Πρωτοσέλιδο

Ρώσοι δημοσιογράφοι στη Θεσσαλία


Το παγκοσμίως αναγνωρισμένο Ρώσικο Περιοδικό Vokrug Sveta , γνωστό και ως «ρωσικό National Geographic», βρίσκετε στην περιοχή μας σε press trip που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση Παιδή.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παιδή στον Όλυμπο καθώς και στις Ιερές μονές Σπαρμού, Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης, καθώς και στην Ι.Μ Παναγίας Ολυμπιώτισσας, αφού θα έχουν σαν βασικό θέμα προβολής τον θρησκευτικό τουρισμό και τα θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας. Οι περιηγήσεις των δημοσιογράφων συνεχίζονται στο διαχρονικό μουσείο της Λάρισας , την Αγία Παρασκευή , την Μονή Αγίου Δημητρίου Στομίου και στα Μετέωρα, ενώ το αποτέλεσμα της αποτύπωσης και της προβολής θα είναι μοναδικό . Το περιοδικό Vokrug Sveta είναι από τα σημαντικότερα περιοδικά της Ρωσίας, εκδίδεται από το 1861 και κυκλοφορεί σε 500.000 αντίτυπα κάθε μήνα.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής υποστήριξε τα εξής: «Ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός, ως επικουρική μορφή τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί να βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη περιοχών της Θεσσαλίας, οι οποίες χρήζουν επιπρόσθετης οικονομικής τόνωσης. Ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι πολλές μοναστικές κοινότητες αναζητούν ησυχαστικό κάθισμα. Όπως είναι γνωστό οι Ρώσοι τουρίστες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για μονές και μοναστήρια γενικότερα και με προπομπό τα Μετέωρα θα πρέπει να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσκυνηματικού τουρισμού. Να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό (άνω του 25%) των τουριστών που δείχνουν ενδιαφέρον για τον προσκυνηματικό τουρισμό είναι ευκατάστατοι και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με ότι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία. Ακόμη, μεγάλη σημασία έχει η ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών των «θρησκευτικών αξιοθέατων», κάτι που αυξάνει τη συνολική ελκυστικότητα του μνημείου χωρίς αυτό να μειώνει ή να αντιτίθεται στα θρησκευτικά χαρακτηριστικά του. Υπάρχουν σε πολλές μονές αγιογραφήσεις, ξυλόγλυπτα, ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, κ.α. με εκτός της θρησκευτικής σημαντική πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία που μπορούμε να προβάλουμε».

 

Προηγούμενο άρθρο ΘΕΣΤΟ και ΕΛΓΑ σε πληγείσες καλλιέργειες
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών