Σε ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή τσίπουρου, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες που ελλοχεύει για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης, ο νέος Κανονισμός, αν υπερψηφιστεί ως έχει, από την ευρωβουλή, κάλεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.
Ο πρώην υπουργός, που έγινε δεκτός από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Τσιτσιρίγγο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του αμέσως μόλις έγινε γνωστό το κείμενο του νέου «καταστροφικού» Κανονισμού. Τόσο με την ομιλία του κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, όσο και με ερωτήσεις του με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Θεσσαλός πολιτικός, είχε κρούσει καμπανάκι κινδύνου για τα επίμαχα σημεία του Κανονισμού που αποτελούν «κερκόπορτα» για την άλωση εμβληματικών ποτών ΠΓΕ, όπως το τσίπουρο, η τσικουδιά, το ούζο, η μαστίχα Χίου κ.α.
Ο Μάξιμος Χαρακοπουλος, μπρος στον κίνδυνο πρόκλησης τετελεσμένων, αν μετά τις θερινές διακοπές υπερψηφιστεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο νέος Κανονισμός, παρενέβη με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούγκερ και θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ .
Όπως εξήγησε, ο μείζων κίνδυνος με το νέο κανονισμό είναι το «παράθυρο» που ανοίγει για την εμφιάλωση εκτός του τόπου ή της χώρας παραγωγής των ποτών Γεωγραφικής Ένδειξης. Χάνεται, έτσι, η προστιθέμενη αξία του προϊόντος, ενώ τίθεται υπό αμφιβολία και η ποιότητά του, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει νοθεία του χύμα τσίπουρου κατά τη μεταφορά του σε άλλη χώρα προς εμφιάλωση.
Κατά τη σύσκεψη έγινε αναφορά και στις επιπτώσεις της φορολόγησης του κρασιού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως ειπώθηκε, το μέτρο αποδείχθηκε ατελέσφορο εισπρακτικά, πλην, όμως, έπληξε ιδιαίτερα τα συνεταιριστικά οινοποιεία, ενώ αυξήθηκε η «μαύρη» διακίνηση κρασιού στην αγορά.
Πριν είναι αργά…
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρακοπουλος δήλωσε τα εξής:
«Εδώ, από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, που αποτελεί πρότυπο υγιούς συνεταιριστικού σχήματος, θέλω να καλέσω σε εγρήγορση για τον νέο Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης. Όλοι όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή εμβληματικών ποτών, όπως το τσίπουρο -που κινδυνεύουν αν ψηφιστεί ως έχει στην ευρωβουλή ο Κανονισμός- αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών που παράγουν τα ποτά ΠΓΕ, οφείλουν να κινητοποιηθούν πριν είναι αργά. Δυστυχώς, τα έως σήμερα καθυστερημένα ανακλαστικά της κυβέρνησης δεν επιτρέπουν περιθώρια εφησυχασμού. Ενώ, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου έφερε προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το σχέδιο του νέου Κανονισμού στις 30 Μαρτίου 2017, η προθεσμία των κρατών-μελών για την υποβολή παρατηρήσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, έληξε στις 10 Μαρτίου!
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα πρέπει να υπάρξουν άμεσα, σε υψηλό επίπεδο, πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στον Κανονισμό αν δεν υπάρξουν διορθώσεις, πριν έρθει προς ψήφιση στην ευρωβουλή.
Τέλος, αφού ευχαριστώ για την εποικοδομητική συνεργασία τη διοίκηση του Οινοποιείου, θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση του φόρου στο κρασί, που έγινε βαρίδι σε υγιείς συνεταιρισμούς όπως εσείς».
Απειλή για το τσίπουρο…
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος μετά την συνάντηση δήλωσε:
«Ευχαριστώ τον πρώην Υπουργό για το ενδιαφέρον του και την επίσκεψή του στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό. Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι, ο φόρος στο κρασί, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στα Συνεταιριστικά Οινοποιεία και στην αγορά. Ανθεί το παραεμπόριο με το χύμα κρασί και τσίπουρο, υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων με συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, το δημόσιο χάνει έσοδα και ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Σαν να μην έφταναν αυτά, το σχέδιο του νέου Κανονισμού “ανοίγει το δρόμο” για να φεύγουν προϊόντα ΠΓΕ που παράγονται στην περιοχή και να εμφιαλώνονται σε άλλες χώρες. Αυτή η προοπτική απειλεί ευθέως την ποιότητα των προϊόντων ΠΓΕ, τις θέσεις εργασίας και την υπεραξία που αφήνουν στον τόπο. Ουσιαστικά υποσκάπτει τα θεμέλια της τοπικής μας οικονομίας. Πρέπει, λοιπόν, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου οι σχετικές διατάξεις να μην ψηφιστούν ως έχουν και να αλλάξουν».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Οινοποιείου κ. Απόστολος Ευαγγελόπουλος, ο ταμίας κ. Δανιήλ Νάκας, ο γραμματέας κ. Απόστολος Καλμπούρης, ο πρώην πρόεδρος του Οινοποιείου κ. Αγησίλαος Ραψανιώτης και το μέλος κ. Νικόλαος Μόκας.