Ειδήσεις

Κέλλας σε Αποστόλου: Να μειωθεί το πλαφόν για να μη χαθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι


Να προχωρήσει στη μείωση του πλαφόν της στρεμματικής παραγωγής στο βαμβάκι για την είσπραξη της συνδεδεμένης κοινοτικής ενίσχυσης, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Αφορμή της ερώτησης, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος η βαμβακοκαλλιέργεια, τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από διάφορες ασθένειες, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για την παραγωγή να είναι δυσοίωνες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κέλλας, «η φετινή χρονιά για τους αγρότες του Ν. Λάρισας ήταν μια από τις δυσκολότερες, καθώς τόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκειά της, όσο και οι πολλές ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες, έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής.

Μια από τις καλλιέργειες που αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μείωση στην παραγωγή είναι το βαμβάκι, καθώς το “πράσινο σκουλήκι” αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό σε όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισής του.

Η ανησυχία των βαμβακοκαλλιεργητών είναι πλέον έκδηλη, καθώς ο κίνδυνος να μην ξεπεραστεί κατά τη συγκομιδή η ελάχιστη απόδοση των 265 κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα – που είναι και το όριο για τη λήψη της συνδεδεμένης – είναι περισσότερο ορατός από ποτέ».

Ο Λαρισαίος πολιτικός επικαλείται, μάλιστα, την επιστολή του Αντιδημάρχου Κιλελέρ, κ. Σωτήρη Σωτηρίου, προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία και ζητά να στηριχθεί το αίτημα των παραγωγών για τη μείωση του ορίου της ελάχιστης απόδοσης ανά στρέμμα.

Υπενθυμίζει,ακόμη, πως «ο σχεδιασμός για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο πρέπει να γίνει άμεσα,εφόσον οι παραγωγοί βασίζονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς “το ευεργέτημα” της οποίας θα υποστούν ισχυρό οικονομικό πλήγμα».

Για τους παραπάνω λόγους ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες που προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς και να μη μείνει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης η πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργητών.

Προηγούμενο άρθρο Η ΕΝΠΕ για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ
Επόμενο άρθρο Αρχίζουν τα μαθήματα της παιδικής και νεανικής χορωδίας