλητική στάση” κατά της Ελλάδας στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, καυτηρίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στη Μάλτα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα συνεχίζει να απειλεί την κοινωνική συνοχή κρατών όπως η Ελλάδα, αλλά και την ενότητα της ΕΕ με τους φράχτες που αυθαίρετα κράτη-μέλη υψώνουν.

Δυστυχώς και σ’ αυτό το ζήτημα διαπιστώνουμε έλλειμμα αλληλεγγύης. Ενώ η συμφωνία για μετεγκατάσταση ήταν για άνω των 60.000 προσφύγων από την Ελλάδα, μόλις 11.699 έχουν μετεγκατασταθεί. Και λυπούμαι διότι μιλούν προκλητικά κάποιοι που δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί!

Ορισμένα κράτη-μέλη επιδιώκουν, μάλιστα, να μην είναι υποχρεωτική η μετεγκατάσταση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα ή η Ιταλία να μετατραπούν σε μόνιμες ζώνες εγκατάστασης των μεταναστευτικών ροών. Η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά είναι και κοντόφθαλμη».

Ο κ. Χαρακοπουλος υποστήριξε ότι «για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πέραν της αυτονόητης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μας, πρέπει να επιμείνουμε:

  1. Στην ενίσχυση των κοινών δομών για την φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων.
  2. Στην προώθηση συμφώνων με χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν απ’ όπου προέρχεται μεγάλος όγκος μεταναστών και παρατηρείται ελλιπής συνεργασία με τις αρχές τους.
  3. Στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να εκβιάζει ολόκληρη την Ευρώπη με τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.
  4. Στη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης στις προσπάθειες εξάλειψης του εξτρεμισμού στη Συρία και στο Ιράκ».

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «η Ευρώπη ή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα καταρρεύσει»!

Στις εργασίες της COSAC δεν παραβρέθηκε τελικά ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο «ακύρωσε την παρουσία του λόγω της κηδείας του φίλου και μέντορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

 

Προηγούμενο άρθρο Νέος Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Λαρισαίων
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία το 2o Τουρνουά ακαδημιών ποδοσφαίρου του Δ. Τεμπών