Ειδήσεις

Μάξιμος: Να μην ξαναγίνουν τα βαλκάνια μπαρουταποθήκη της Ευρώπης


«Να αναχαιτίσουμε τον ανιστόρητο αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, που απειλούν να μεταβάλουν και πάλι την γειτονιά μας σε  μπαρουταποθήκη», κάλεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου κ. Aleksandar Andrija Pejovic κατά την διάρκεια ανταλλαγής απόψεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ένα χρόνο μετά την πρώτη τους συνάντηση, «το Μαυροβούνιο έχει πετύχει τον ένα από τους δυο στόχους που είχε θέσει, την ένταξη του στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία για την ένταξη στην ΕΕ. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία όχι μόνο του Μαυροβουνίου αλλά όλων των Δυτικών Βαλκανίων, θεωρώντας ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι «οι δεσμοί των λαών μας είναι πολύ στενοί και με μεγάλη χρονική διάρκεια. Στηρίξαμε ο ένας τον άλλον σε κρίσιμες καμπές της ιστορικής μας διαδρομής, κι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσει κανείς μας. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, για την υπεράσπιση της ειρήνης, της συνεργασίας και των υψηλών ανθρωπιστικών αξιών».

Ο κ. Χαρακόπουλος καλωσορίζοντας την προοπτική ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ τόνισε ότι «παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενσκήψει στη λειτουργία της Ένωσης, που οφείλονται σε επιλογές που απέχουν από τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξαν μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, στις πρώτες δεκαετίες της πορείας της, πιστεύω ότι θα υπερβούμε τις δυσκολίες και η οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών θα βρει εκ νέου σταθερό βηματισμό. Το ιστορικό Μαυροβούνιο μπορεί και πρέπει σύντομα να γίνει μέλος αυτής της οικογένειας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Ελλάδα έχει και την επιθυμία και την δυνατότητα να παράσχει κάθε αρωγή, και κυρίως την τεχνογνωσία που διαθέτει από τη συμμετοχή της, ήδη από το 1981, στις δομές της ΕΕ».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, εστιάζοντας στους κινδύνους από την αναμόχλευση εθνικιστικών παθών στα βαλκάνια, έκανε «ιδιαίτερη μνεία στον α) αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό που απειλεί ευθέως την βίαιη αλλαγή των συνόρων, στηριζόμενος μάλλον και σε εξωγενείς παράγοντες που επιθυμούν μια κατάσταση ανωμαλίας για δικά τους συμφέροντα, και β) στην εμμονή των Σκοπίων στον σφετερισμό της ονομασίας της Μακεδονίας, που υπονοεί σαφέστατα αλυτρωτικούς στόχους, τους οποίους υπηρετεί με τη συστηματική παραχάραξη της ιστορίας. Αμφότερα είναι ζητήματα που επιζητούν επίλυση. Και επ’ αυτών μπορούμε να εργασθούμε από κοινού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και την απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές αρχές».

Στη συνάντηση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αννέτα Καββαδία και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης.

Προηγούμενο άρθρο Σχέδιο ενοποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Και νέα διακοπή νερού στην οδό Πατρόκλου την Τετάρτη