Ειδήσεις

Παρεμβάσεις της ΠΕΔ για τα σχέδια υδάτων στη Θεσσαλία


Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και της νέας αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης που προωθεί η αρμόδια ειδική επιτροπή του Υπουργείου, ξεκινάει η ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, και όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης που παραχωρήθηκε την Τρίτη στη Λάρισα, η ΠΕΔ συγκροτεί ειδική επιτροπή που θα αναλάβει τα δέοντα.

 

Τοποθέτηση του προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας

  1. Η ΠΕΔ Θεσσαλίας προσδίδει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στη εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της Ε.Ε. για τους υδατικούς πόρους. Υπό την έννοια αυτή θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί σε πολιτικές και ενέργειες που είτε παρεμποδίζουν την εξέταση και τον εντοπισμό των προβλημάτων και των λύσεων στο μέγιστο επιστημονικό βάθος, είτε υποβαθμίζουν τη διαδικασία διαβούλευσης, τα πορίσματα της οποίας έχουν ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με το «πνεύμα» αλλά και το «γράμμα» της οδηγίας.

 

  1. Παρακολουθώντας από κοντά την διαδικασία της εκπόνησης των σχετικών μελετών πληροφορηθήκαμε ότι η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), μέσω του Ειδικού Γραμματέα κ. Ι. Γκανούλη, στις 14/7, απέστειλε οδηγία προς την ομάδα των μελετητών ώστε να γίνει προσπάθεια να υπολογιστούν τα απαιτούμενα υδατικά αποθέματα μόνο από εκείνα που προσφέρονται εντός της ΛΑΠ Πηνειού-Αλμυρού-Κάρλας. Αν αυτό ισχύει πρακτικά σημαίνει ότι οι μελετητές θα παρουσιάσουν σενάρια χωρίς μεταφορά από τον Αχελώο (ταμ.Συκιάς), όπως είχε αποφασιστεί στα ισχύοντα Σ.Δ.

Η επιστολή αυτή καθώς και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της ηγεσίας του εποπτεύοντας Υπουργείο Περιβάλλοντος «κατά της Εκτροπής Αχελώου»δείχνουν την αδυναμία να κατανοήσουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί και που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε δεδομένου του υδατικού ελλείματος της Θεσσαλίας.

Καλούμε την ΕΓΥ και τους πολιτικούς της προϊσταμένους, κατά τη διαβούλευση επί των Σ.Δ. που θα αρχίσει άμεσα, να επιτρέψουν την παρουσίαση και τη συνεκτίμηση όλων των σεναρίων που έχουν εκπονηθεί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προβλέπουν μεταφορά 250 εκ. κ.μ. από τον Αχελώο.

Εάν μετά τη παρουσίαση της βέλτιστης λύσης, η κυβέρνηση επιθυμεί να προβεί σε κάποια άλλη επιλογή, αυτό θα πρέπει να γίνει αιτιολογημένα και με διαφάνεια.

  1. Από την εμπειρία της διαβούλευσης των πρώτων Σ.Δ. (2012,13) συνειδητοποιήσαμε ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση των τόσο σύνθετων και μεγάλου όγκου μελετών πρέπει να είναι επαρκής και σίγουρα λίγες εβδομάδες και μία κεντρική παρουσίαση προφανώς δεν αρκούν.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς , τις παραγωγικές οργανώσεις, τους αγρότες, να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις στα Σ.Δ. και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις τους.

Από την πλευρά μας ήδη απευθυνθήκαμε σε διακεκριμένους επιστήμονες με σκοπό να μας παρουσιάσουν την υφιστάμενη κατάσταση και τα πιθανά σενάρια , τα οποία και θα παρουσιαστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.

Επίσης με επιστολή μας καλέσαμε την ΕΓΥ, τα στελέχη και τους μελετητές σε ειδική εκδήλωση – σύσκεψη για τη Λάρισα για έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των Σ.Δ. και αναμένουμε την απάντησή τους ως προς το χρόνο διεξαγωγή της.

