Η επιστολή πράξη ευθύνης και αξιοπρέπειας:
«Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε ότι πολιτεύεται με υπευθυνότητα και συναίσθηση του χρέους προς την πατρίδα. Η επιστολή είναι πράξη ευθύνης που υπερασπίζει την εθνική αξιοπρέπεια. Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν συνυπέγραψε υπαγορευμένο κείμενο. Απέστειλε μια επιστολή στον Πρόεδρο του Eurogroup, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βασικό κορμό, το κείμενο της επιστολής που είχε αποστείλει στους ηγέτες του ΕΛΚ. Έτσι, θέλουμε να πιστεύουμε, αποδεσμεύεται η 6η δόση και διατηρεί η χώρα το δικαίωμα στην ελπίδα για ανάκαμψη και ανάπτυξη».
Τροποποίηση ή διαπραγμάτευση:
«Νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Αν θα το πούμε επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση πολιτικής, θεωρώ ότι είναι συζήτηση χωρίς νόημα. Για να υπάρξει τροποποίηση, για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, προφανώς χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Και στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει και το 2012 ύφεση. Θα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που θα έχει για πέντε συνεχή χρόνια ύφεση. Με σαφήνεια θέτει το ζητούμενο της αλλαγής των αποτυχημένων πολιτικών».
Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012:
«Η επιστολή έχει ως βασικό κορμό την επιστολή που εστάλη στους ηγέτες του ΕΛΚ. Εκεί λοιπόν, στο πρώτο μέρος της επιστολής υπήρχε μια περιγραφή των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Δεν νομίζω ότι χρειάζονταν επανάληψη αυτής της αναφοράς σε μια επιστολή η οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης στη χώρα».
Μεταβατική κυβέρνηση συγκεκριμένης εντολής:
«Επειδή ακούω συζητήσεις, ψιθύρους για παράταση του βίου της μεταβατικής κυβέρνησης, θέλω να τονίσω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Έχει συγκεκριμένη εντολή, να υλοποιήσει μια αποστολή και να οδηγήσει τη χώρα με ομαλότητα σε εκλογές. Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει και ο ελληνικός λαός και οι εκλογές θα λειτουργήσουν εκτονωτικά στο βαρύ κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει δέσμευση μεταξύ των κομμάτων που προχώρησαν στο σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης. Θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθούν τα συμπεφωνημένα».
Τα κόμματα δεν είναι φιλολογικές λέσχες:
«Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, κόντεψε να βρεθεί εκτός ΕΕ, λόγω του δημοψηφίσματος. Νομίζω, λοιπόν ότι όλοι θα πρέπει να έρθουν στο ύψος των περιστάσεων. Άλλωστε, η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που αγκαλιάζει όλη την ελληνική κοινωνία. Όλοι οφείλουν να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των ιδεολογικών αρχών του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως τις όρισε ο ιδρυτής του κόμματός μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και βεβαίως, στο πλαίσιο του καταστατικού. Τα κόμματα δεν είναι φιλολογικές λέσχες. Βεβαίως, αναφαίρετο δικαίωμα, είναι η διατύπωση γνώμης, αλλά από τη στιγμή που αποφασίζουνε τα όργανα, που αποφασίζει ο πρόεδρος, οφείλουμε όλοι στα μείζονα και στα μεγάλα να στοιχιζόμαστε πίσω από αυτές τις επιλογές».