Την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, αλλά και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την ελλιπή προετοιμασία της χώρας για την αντιπυρική περίοδο, καυτηριάζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασία του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση.
Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει τα εξής:
«Με ιδιαίτερη λύπη γίναμε όλοι μάρτυρες της καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε την Κυριακή 13 Αυγούστου στην Βορειοανατολική Αττική και ιδίως στις περιοχές του Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα, η οποία τέσσερεις μέρες μετά, έκαψε, σύμφωνα με δορυφορικές απεικονίσεις αλλά και στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο, πάνω από 30.000 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, και παρά τον επαγγελματισμό και την αυτοθυσία των πυροσβεστών, διαπιστώθηκε έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης και συντονισμού των εμπλεκομένων δυνάμεων, με αποτέλεσμα την μεγάλη και όχι ‘‘περιορισμένη’’ καταστροφή, όπως είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του.
Παράλληλα, από την εξέλιξη της πυρκαγιάς αυτής, επιβεβαιώθηκε η ελλιπής συντήρηση του ιδιόκτητου εναερίου στόλου της χώρας, η καθυστέρηση στη μίσθωση των επτά μεσαίου τύπου ελικοπτέρων, την οποία έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, και ελλείψεις σε ατομικά μέσα και εξοπλισμό του συνόλου των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οι ευθύνες είναι πολιτικές και μεγάλες. Συνέπεια της πολιτικής παράλειψης ήταν να χρειαστεί η μεγαλύτερη κινητοποίηση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού που έχει γίνει ποτέ για πυρκαγιά τέτοιας έκτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκαν 105 πυροσβεστικά οχήματα και άλλα 115 βοηθητικά οχήματα Δήμων, εθελοντών, περιφέρειας και Ενόπλων Δυνάμεων για να υπάρξει αποτέλεσμα μετά από τέσσερεις ημέρες με τεράστιες δαπάνες και μεγάλη καταπόνηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Επιπλέον, στις πρόσφατες μεταθέσεις πυροσβεστών μετακινήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αττική πάνω από 120 μόνιμοι πυροσβέστες και πυροσβέστες ‘‘πενταετούς και τριετούς υποχρέωσης’’ (!) και πάνω από 350 συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια για στελέχωση τόσο των περιφερειακών αεροδρομίων όσο και άλλων υπηρεσιών της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην Αττική μειωμένη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και ακόμα πιο μειωμένη δυνατότητα διασποράς δυνάμεων, όπως περιπολικών οχημάτων ή ετοιμότητας οχημάτων στους πυροσβεστικούς σταθμούς.
Με βάση τα ανωτέρω είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση είναι υπόλογη για την καταστροφική πυρκαγιά που επί τέσσερις μέρες κατέκαψε την Βορειοανατολική Αττική. Έχει βαρύτατες ευθύνες για την έλλειψη σχεδίου και τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και οφείλει να δώσει στην ελληνική κοινωνία συγκεκριμένες εξηγήσεις».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτει οχτώ συγκεκριμένα ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς:
- Πόση είναι τελικά η καμένη έκταση στη συγκεκριμένη πυρκαγιά; Αυτή που ελέχθη από τον πρωθυπουργό ή αυτή που διαπιστώθηκε από τη δορυφορική λήψη και το Εθνικό Αστεροσκοπείο;
- Υπάρχει επίσημη καταγραφή της έκτασης των ζημιών;
- Έχει γίνει συνολική αποτίμηση των δυνάμεων που απασχολήθηκαν στην πυρκαγιά;
- Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης;
- Γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;
- Τι κονδύλια θα διατεθούν για την αποκατάσταση των πληγέντων και την αναδάσωση της περιοχής με χλωρίδα που προϋπήρχε;
- Πώς σκοπεύει το υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες του προσωπικού σε ατομικά είδη και εξοπλισμό;
- Πως και πότε σκοπεύει το υπουργείο να πληρώσει τα κενά των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αττικής;