  1. Στις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν από την ανάρτηση των μελετών των Σ.Δ. προσπαθούμε με την βοήθεια των Επιστημονικών Φορέων να έχουμε μία πρώτη εκτίμηση για τα υπό αναθεώρηση Σχέδια Διαχείρισης και να διαμορφώσουμε τις βασικές θέσεις και προτάσεις.Όπωςδιαφαίνεται οι σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές προτεραιότητες , η εμφάνιση νέων/μη εφικτών σεναρίων και η «εξάλειψη» εκείνων που θα καλύπτουν το έλλειμμα μέσω του Αχελώου, είναι αυτά που χαρακτηρίζουν, τις προτάσεις της αναθεώρησης.  Είναι προφανές ότι η μεγάλη διαφορά με το 2014 είναι ηλογική του κυβερνώντος κόμματος και όχι η διαφορετική πραγματικότητα στη Θεσσαλία.  Στην προσπάθεια πλέον η ΕΓΥ να «εξαφανίσει» το υδατικό έλλειμμα της ΛΑΠ Πηνειού προβαίνει σε διάφορες παραδοχές που είτε δεν ισχύουν είτε υποβαθμίζουν βασικά μεγέθη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω διαπιστώσεις:

  1. Υποβάθμισητων πραγματικών ποσοτήτων αρδευτικού νερού που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας (550-600 μ3/στρ και όχι 450 μ3/στρ.)
  2. Υποβάθμιση των ποσοτήτων υπόγειου νερού που αντλείται σήμερα με τις 33.000 γεωτρήσεις από τους υπόγειους υδροφορείς της Θεσσαλίας ( 800-900 εκατ. μ3 και όχι 620εκατ. μ3).
  3. Η κατασκευή και ολοκλήρωση των «Δρομολογημένων» και των νέων «Πρόσθετων» έργων δομικών κατασκευών που προβλέπονται στην «Δεύτερη» και «Τρίτη» δέσμη μέτρων (σελ. 200) θεωρείται ουτοπική τόσο από πλευράς  ωριμότητας των απαιτούμενων μελετών και  διαδικασιών (απαλλοτριώσεων, δημοπρατήσεων) όσο και από οικονομικής πλευράς για τα δεδομένα της χώρας (απαιτούνται συνολικά πάνω από 300 εκατ. € για την εξασφάλιση 275 εκατ. μ3 νερού).

Η τυχόν αποδοχή τέτοιων προτάσεων ουσιαστικά θα οδηγήσει στην συνέχιση και ένταση της καταλήστευσης των επιφανειακών και κυρίως των υπόγειων υδάτων, πέρα από κάθε υδρολογικό ή οικολογικό όριο, με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση του μέγιστου οικολογικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

Τέλος απευθυνόμενοι στην ηγεσία της κυβέρνησης και εκφράζοντας ένα πραγματικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη των υπαρχόντων έργων αναζητούμε απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα,

  • Τι θα γίνει με τα ημιτελή έργα του ταμιευτήρα Συκιάς και της σήραγγας Πευκοφύτου;
  • Θα συνεχιστούν οι διαδικασίες της νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης (όπως ακριβώς έκανε και η ΔΕΗ με τη Μεσοχώρα);
  • Θα εγκαταλείψουν τα έργα αψηφώντας του κινδύνους μεγάλων καταστροφών από εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων;

Όποια από τις τρεις μονοσήμαντες αυτές εναλλακτικές υπάρχουν στονκυβερνητικό σχεδιασμό οφείλουν να το ξεκαθαρίσουν στον θεσσαλικό λαό και όχι μόνο.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και τον κ. Πρωθυπουργό, να αντιμετωπίσουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα το θέμα και πέρα από τις επικοινωνιακές και εσωκομματικής στόχευσης τοποθετήσεις,  να ολοκληρώσουν τα έργα που παρέλαβαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που κατασκευάσθηκαν από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε Αγιασμούς σχολειών η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κα. Ρένα Καραλαριώτου
Επόμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας