Συνάντηση με τον Υφυπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Αστέριο Ροντούλη


 Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ροντούλης την Κυριακή  20  Νοεμβρίου 2011 στα γραφεία του συλλόγου.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική παραγωγή, καθώς και θέματα ενημέρωσης των αγροτών, ενώ τονίστηκε έντονα η αναβάθμιση του γεωπόνου στη εποχή της νέας ΚΑΠ, επαγγέλματος συνυφασμένου με την πρωτογενή παραγωγή, η οποία αποτελεί  τον  μοναδικό «μοχλό» ανάπτυξης  της χώρας στην περίοδο της παρούσας κρίσης. Αναφέρθηκε ο ρόλος του  γεωπόνου ως γεωργικού συμβούλου,  θεσμού, που αναφέρει ρητά η ΚΑΠ  2014-2020, που θα έχει ενεργό ρόλο και αποτελεί τον επιστημονικό «οδηγό»  ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα της υπογραφής του γεωπόνου στην προσφάτως εκδοθείσα ΚΥΑ των Αγροπεριβαλλοντικών, στην οποία δεν αναφέρεται ρητώς η υπόσταση του γεωπόνου συμβούλου μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ροντούλη  η άμεση εφαρμογή των διατάξεων  στο Π.Δ. 344/29-12-2000 (ΦΕΚ 297 Α΄) σχετικά με την υποχρεωτική απασχόληση των γεωπόνων.

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2009 με επιστολή του ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας είχε επισημάνει στην απελθούσα Υπουργό κ.Μπατζελή  αλλά   και στη Διοίκηση  του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου  να ξεκαθαρισθούν  κάποιες ασάφειες, οι οποίες απαξιώνουν το γεωπονικό κλάδο και εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή υλοποίηση των Γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων. Δυστυχώς η ανυπαρξία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. των τελευταίων ετών και η αρνητική στάση της πολιτικής ηγεσίας στον κλάδο μας επέφερε προβλήματα στα θέματα υπογραφών των γεωργοπεριβαλλοντικών μελετών  και «έδειξε»  πως επιχειρείται η συνειδητή απομάκρυνση των γεωπόνων από τα προγράμματα του Π.Α.Α. της χώρας 2007-2013 και από τις διαδικασίες της πρωτογενούς παραγωγής.

 Αναφέρθηκε, επίσης, πως μετά την συνάντηση  της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2011 της ομάδας εργασίας των μελετητών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, και αφού πραγματοποιηθεί καταγραφή ερωτημάτων και ασαφειών των προσφάτων προσκλήσεων ενδιαφέροντος του μέτρου «προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» καθώς  και της «Βιολογικής γεωργίας»,  επιβάλλεται να διευκρινισθούν κάποια σημαντικά θέματα και θα δοθεί κείμενο-επιστολή  στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ροντούλη για την επίλυσή τους.

  Ακόμη,συζητήθηκαν θέματα του νομοσχεδίου περί «ορθολογικής διαχείρισης γεωργικών φαρμάκων» και ο ρόλος του γεωπόνου-συμβούλου στον εν λόγω νομοσχέδιο, θέματα ανεργίας και αναβάθμισης του κλάδου, η πορεία της αξιολόγησης των «Σχεδίων Βελτίωσης», η αναδιάρθρωση των γεωπονικών υπηρεσιών του Υπουργείου κ.α.

Προηγούμενο άρθρο Συνέντευξη θα δοθεί από την Δημοτική παράταξη «Ταυτότητα Πόλης»
Επόμενο άρθρο Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής