Ειδήσεις

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για τα ΕΠΑΛ


Το Υπουργείο Παιδείας  δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ,  στην ομαλή και ασφαλή είσοδο τους στην αγορά εργασίας καθώς  και τη στήριξη τους μετά την απόκτηση του απολυτηρίου και του πτυχίου τους, συμβάλλοντας στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Για το σκοπό αυτό έθεσε σε εφαρμογή και υλοποίηση το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ. Πρόκειται για επιδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει αμοιβή, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και συντελεί στην αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων τους. Τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης πρώτης υλοποίησης της Μαθητείας, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να επεκτείνει την εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού. Για αυτό το λόγο εντάσσει από το σχολικό έτος 2017-18 νέες ειδικότητες αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων στο πλαίσιο του Μεταλυκειακού Έτους– Τάξη Μαθητείας

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2017  θα δημιουργηθούν τμήματα μαθητείας – με βάση τις διαθέσιμες θέσεις μαθητείας – στις παρακάτω νέες ειδικότητες:

  1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
  2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
  3. Γραφικών Τεχνών
  4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
  5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού
  6. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
  7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
  8. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
  9. Αισθητικής Τέχνης

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος λειτουργούν ήδη σε ΕΠΑ.Λ. τμήματα μαθητείας από τις 10-3-2017 στις παρακάτω ειδικότητες:

  1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,
  2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,
  3. Τεχνικός Οχημάτων,
  4. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής,
  5. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής,
  6. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, και
  7. Βοηθός Νοσηλευτή.

Στις ειδικότητες αυτές θα ξεκινήσουν νέα τμήματα είτε από τον Οκτώβριο του 2017, για περιοχές που δεν λειτουργούν αντίστοιχα τμήματα, είτε από το Δεκέμβρη του 2017, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 9μήνου των ήδη λειτουργούντων τμημάτων. Η Α΄ φάση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται τον προσεχή Δεκέμβριο, έχει γίνει ευρέως αποδεκτή με τη συμμετοχή 1200 αποφοίτων και την εμπλοκή αρκετών δημόσιων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και Επιμελητηρίων της χώρας. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς τόσο οι μαθητευόμενοι όσο και οι φορείς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αποδοχή του προγράμματος οφείλεται στο ότι οι μαθητευόμενοι είναι ενήλικες και ως εκ τούτου διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα να ενταχθούν σε χώρους εργασίας ενώ παράλληλα, ως απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., κατέχουν ήδη ένα ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο στην ειδικότητά τους.

Με το νέο πλαίσιο, η πολιτεία χαράσσει ενιαία στρατηγική για σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, προσαρμοσμένη αφενός στις ανάγκες των μαθητών για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη και αφετέρου των δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων για εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιωτικοί φορείς μπορούν να εγγράφονται για να προσφέρουν θέσεις μαθητείας στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών 2017